Официално: Дават "Герена" на концесия, за да се направи нов стадион

Дават "Герена" на концесия, за да се направи нов стадион

Снимка: Столица.bg

Спортният комплекс "Георги Аспарухов" ще бъде отдаден на концесия. Информацията официално потвърдиха от Министерството на младежта и спорта в съобщение до медиите. Който получи концесията ще трябва да направи нов футболен стадион или да довърши реконструкцията на сегашния, като изгради козирка над Сектор "А" и три нови трибуни. Това съобщават от bTV.
 
Процедурата за концесия е вписана в актуализирания план на правителството за периода 2021-2027 г. след заседание на Министерски съвет на 17 февруари 2021 г. Тази стъпка се предприема седмица, след като собственикът на мажоритарния пакет акции на "Левски" Наско Сираков заяви, че се е обърнал към министър-председателя Бойко Борисов с молба за помощ за завършването на Сектор "А".
 
Футболният клуб започна модернизация на стадиона през 2013 г., след като събори една от трибуните. Целта беше цялото съоръжение да бъде обновено до 2018 г. От "Левски" обаче успяха единствено да изградят Сектор "А", като средствата не стигнаха за поставяне на козирка. 
 
 
Ето и пълният текст на съобщението от спортното министерство:
 
"В изпълнение на одобрения на заседанието на Министерския съвет, проведено на 17 февруари 2021 г., Актуализиран план за действие за държавните концесии за периода 2021–2027 година, министърът на младежта и спорта ще предприеме действия за възлагане на концесия за строителство на „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, град София, община Столична, област София.
 
Изпълнението на проекта за концесия ще допринесе за постигане на Специфична цел 1.4. от Националната стратегия за развитие на концесиите (2018-2027 г.) – „Осигуряване на достъпност и качество на услугите, свързани със системни занимания с физически упражнения и спорт от всички възрасти“, без да се изразходват средства от държавния бюджет.
 
Незадоволителното състояние на спортната база към този момент е последица от множеството промени в нормативните актове, извършвани след 1990 г., а липсата на яснота и сигурност демотивира ползвателите на съоръженията да влагат значителни финансови средства за поддържане и реновиране на базата.
 
С предоставянето на концесия за строителство на „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, ще се постигне цялостна модернизация на комплекса и икономическа ефективност при управлението му, като както строителния, така и оперативния риск ще се поемат от концесионера. Очакваният резултат е да се довърши трибуната на Сектор „А“, вкл. като се изгради козирка, да се построят три нови трибуни с козирки, всички трибуни да се оборудват, да се ремонтира и разшири съществуващият паркинг и да се изгради нов паркинг. Дългосрочният резултат от възлагането на концесията е спортният комплекс да се поддържа в експлоатационна годност с качество, отговарящо на най-новите национални и международни стандарти, което ще създаде предпоставки и за високо качество на предоставяните услуги.
 
Конкретният срок на концесията и годишното концесионно възнаграждение, което концесионерът ще дължи на концедента, ще бъдат определени след изработване на обосновката на концесията, с която ще се мотивира откриването на процедурата за определяне на концесионер.
 
Определянето на концесионер ще се извърши при спазване на принципите, определени в Закона за концесиите, включително тези за публичност и прозрачност".
 
 
 
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЦСКА за мача с „Левски“: „Червени" и "сини" привърженици ще бъдат......

Футболен клуб ЦСКА излезе със съобщение към своите фенове за вечното дерби с „Левски“. Мачът ще се изиграе т...

Прочети още keyboard_arrow_right