Кметът на София събра шефове на експлоатационни дружества, обсъждаха ремонтите в София

Кметът на София събра шефове на експлоатационни дружества, обсъждаха ремонт

Снимка: Столица.bg

Васил Терзиев настоява за синхрон между експлоатационните дружества и капиталовата програма на Общината

Кметът на София Васил Терзиев иска нов модел на работа по ремонтите в града и пълен синхрон между експлоатационните дружества и капиталовата програма на Общината. 

Той предлага и система за информиране на постъпилите инвестиционни предложения чрез дигитална платформа за осигуряване на допълнителна прозрачност в градското планиране, съобщиха от Московска 33.

Информацията трябва в кратък срок да бъде свързана с нова дигитална платформа, обвързана с данните от комуналните дружества и Столичната община и насочването й в система за информиране на гражданите.

Идеята си днес кметът на София представи на среща днес с експлоатационните дружества в Столичната община, на която бяха ръководители и представители на Софийска вода, Топлофикация, „Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД, „Овергаз“, както и зам.-кметът по строителство Иван Матов и главният архитект на София Здравко Здравков.

Вода се лее в столичния "Мусагеница": Тръби на ВиК мрежата "гърмят", фасадата на бл. 106 потече

Васил Терзиев припомни, че е изключително важно навременното информиране на гражданите, които се нуждаят да знаят къде предстои да започне ремонт.

"Тази информация е необходима предварително да бъде ясна, достъпна на единна платформа и предоставена от всички дружества, за да не се допуска и разкопаване на улици или тротоари, които са били обновени", каза Терзиев.

Представителите на експлоатационните дружествата коментираха, че липсва дългосрочно планиране по отношение на капиталовата програма на общината, на проектната готовност за работа, както и наличието на инженерна инфраструктура в голяма част от кварталите предмет на инвестиционна активност.

Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че е важно да се координира дейността по изготвянето на капиталовата програма.

и коментира, че е важно дружествата да поемат ангажимент всяка година да предават информация за планираните ремонти към Столичната община, така че дейностите по строителството да бъдат взаимно координирани и интегрирани в ГИС базираната платформа.

На срещата стана ясно, че ще се създаде система за информиране на всички инвестиционни предложения чрез на дигитална платформа и данните ще бъдат достъпни за районни администрации, дружества и граждани.

Важно е да има добра координация и прозрачност, посочи кметът.

Дългосрочното планиране на капиталовите инвестиции е възможно да се направят за 5-8 години, обясни заместник-кметът по направление строителство Иван Матов.

Очакват се предложенията на районните кметове за изграждане и ремонт на тротоари в отделните районите до края на годината, информира инж. Емилиян Георгиев, началник на „Поддръжка на уличната мрежа“. 

Извършването на качествени строителни дейности и спазването на сроковете на работа за изпълнение и завършване на обектите са изключително важни, настояха експертите на Столичната община и заявиха, че няма да се допускат компромиси с качеството и контрола.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заради миене: Променят движението по столичния бул. Симеоновско ш......

Заради миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ – в участъка от "Софи...

Прочети още keyboard_arrow_right