Комисията по екология на СОС гласува озеленяването около новия стадион на ЦСКА

-

Снимка: Facebook, Николай Стойнев

Проектът трябва да бъде гласуван в Комисията по архитектура на СОС

Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори в СОС е разгледала на заседанието си днес проекта за ландшафната част около бъдещия стадион на ЦСКА в столичната Борисова градина. Това съобщи общинският съветник Николай Стойнев, който е подкрепил предложението.

По думите на общинския съветник ще се строи в границите на съществуващото съоръжение, а около 40 дка, в които към момента има игрища, ще бъдат присъединени към Борисовата градина с озеленяване, алеи и свободен достъп. Предвижда се и засаждането на 300 дървета.

В Комисията по екология беше внесено писмо - Информация вх. № СОА23-ВК66-6532/07.07.2023 г. относно експертна оценка и геодезическо заснемане на растителността в ПИ 68134.109.29 и ПИ 68134.109.30, Парк „Борисова градина“, район „Средец“ от Ланд. Арх. Елица Мирчева – Началник отдел „Благоустройствени дейности“.

До момента футболният клуб има виза за поректиране, издадена от главния архитект на София Здравко Здравков още през 2019 г. Все още обаче няма реален проект за реконструкция на стадиона. Главният архитект е поставил условия на ЦСКА-София, проектите да се съгласуват с НИНКН, РИОСВ - София и автора на ПУП-а на Борисова градина арх. Ковачев. Към момента в НАГ няма внесен проект за реконструкция на ст. Българска армия.

От ЦСКА още не са внесли проект за реконструкция на ст. Българска армия

Последният проект, който беше представен от клуба през пролетта, трябва да получи разрешение за строеж, като от клуба не очакват изненади след дългите разговори с държава и община. Проектът за ландшафната част, който се разглежда днес, е внесен миналия месец. Подробен устройствен план за Борисовата градина в столицата също не е приет вече четвърта година.

В Комисията по екология имаше внесено писмо, с което се искаше одобрение на ландшафтния проект, който е озеленяването около стадиона. Учудващо бе направена и презентация на целия проект, който обаче трябва да бъде гласуван в Косимията по архитектура и градоустройство на СОС.

Новият стадион "Българска армия" ще е най-модерният, правен в страната

На заседанието на комисията днес беше приета Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община, което дава "зелена светлина" на футболния клуб ЦСКА да получи разрешително за реконструкцията на стадиона.

От футболния клуб представиха пред членовете на комисията идеен проект, с който ги убедиха, че пространството в Борисовата градина около футболния стадион ще бъде преобразено и ще стане едно от най-приятните места за посещение от гражданите на София след реконструкцията на съоръжението.

С реализацията на проекта за реконструкция на стадион "Българска армия" ще спечелят всички, отбеляза общинският съветник Иван Таков. "Феновете на ЦСКА ще имат едно модерно съоръжение, което ще може да бъде използвано и от националните отбори, добави председателят на БСП - София. - В крайна сметка, освен феновете на футбола, ще спечели и зелената система на София, както и посетителите на Борисовата градина - те ще разполагат с 40 декара повече облагородено парково пространство".

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 40 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 154 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Задължения към НАП спират финансирането на БФВТ от ММС...

Задължения и нередовни документи спират финансирането на Българската федерация по вдигане на тежести. Родната централа в...

Прочети още keyboard_arrow_right