По искане на Фандъкова: Софийска вода всяка седмица ще докладва в Комисията по инженерна инфраструктура (ВИДЕО/СНИМКИ)

photo_library
 • Йорданка Фандъкова в Бистрица в Контролния център за Софийска вода

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Йорданка Фандъкова в Бистрица в Контролния център за Софийска вода

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Йорданка Фандъкова в Бистрица в Контролния център за Софийска вода

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Йорданка Фандъкова в Бистрица в Контролния център за Софийска вода

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Гражданите в столицата да имат пълна информация, да бъдат спокойни и да не се поддават на спекулации, каза кметът на София в Бистрица

Столичани трябва да са спокойни за водата в София и да не се поддават на спекулации. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в Контролния център на Софийска вода в Бистрица. Заедно с общински съветници днес тя посети стратегическия обект, от който зависи водоподаването на територията на Столична община.

В обиколката на обекта бяха показани залата за контрол и мониторинг, както и акредитираната лаборатория, в която с високотехнологична апаратура се изследва питейната вода на столичани, видя Столица.bg. Изпълнителният директор на Софийска вода Васил Тренев категорично заяви, че при натоварването с допълнителни количества на вода за транзитиране към Перник няма да се отрази на софиянци.

"Във връзка с доклада, който ще бъде разгледан утре в СОС искам да успокоя гражданите, че това няма да се отрази на водоподаването в София", увери кметът. След направени тестове, изпитания и анализи се оказва, че възможността през водопреносната мрежа на Софийска вода да минават допълнителни количуства до Мало Бучино и от там по водопровода, който ще се построи от правителството, към Перник не застрашава София.

"За мен е важно да можем да направим всичко, да помогнем на бедстващите в Перник, разбира се, без това да се отрази на хората в София и в Столична община. След като бяха направени всички възможни анализи и получихме уверението от експертите, че това е напълно възможно, за мен е много важно гражданите на София да знаят с какви системи за контрол разполага София и Софийска вода, за да бъдат спокойни и да не се поддавата на всякакви спекулации. За съжаление такива се появавт винаги в момент на криза. Виждаме знайни и незнайни политици започват да разсъждават. За мен е важно становището на експертите и отговорните институции, които носят с подписа си огромна отговорност", коментира столичният кмет.

Още преди седмица, когато в СОС бяха тримата министри - Караниколов, Аврамова и Димитров и онговаряха на въпросите на общински съветници, кметът отправи покана да се види Контролния център на Софийска вода. В него 24 часа, непрекъснато, в реално време се наблюдават нивата на водите в язовирите, станциите и  резервоарите. Също така може да се види как се контролира качеството на водата, как се отразяват авариите.

"Аварии има по водопреносната мрежа и ги знаем всички. Важното е  обаче как се реагира, за да може да сме сигурни, че за всички в София е гарантирано водоподаването. И ако някъде се случи, то аварията ще бъде отстранена за максимално кратко време. 52 резервоара се наблюдават в реално време. Аз получавам сутрин винаги и в реално време информация за нивата на язовирите - Бели Искър и Искър, включително и за язовир Огняново, който е извън Столична община. До този момент съм ги следила във връзка с превенцията срещу наводненията. Сега следим и нивата  заради помощта, която ще окажем на Перник. Искам ръководството на Софийска вода всяка седмица да докладват в Постоянната комисия по Инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС, след като започне водоподаването към Перник, да подават информация и чрез съветниците гражданите да знаят каква е ситуацията в София. Хората трябва да са спокойни от гледна точка на количествата на водата. Мисля, че хората в столицата разбраха, че опасност да останат без вода заради Перник няма. Те трябва да бъдат информирани и за състоянието на Рилския водопровод и за това при евентуални аварии. Защото при тези спекулации очаквам при първата рутинна авария, която със сигурност ще възникне на някоя точка, веднага ще излязат всички политици и ще кажат, че това е заради решението за Перник. Скептична съм в това онтошение, но мисля, че имам основание. За мен е важно хората на София да имат максимална информация, но достоверна, от източниците. Затова съм поискала и Софийска вода да бъдат на разположение непрекъснато", коментира Йорданка Фандъкова.

Дали всички политически сили в СОС ще подкрепят утре доклада не мога да кажа.Виждам, че някой от опозицията си търсят оправдание да не го подкрепят, но се надявам, че до утре ще се изчистят въпросите и всички отговорно да подкрепят предложението да се помогне на Перник", каза столичният кмет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 87 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 29 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (11%, 26 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 38 Гласове)
Общо гласували: 228 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Нови тролеи сменят старите столични "Икаруси" догодина...

От догодина машините, които се движат по маршрутите на тролеи 1, 6, 7 и 9  ще бъдат нови, дело на чешката компания ...

Прочети още keyboard_arrow_right