Половината артикули на футболните ЦСКА и Левски са менте

Стадион "Българска армия" - ЦСКА

Снимка: Столица.bg

Най-популярните родни клубове губят по милион от търговията с фалшификати

Около милион лева е загубата за футболните ЦСКА и Левски от нелегалната търговия с клубни артикули артикули, пише вестник "Монитор". Проверка на изданието сочи, че сини и червени са потърпевши, защото те имат най-много привърженици и държат около 80% от цялата търговия в сектора.

Чуждите футболни клубове отдавна печелят миллиони от продажби на рекламни стоки и строго си пазят клубните знаци и лога. А у нас не могат или често не искат да се противопоставят на търговията с ментета. Реално половината от предлаганите клубни артикули са фалшификати, по информация на двата клуба.

От "Левски" вече са предприели сериозни мерки в борбата с фалшификатите и обръщат голямо внимание на маркетинга. От "Герена" се хвалят, че от мач на сините в кубната каса влизат около 50 000 лв. Сигурни са, че ако преборят ментетата, приходите им ще се увеличат с 50%.

По друг начин изглежда картинката в лагера на ЦСКА. Червените страдат от същия проблем, но явно не са впечатлени. В ръководството на клуба няма търговски или маркетинг директор. Правата за търговията с клубни артикули са делегирани почти изцяло на феновете. На тях е преотстъпен и официалния феншоп на входа на стадион "Българска армия".

Там запалянковците излагат предимно собствена продукция, от която задържат цялата печалба. Така в клуба на практика влизат единствено постъпленията от търговията с официалните екипи и още ограничен брой сувенири, които се предлагат на официалния сайт.

От ЦСКА признават, че са безсилни в борбата с ментетата. Оказва се, че всеки може да ползва безнаказано емблемата на клуба, която е запазена търговска марка. Така всеки си произвежда, търгува и прибира печалба на гърба на ЦСКА.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right