Районните кметове на Столична община спешно да търсят терени за детски градини

Столична община

Снимка: Столица.bg Зорница Митин

Днес зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов, по указание на кмета на София Йорданка Фандъкова, направи работна среща с всички столични районни кметове. Целта беше да им възложи ускоряяване на работата по намирането на подходящи терени, отчуждаване, проектиране и процедури по изграждане на нови сгради за детски ясли и градини. Кметовете могат да търсят и подходящи готови сгради, които да се преустроят в детски заведения, в зависимост от нуждите на всеки район.

Повод за срещата беше взетото от правителството решение от 30 юли т.г. за отпускане на 50 млн. лв. за детски ясли и градини в София. В бюджета на столицата са заделени 24 млн. лв. за тази цел, а общо с отпуснатите средства от държавата за отчуждаване на подходящи терени, проектиране и изграждане на детски заведения вече станаха 65 млн. лв.

"Колкото по-бързо се предложат проекти за изпълнение, толкова по-бързо ще бъдат разкрити нови места за децата от яслена до 6-годишна възраст. Ако средствата, отпуснати от МС не бъдат усвоени по предназначение, има опасност да бъдат изискани обратно" – коментира Барбалов.

От значение за осигуряването на повече нови места за детски градини е предложената от кмета на Столична община промяна в два от нормативните документа на МРРБ и МЗ, с които ще се облекчат условията за изграждане на детски градини. Промяната на правилата цели пълноценно използване на терените, определени за детски градини.

В момента Столична община изгражда 13 сгради на детски градини, от които 9 ще бъдат готови до края на 2020 г. Предстои да стартира строителството и на още 4 сгради – на две нови ясли, едно разширение за яслена група в „Кремиковци“ и преустройство на сграда в „Триадица“ за две нови групи.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 10 глоби за незаконна търговия на открито в София от началото......

От началото на годината до момента над 10 търговци са били глобени за незаконна търговия на открито в София. Те са пол...

Прочети още keyboard_arrow_right