Извънредно в Столична община: Дезинфекцират 4 пъти дневно офиси и допълнително градски транспорт

Извънредно съвещания в Столична община за коронавирус

Снимка: Столична община

В София няма случай на коронавирус, създадена е организация във Втора градска болница

Допълнително ще се дезифенкцират транспортните средства от градския танспорт, метрото и подлези, където има парапети. С дезинфектанти ще се обработват и парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си. Това е само една от предприетите мерки срещу коронавируса, след като тази нощ бяха установени 4 положителни проби в Плевен и Габрово.

Това бе и причината за извънредно заседание в Столична община, свикано от кмета на София Йорданка Фандъкова. На него присъстваха всички директори на транспортните дружества, отговарящият за сигурноста, както и директори на общински болници.

До момента в столицата няма случай заразяване с COVID-19, съобщи в профила си в социалната мрежа столичният кмет. Общинските болници разполагат със свободни легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми. Осигурен е и висококвалифициран медицински персонал и защитни средства.

Кметът съобщи, че е създадена организация Втора градска многопрофилна болница да поема случаите на заразени с корона вирус, в случай, че такива бъдат регистрирани. Осигурена е нужната апаратура и медицински персонал със съдействието на всички големи софийски болници и Столичната регионална здравна инспекция.

Създадени са планове за действие в "Пирогов", Александровска, ВМА, Белодробна и Инфекциозна болници, както и общинските лечебни заведения.

Допълнително ще се дезинфекцират на превозните средства на градския транспорт. Столичните училища продължават да са в грипна ваканция. В детските градини се работи със засилен контрол на входа за проверка на здравословното състояние на децата и персонала.

Въвежда се и допълнитена дезинфекция в градините и общински социални центрове. По 4 пъти на ден ще се дезифенкцират и обработват всички помещения на институции, които работят с граждани. От Московска 33 препоръчват всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат допълнителни мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.

Столична община отменя всички общински масови мероприятия и се изпълняват стриктно указанията на министъра на здравеопазването за преустановяване на посещенията на културни мероприятия - кина, театри и др. и провеждане на спортни състезания без публика.

За предпазване от коронавирус съветите към столичани са при поява на симптоми да не се отива в болница или поликлиника, а по телефона да се съобщи на личния лекар и да изпълняват стриктно неговите указания. Гражданите, които нямат джипита да се свържат по телефона със Столичната регионална здравна инспекция - РЗИ-София.

Едно от най-важните неща за справянето с епидемията е да се спазва предписана домашна карантина. Да се ограничат социалните контакти,  да няма паника и да се получава информация само от официални източници, препоръчват още от Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
 • Притеснявам се и стоя вкъщи (35%, 224 Гласове)
 • Мисля, че се преувеличава (21%, 131 Гласове)
 • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 204 Гласове)
 • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 64 Гласове)
 • Нас не ни лови, ракия да има (2%, 10 Гласове)
Общо гласували: 633 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започна пръскането срещу кърлежи на паркове и градини в София (СН......

От вчера стартира пръскането срещу кърлежи на общинските паркове, градини и междублокови пространства в столицата. То се...

Прочети още keyboard_arrow_right