Оспорвана треньорска битка на световното по шорттрек в София

Шорттрек треньори

Снимка: Sport PR Events Management

Трима български наставници водят чужди отбори у нас

5-ма медалисти от зимни игри ще водят отборите, които ще водят битка на световното първенство по шорттрек в зала „Арена Армеец”. Сред тях са олимпийскте шампиони за Канада – Ерик Беда, който в момента води мъжкия отбор на страната си и ДерикКембъл. Беда е най-титулуваният от треньорите,които ще пристигнат у нас,като в кариерата си той е спечелил 4 медала от зимни игри – 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов. 

Титлите му са с щафетата на Канада от игрите в Нагано’98 и Солт Лейк Сити’02. Срещу него ще застане съотборникът му от квартета на олимпиадата в Япония Дерик Кембъл, който води тима на Китай.  Сред възпитаниците му е и най-бързият мъж в шорттрека – рекордьорът на 500 м Дайджинг Ву.  Помощ на Кембъл ще оказва една от най-успешните треньорки в последните години в този спорт - олимпийската сребърна медалистка от Албервил’92 – Ли Ян

Тя бе наставник на най-титулувания американски спортист на зимни олимпиади - Аполо Антон Оно, който има на сметката си цели 8 олимпийски медала (2 златни, 2 сребърни и 4 бронзови). Срещу дуета Кембъл – Ян обаче няма да се изправи единствено Ерик Беда. Той ще бъде подкрепян в канадския отбор от двама носители на отличия от зимна олимпиада – сребърните медалисти  Фредерик Блекбърн и Лоран Деню

Сред наставниците на чуждите отбори има и трима българи. Треньорът, при който женския национален отбор на България, начело с Евгения Раданова, постигна най-големите си успехи – Иван Пандов, ще води тима на Австрия.

Неговият син и бивш национал на страната ни Асен Пандов за първа година е старши треньор на мъжете на Италия, след като до миналия сезон бе само помощник в тима от Апенините. Треньор на турския отбор на световното първенство в София пък ще е известната състезателка Анна Луканова-Якубовска. Тя бе начело на полския национален отбор, включително и в последния олимпийски сезон - за игрите в Пьонг Чанг.

От този сезон обаче вече е наставник в Турция и донесе на страната 2 медала от европейския олимпийски фестивал в Сараево. Българският отбор ще бъде воден от т трима специалисти. Юлиан Ангелов, с когото са свързани последните успехи на Раданова в спортната й кариера. Другите двама наставници са бившият национал на страната ни Кирил Пандов и Мартин Гюров.

Евгения Раданова пък ще е тийм лидер на националите. Очаква се на световното първенство в София с най-многоброен треньорски екип да е тимът на Китай. Екипа е съставен от 17 човека, сред които 6-ма наставници, 3-ма физиотерапевти, доктор и др. При европейските отбори „рекордьори” са унгарците. За 7 състезатели на световното в София ще се грижат 11 човека.

Световното първенство стартира на 8 март в зала „АренаАрмеец” и ще продължи до 10 март, като входът за зрителите е свободен.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЦСКА за мача с „Левски“: „Червени" и "сини" привърженици ще бъдат......

Футболен клуб ЦСКА излезе със съобщение към своите фенове за вечното дерби с „Левски“. Мачът ще се изиграе т...

Прочети още keyboard_arrow_right