60% повече измити улици за първото тримесечие на 2024 г. отчете кметът на София

-

Снимка: Столична община

Чистотата и контролът върху изразходването на обществен ресурс са водещи приоритети за този мандат, написа във фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

По думите му Столичният инспекторат е повишил чувствително контрола върху качественото изпълнение на дейностите по чистота, извършвани от фирмите изпълнители, за което говорят сравнителните резултати за първото тримесечие на 2024 г. Данните показват 60% повече измити улици, 2 пъти повече подменени контейнера за отпадъци, 3 пъти повече индивидуални контейнера са раздадени на домакинствата, както и подобрена комуникация с гражданите.

Измиването на улиците е една от важните мерки за по-малко прах и по-чист въздух. В началото на годината възложих на почистващите фирми да започнат улично измиване преди стандартно планирания график. Резултатът - измити са входните и изходните пътни артерии на града, както и улиците, по които се движи градският транспорт.

За първото тримесечие на 2024 г. са измити почти 12 000 дка площ. Тук се включват и малките вътрешноквартални улици и по-големите булеварди. Преди да започнем миенето те бяха почистени от наноси, а шахтите бяха отводнени. Измитите площи са над 60% повече в сравнение със същия период на 2023 г., когато отчетените площи са 7000 дка.

От 1 април вече има утвърден график за миенето и дейността започна във всички 24 района на столицата, каза още кметът на София. Той призова гражданите да се запознаят с него на сайта на Столичния инспекторат и да съдействат за доброто почистване на града, като преместват автомобилите си в съответния период. Контролът на терен се осъществява от служителите на Столичния инспекторат през цялото денонощие.

Състоянието на контейнерите е много важно, за да може събирането и извозването на отпадъците да се случва както трябва, отбеляза още Васил Терзиев.
През първото тримесечие бяха подменени:
- над 1 060 контейнера за общо ползване
- 868 индивидуални контейнера са раздадени на домакинствата
- Подменихме 272 улични кошчета по спирките и други места за обществено ползване
- 151 бр. допълнително заредените контейнери, в сравнение с 51 бр. през 2023 г.

"Знам, че все още има случаи с препълнени контейнери. За това говорят и постъпилите 176 сигнала за първото тримесечие. Най-често те идват от райони като „Студентски“, „Младост“ и „Красна поляна“. Всички тези случаи са отработени и са взети незабавни мерки. На критичните точки осъществяваме допълнително наблюдение", каза още кметът на София. Той призова гражданите да бъдат активни и ако забележат нередности при изпълнението, да подават сигнали към Столичния инспекторат, районните администрации и на контактния център на СО.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

14 подвижни секции ще обслужват трудноподвижните хора в София за ......

За улеснение на избирателите в неравностойно положение Столичната община организира 14 подвижни избирателни секции за пр...

Прочети още keyboard_arrow_right