Чисто нов електробус тръгна по линия 123, през март и по 84 и 184

Бързозаряден електробус

Снимка: Фейсбук

Най-важната задача на новия зам.-кмет по транспорта е да финализира и осигури малки електробуси за довеждащ транспорт в кварталите, каза кметът на София

По автобусната линия 123 вече се движи първият електробус, след като в София пристигнаха и последните 7 от общо 15 електрически превозни средства в градския транспорт. Новите електробуси са част от проекта на "Столичен електротранспорт", така че всички 15 електробуса са в столицата.

Оператор на линия 123 беше частник и след като му изтече договорът линията се пое от Столичен електротранспорт. Всички останали екоавтобуси ще бъдат пуснати в движение до началото на март. Те ще се движат по линии 123 и по 84 и 184, като последвите две обслужват и района на аерогарата.

"През 2019 за първи път София пусна първите 30 електробуса и продължаваме с тази програма за модернизация на градския транспорт и осигуряване на възможно най-екологичния транспорт.  Продължаваме и с модернизацията на електротранспорта. До средата на годината ще бъдат пуснати в движение и всички 13 нови трамваи, два, от които вече са в движение. Очакваме до средата на годината да пристигнат и останалите 11, а те пристигат поетапно. Модерните, нископодови и климатизирани трамваи ще бъдат пуснати по линия 18. Тази година продължаваме с модернизацията, като една от основните мерки за подобряване качеството на въздуха в софия. Целта ни е да предоставяме и по добра транспортна усулга и очакваме повече хора да се възползват от градския транспорт", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Очаква се до края на януари да приключат и две от процедурите, които са част от мерките за подобряване на качеството на въздуха, с пускането на 25 нови трамваи и 30 тролейбуса.

"Със закупуването на 30 тролейбуса ние ще сме подменили изцяло - 100% тролейбусния транспорт. Всички ги очакват, тъй като ще се движат по линии 6, 7 и част от 9, в това число и аз. Защото наистина хората правят сравнението с новите тролеи и старите не са ни приятни, колкото и да ги чистят и поддържат от електротранспорта", коментира столичният кмет.

Продължават и процедурите за закупуването на още 82 електробуса, като едната е  за 30 електробуса с възложител "Столичен електротранспорт". "До момента за нея са подадени оферти от 5 участника, а 4 от тях са европейски компании. Това опровергава всички спекулации отпреди месеци, че европейски производители не можели да участват в тези процедури", коментира Йорданка Фандъкова.

Тя бе категорична, че когато има грешка, тя първата, която иска спиране на процедурата. "Така беше спряна за малките 52 електробуса с възложител "Столичен автотранспорт". Тя беше прекратена заради техническа грешка и след като приключат сроковете за обжалване ще се обяви веднага, наново, защото проектът за довеждащия транспорт, с малки електрически автобуси, трябва да се случи в града. Той е в интерес на хората, които живеят в тези квартали, където инфраструктурата не позволява да се движат големите автобуси. Електрическите малки ще се движат на по-малки интервали и ще придвижват хората лесно и удобно до линиите на метрото и други вид наземен транспорт. Това е и и една от най-важните задачи на новия зам.-кмет по транспорта за тази година, а именно финализиране на маршрутите, обсъждане с гражданите за довеждащия транспорт заедно със закупуването на новите автобуси", каза Фандъкова.

Новите 30 малки електробуса, с възложител "Столичен електротранспорт" се предвижда да се движат по линии 73, 74, 6 и 60. "Това е сериозна програма за модернизация за градския транспорт и за подобряване на обслужването на гражданите с нови довеждащи лини и и по-добри разписания. Този план, който изпълняваме от 5 години дава резултати и можем да надграждаме през следващите години", убудун е столичният кмет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 44 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (25%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 134 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Очакват се нови указания за проверка на вила Аглика на Витоша...

Изпълняват се указанията за проверка за законосъобразност на строителството в природен парк Витоша от Столична община. С...

Прочети още keyboard_arrow_right