Ксения Момчилова е на полуфинал на "скорост" на СК по паркур в София (СНИМКИ)

photo_library
  • Ксения Момчилова е на полуфинал на "скорост" на СК по паркур в София

    Снимка: Столица.bg

  • Ксения Момчилова е на полуфинал на "скорост" на СК по паркур в София

    Снимка: Столица.bg

Турнирът бе открит с едноминутно мълчание в памет на жертвите в Царево

Ксения Момчилова се класира за полуфиналите в дисциплината "скорост" на Световната купа по паркур, която се провежда пред Арена "София" в столицата. Българката, която е дебютантка на състезание от такъв ранг, записа пето време в квалификацията. Момчилова, която се подготвя при двукратния световен шампион по Freerun Делян Димитров-Дидо премина по трасето за 44.94 секунди.

"Много съм щастлива, защото аз бях в Италия шест месеца и изостанах в подготовката. Когато се прибрах започнах сериозно да тренирам. Ходих на специални уроци по лека атлетика за издръжливост. Това ми се отблагодарява сега. Трасето е доста трудно и ако не ти стига въздух допълнително се затрудняваш. Има още върху какво да работя, но съм доста доволна от себе си. Надъхана съм за утре. Дидо е много доволен и ми каза, че се борим за първото място, но ако завърша втора няма да ми се разсърди. Аз го чувах, когато коментираше. Много добре ми подейства неговата мотивация, както и тази на другите хора. На мен ми действа добре, когато ме подканят да съм по-бърза. Чувам ги и се опитвам да го спазвам", каза Ксения Момчилова след квалификациите.

Първо време в пресявките записа Миранда Тиблинг. Представителката на Швеция, която е двукратна победителка в Световните купи и няма загуба в състезание до момента, финишира за 37.92 секунди.

В дисциплината "свободен стил" при мъжете България имаше двама представители, след като в последната свободна тренировка Руслан Пешев се контузи и пропусна надпреварата. Йоан Досев изпълни много добре заложените елементи и се нареди на 20-о място, а Мартин Димитров, който все още не се е възстановил от контузия в глезена, завърши 27-и.

Според регламента на надпреварата Йоан Досев все пак ще има възможност да участва на финала, след като получи домакинска квота.

С едноминутно мълчание в памет на жертвите от наводненията в Царево в столицата беше открита Световната купа по паркур пред зала Арена София в София. Официални гости на кратката церемония бяха Мирослав Боршош, заместник-кмет направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" в Столична община, Чарлз Перие, президент на комисия Паркур към Международната федерация по гимнастика, Йордан Йовчев, председател на Организационния комитет и Красимир Дунев, президент на Българската федерация по гимнастика.

"В този тъжен за България ден откриваме Световната купа по паркур в София. Благодарен съм на Българската федерация по гимнастика и лично на Красимир Дунев и Йордан Йовчев за неуморната работа и страхотната организация на това състезание. Благодаря за усилията, които полагат за развитието на спорта и за утвърждаването на София като един от най-добите градове домакини. Пожелавам успех на всички състезатели и нека най-добрите победят, като се надявам все пак те да са българи", обърна се към участниците Мирослав Боршош.

Около 100 състезатели от 29 държави ще участват на Световната купа по паркур в София, която ще се проведе тази седмица от петък до неделя (8-10 септември) пред централния вход на Арена "София".

"Приветствам ви с добре дошли в София. За нас е огромна чест за трета поредна година да организираме Световната купа. Благодарим за доверието, което ни гласува Международната федерация по гимнастика. Благодаря на всички, че сте тук. Благодаря на Министерството на младежта и спорта и на Столичната община за оказаната подкрепа. Признателност и за нашите спонсори, но най-вече искам да благодаря на целия организационен комитет, който положи страхотни усилия да организира това състезание. Благодаря ви и на добър час на всички", каза легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 152 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В НСА дариха Александър Везенков с "Малкия принци", той върна жес......

Баскетболната звезда Александър Везенков получи подарък - шедьовъра "Малкия принц", от ректора на НСА при срещата им в С...

Прочети още keyboard_arrow_right