Кметът на София: Неприемането на бюджета ще означава 3 неща – безотговорност, непрофесионализъм и лицемерие

Кметът на София: Неприемането на бюджета ще означава 3 неща – безотговорнос

Снимка: Столица.bg

Увеличението на заплатите на артистите и новите групи в ДГ изцяло зависи от приемането на бюджета, предупреди Йорданка Фандъкова

Работя почти цяла година без приет бюдеж, без приета план-сметка и въпреки това продължаваме да се справяме и да работим. Увеличнието на заплатите на артистите изцяло зависи от приемането на бюджета, както и финансирането на новите групи в детските градини, както и на групите, които предстои да бъдат открити до края на годината – общо 87 яслени и градински гряпи за около 2200 деца. Това означава подкрепата за бюджета. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти , пред зала 5 на Московска 33.

"Необичайно на 14 септември обсъждаме бюджетът на Столичната община за 2023 г., но заради забавянето в приемането на държавния бюджет. Шест седмици преди местните избори се прави обсъждането на бюджета. Има няколко причини, поради които този бюджет трябва да бъде приет от отговорните общински съветници. Това не е бюджетът на Фандъкова.  Времето на моето управление приключва в края на октомври, но призовавам общинските съветници към отговорност, защото неприемането на бюджета ще означава три неща – безотговорност, непрофесионализъм и лицемерие", коментира столичният кмет.

Тя припомни, че всички групи са подкрепили капиталовата програма за тази година.

"Основните критики, които чувам са свързани с изпълнението на капиталовата програма. Защо тогава я подкрепиха, когато всяка година чуваме тези критики. Групите са изразили готовност текстове от бюджета – за заплати, за издръжки, за капиталовата програма, стига да не се нарече бюджет. Кого ще излъжат – хората ли, да покажат. В края на годината ще дойде проблемът, когато трябва да се разплащат готови обекти, които не са заложени в бюджета, издръжки на училища и детски градини", предупреди Фандъкова.

Кметът на София обясни, че по отношение на образованието заплатите са заложени в държавния бюджет, но държавния бюджет превежда парите в цялост, а общината и СОС са длъжни да направят разпределение, така че да улеснят директорите да изпълнят своите задачи.

"Призовавам общинските съветници да прояват отговорност, коректност и професионализъм и да подкрепят бюджета, по който ще трябва да работи и следващия кмет поне до февруари 2024 г. В противен случай ще трябва да работи с бюджета от 2022 година", предупреди кметът на София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фандъкова: Днес е важно да помним уроците на историята, да работи......

Преди 115 години нашият народ, воден от забележителни лидери, постига националния идеал – свободна и независима Бъ...

Прочети още keyboard_arrow_right