1000 фиданки засадиха за първия уикенд в Новата гора на София-Негован

-

Снимка: Столична община

Общо 120 доброволци засадиха 1 000 фиданки дъб в рамките на първия уикенд от новия залесителен сезон на „Новата гора на София“ – Негован, съобщават от Столична община.

 Кметът на София благодари на доброволците за залесяването на "Новата гора" в Негован

От общината припомнят, че всеки може да се включи в дейностите по залесяване в няколко последователни уикенда, събота и неделя, до 19 май 2024 (без официалните празници), между 10 и 16 ч. В рамките на кампанията Столичната община осигурява посадъчния материал и уредите за засаждане.

Тази пролет ще бъдат залесени 30 дка с над 20 000 броя широколистни фиданки в общински земеделски земи в землището на село Негован в район „Нови Искър“. По предварителна уговорка, за организирани групи доброволци, е възможно извършване на залесителни мероприятия и през делничните дни. Организаторите следва да подават информация за желаната дата, часовия диапазон и броя на участниците и да я изпратят на електронна поща l.petrunov@sofia.bg.

Дейностите по залесяване се осъществяват със съдействието на лесовъдите от Общинско предприятие „Управление на общински земи и гори“ и администрацията на район „Нови Искър“.

За удобството на доброволците през периода на кампанията Столичната община ще открие временна спирка на градския транспорт „Новата гора на София-2“ по маршрута на автобусна линия № 20. Автобусите тръгват от площад „Лъвов мост“ (спирка “Пл. "Лъвов мост 1778”). Информация за разписанието на автобусната линия е публикувана на сайта на Центъра за градска мобилност.

Инициативата на Столичната община „Новата гора на София“ стартира през 2017 г. и има за цел да трансформира общински непригодни земеделски земи в горски територии, създавайки зелен пояс около столицата. Това създава зелен филтър в крайградските райони на София, който да подпомогне подобряване качеството на атмосферния въздух. В рамките на кампанията Столичната община привлича доброволци, които участват в засаждането на младите дръвчета. Досега от проведените залесителни кампании са засадени 160 000 фиданки в кв. “Суходол”, кв. "Абдовица" и с. Негован.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София награди атлети в неравностойно положение...

Кметът на София Васил Терзиев награди с плакети за спортни постижения атлети в неравностойно положение. Отличията се дав...

Прочети още keyboard_arrow_right