Готов е Оздравителният план за столичния Завод за отпадъци

Готов е Оздравителният план за столичния Завод за отпадъци

Снимка: Фейсбук

Управленският екип на ОП „Столично предприятие за третиране на отпадъци“ финализира Оздравителния план. Той е разработен вследствие на получения през януари одитен доклад, след който кметът на София Васил Терзиев подаде сигнал в прокуратурата, съобщават от „Московска“ 33.

„Планът е резултат от извършената изчерпателна проверка на функционирането на общинското предприятие и състоянието на всички машини и съоръжения. Той определя стъпките и начините за отстраняване на констатираните нередности, за да бъде възстановена нормалната работата на СПТО“, посочват от СО.

Създаването на план за действие за възстановяването на ОП „СПТО“ е вторият етап от действия, които управленският екип предприема за модернизирането на предприятието. Първата стъпка бяха интензивни действия по възстановяване работата на завода, като се минимизира времето на аварийно спиране и престой.

„Целта на плана е да бъдат възстановени напълно нормалната работа на предприятието и да се произвежда продукт с качествени показатели, така както заводът за третиране на отпадъци е проектиран“, коментира кметът Терзиев.

В третия етап ще бъде представен пълен план за модернизация, който ще е базиран на Оздравителния план.

„Модернизацията на производството ще обхваща промяна на част от технологичните параметри, което ще позволи внедряването на нови технологии, автоматизация и роботизация на отделни технологични процеси. За целта ще бъдат изготвени съответните проекти, инвестиционни намерения и изменения на Комплексно разрешително“, добавят от Столична община.

Основните приоритети на плана за действие включват повишаване на контрола, чрез въвеждане на допълнителни контролни процедури, въвеждане на всички машини и съоръжения в нормален работен режим, оптимизиране на организационно-управленската структура, отстраняване на констатираните нередности и възстановяване на проектния капацитет на инсталацията. Търси се оптимизиране на производството и начините на работа.

„Въпреки похарчените от предишното управление близо 114 млн. лева за последните три години, повече от 2/3 от машините и съоръженията са за основен ремонт, а предприятието не е могло да работи нормално. Липсата на поддръжка, съчетана с неработещите системи за обезпрашаване, са довели до поетапно дефектиране на основни съоръжения. А без тях няма как да има работещ производствен процес“, казва още столичният кмет.

За Оздравителния план

Самият Оздравителен план е съсредоточен в три етапа – предприемане на спешни, краткосрочни и дългосрочни мерки. На първо място се търсят решения за намаляване на времето за реакция чрез регламентирането на системни обходи и ежедневни инспекции. Предложени са мерки за справяне с честите аварии, блокажи и други проблеми, които намаляват ефективното работно време на машините и е стартиран процеса по попълването на недостигащия персонал в ключовите области на производството. Заварената ситуация, в която изолирането на конкретни екипи от координация помежду си е преустановена и взаимодействието между тях е възстановено и поставено на преден план, което решава много от проблемите с персонала.

“През последните два месеца предприехме стъпки за подобряване на работната среда, създадохме строга организация на отчетност и ежедневни оперативки. Работният процес се следи отблизо, като се създаде процес за ежедневни инспекции, които дават информация за реалното състояние на машините и съоръженията във всеки момент на работния процес. Предприети са действия за намаляването на времето за реакция при възникването на запалвания, причинени от изхвърлени литиево-йонни батерии, инсталирани са монитори за термовизионните камери. За да предотвратим порочните практики, които наследихме, в момента са предприети действия за подобряване на начините на изписване на резервни части от склада, като се търси пълна отчетност на заявените, получените и изписаните  такива”, коментира Николай Савов, и.д. директор на СПТО.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

От 1 май вода блика от фонтаните и пълнят шадраваните в София...

Изненадващо топлата пролет провокира въпроса, кога ще заработят фонтаните и ще се напълнят шадраваните. Този въпрос зада...

Прочети още keyboard_arrow_right