Опит за нови рекорди по време на „Витоша Рън – от НДК до Черни връх" (СНИМКИ)

photo_library
  • Опит за нови рекорди по време на планинското бягане  „Витоша Рън – от НДК д

    Снимка: "София- Европейска столица на спорта"

  • Опит за нови рекорди по време на планинското бягане  „Витоша Рън – от НДК д

    Снимка: "София- Европейска столица на спорта"

  • Опит за нови рекорди по време на планинското бягане  „Витоша Рън – от НДК д

    Снимка: "София- Европейска столица на спорта"

Двама от доказалите се родни планински бегачи ще пробват да подобрят тази неделя собствените си 10-годишни рекорди за скоростно изкачване на Витоша. Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще се опитат да минат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. съответно при мъжете и жените.  Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за шеста поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“. Няколко емблематични събития ще съберат много приятели на планината тази неделя на витошкия първенец.
 
Точно в 9.00 ч. почти до Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх". По същото време ще потеглят няколко туристически похода към Черни връх:
 
първи лъч: хижа Алеко – Черни връх
втори лъч: Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх
трети лъч: с. Железница „Скопарника“ – Черни връх по маршрута, по който Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват витошкия първенец
 
Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Там около 10.30 ч. се очаква финалът на най-бързите в планинското бягане НДК - Черни връх. На хижа „Алеко” пък ще гостува Столична библиотека с интересна програма.
 
За отбелязване на празника, Сдружение "Маратон" организира за 15-а поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата Five mountains – състезателното изкачване „Витоша Рън“ от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За надпреварата по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна положителна денивелация до този момент са се записали близо 200 участници.
 
Трасето е прочистено и подготвено за тези, които искат да го опитат предварително, то  е предизвикателство както за любителите на бягането в планината, така и за професионалните планински бегачи. Контролното време от 5 часа позволява на спортисти и любители с различна подготовка да изпитат физическите си и морални сили. Освен рекордьорите Шабан Мустафа и Милка Михайлова, участие вече са заявили миналогодишните победители Петър Борисов и Мария Николова, а неизменно, за 15-ти път дистанцията ще пробяга ветеранът и победител от първото състезание през 2007 година Бойко Златанов.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението......

След осем години начело на най-успешния футболен клуб в България, г-н Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев се оттеглят от уп...

Прочети още keyboard_arrow_right