Кметът на София: До седмица започва последният етап на пробива по "Филип Кутев"

Кметът на София: До седмица започва последния етап пробива по "Филип Кутев"

Снимка: Столица.bg

Столична община работи в момента по 7 ключови обекта - връзки към Околовръстните, които ще разтоварят трафика в столицата

Доста по-рано от обявения срок ще започнат строителните дейности по завършването на третия градски ринг. Следващата седмица във вторник се започва работа по последната отсечка на пробива - ул. "Филип Кутев", която свързва ул. Сребърна и Симеоновско шосе.

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. Заедно със заместника си по строителство - инж. Ангел Джоргов и общинският съветник Замфир Зарков днес бяха на проверка на разширението на Ломско шосе.

"Това е част от програмата за разширение на булеварди,  свързващи центъра на София с Околовръстното. Вече е започнало изработването на ПУП и на финалния участък от ул. 107, от там започва моста, до Околовръстното - Северната скоростна тангента, който трябва да е готов до края на тази година. На практика ще се завърши целия булевард Ломско шосе", кза столичният кмет.

Тя съобщи, че вече има решение за преместване на Митницата в горния участък на Ломско шосе, за да има достъп до терените на Митниците, които към момента затрудняват движението по бул. Рожен.

"В момента Столична община работи по 7 големи, ключови обекта. Освен Ломско, сторителство се извършва и по "Кукуш", Чепинско шосе. Положен е асфалта на ул. Йордан Радичков в кв. Витоша-ВЕЦ Симеоново, довършва се и светофарът със Симеоновско шосе, защото там има и силно затруднено движение на вход/изход на квартала.", съобщи Фандъкова.

След седмица започва пробива по ул. "Филип Кутев", който свързва "Сребърна" със Симеоновско шосе при "Г.М. Димитров". Бях обещала, че ще започне до няколко седмици, но реално във вторник започва. Новото трасе ще е изцяло нов булевард с по 3 ленти, велоалея, тротоари и най-важното - запазва се и трамвайно трасе в средата на булеварда, което започва от бул. България, "Т. Каблешков" и достига до "Г.М. Димитров" по този пробив. Казвам го, защото някои общински съветници твърдяха, че няма трамвай. Не, трамвай ще има, но той е в последния етап, за да може да се направят и двата пробива и наведжът да се изгради трамвайното трасе", обясни столичният кмет.

Фандъкова допълни, че в столичния район Връбница работи се по проект за реконструкция на релсов път по ул. 104 в Обеля. Ще има ново релсово трасе, нова контактна мрежа. Проектът трябва да е готов през август и да се избере изпълнител и да се ремонтира участъка.

"Хората и на мен са ми дали задача - от средата на април по линията на трамвай №6 ще се движат мотриси с нископодова секция идо края на месец май да се подменят всички. Това ме помолиха възрастни жени от квартала, защото трудно се качват", каза Йорданка Фандъкова.

Зам.-кметът по строителство на Столична община - инж. Ангел Джоргов, съобщи, че до 2 - 3 седмици трябва да бъде избран изпълнител за разширението на бул. Рожен.

"Ако няма обжалване, надяваме се през лятото т. г. да бъде започнато разширението, в тясната част на булеварда, от преди митницата до Северна скоростна тангента", обясни инж. Джоргов.

"Товаса най-важните трасета - връзките с Околовръстния път и вътрешните ринговете, специално Трети градски ринг, за което имаме осигурено финансиране. Така че работим последователно и ще оставим готови и започнати проекти с осигурено финансиране", заяви Йорданка Фандъкова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заменят опасни тополи от столичната ул. „Оборище“ с други дървета...

Старите и опасни тополи по софийската ул. „Оборище“ ще бъдат подменени с други подходящи дървета, съобщават ...

Прочети още keyboard_arrow_right