Пет детски градини се изграждат в София (СНИМКИ)

photo_library
 • Пет детски градини се изграждат в София

  Снимка: Столична община

 • Пет детски градини се изграждат в София

  Снимка: Столична община

 • Пет детски градини се изграждат в София

  Снимка: Столична община

Столичният кмет провери реконструкцията на 31 градина в Люлин, която беше с опасните ентернитови плоскости

Пет нови детски градини се изграждат в момента в София и едната е 31 детска градина в столичния Люлин. Днес там на проверка бе кметът на София Йорданка Фандъкова. Сградата е от последните, които са строени през 70-те години и са с опасните за здравето на децата ентернитови плоскости.

Столичният кмет инспектира как вървят строително-монтажните дейности. Заедно с нея отново бе и зам.-кметът по строителство инж. Цветан Божинов и общински съветници.

След като са премахнати ентернитовите преградни стени е направено конструктивно укрепване на сградата.Така е по проект и след това са подменени всички фасадни панели и вътрешни стени. След завършването на цялостното обновяване детската градина ще бъде енергийно ефективна с топлоизолация, подменени инсталации и нова вертикална планировка с тротоарни настилки около сградата.

Малуганите ще се радват и на нови асфалтови алеи, както и 10 детски площадки, каквито до момента не е имало. Столична община е инвестирала 2,2 млн. лв. в цялостния ремонт на 31 детска градина в Люлин, припомни столичният кмет. Реконструкцията трябва да приключи през август и от септември да заработи.

За последните 10 години Столична община работи по програма за презасторяване и цялостно преустройство на 38 сгради за задължителната предучилищна възраст, а 20 от тях са били пожароопасни и пред затваряне. Другите 18 са били с азбестови плоскости.В София най-голям брои на опасните сгради за детски градини са били в Люлин - 6, припомни столичният кмет.

9 детски градини ще се изградят през 2020 г., каза Фандъкова. Тя сподели, че има уверението на образователния министър Красимир Вълчев, че държавата ще осигури финансиране за строежа на още 9 забавачки и 3 училища. както е известно още през януари от столична община бяха подадени документите за държавно финансиране на изграждане на дутски градини и училища в София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започна пръскането срещу кърлежи на паркове и градини в София (СН......

От вчера стартира пръскането срещу кърлежи на общинските паркове, градини и междублокови пространства в столицата. То се...

Прочети още keyboard_arrow_right