С физкултурен салон и сграда за 11 класни стаи разширяват 9-а Френска в София

С физкултурен салон и сграда за 11 класни стаи разширяват 9-а Френска в Соф

Снимка: Столична община

Още едно столично училище ще премине на едносменен режим на обучение. това ще стане възможно след разширението на 9-а Френска езикова гимназия  "Алфонс дьо Ламартин". Днес бе направена първа копка на строежа на нов физкултурен салон и нов корпус за 11 класни стаи.

Разширението е финансирано по спечелен проект от Столична община по ОП „Региони в растеж“. При започването на строежа днес присъства кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Това не е само нова инфраструктура, а място, където младите хора ще учат, спортуват и ще имат възможност да развиват своите таланти и умения", каза столичният кмет. Строителството ще продължи 2 години, а стойността е 5,3 млн. лв.

Обновяването и разширяването на училищната база в София е по проект "Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на СО" по ОПРР 2014-2020 г. 

Столичният кмет обясни, че първоначалната идея била да се изгради спортна зала. 9-та Френска гимназия беше едно от десетте училища без физкултурен салон, които Йорданка Фандъкова завари като заместник-кмет по образованието на София. След това обаче проектът прераства  за разширение на гимназията.

Първият етап от обновяването е изграждане на физкултурен салон и учебен корпус за 11 класни стаи. Следващото лято започва изпълнение на енергийна ефективност на цялата съществуваща сграда, обновяване на отоплителната инсталация, ел. инсталация и осветлението. Реновирането спести от средствата за режийни разходи, които ще останат за училището.

Кметът Фандъкова благодари на Европейската комисия, на УО към МРРБ и правителството за подкрепата за столичното образование. "Това е най-важната инвестиция, защото е в младите хора", каза кметът Фандъкова.

Тази година от правителството отпусна за строителство и ремонти на детски градини и училища в столицата 65 млн. лева.

Столична община вече натрупа опит в разширяването на училищна база. Миналата година успешно приключи строителството на Първа английска гимназия. Там бе изграден нов корпус със спортна зала, физкултурен салон и 11 класни стаи. Новата сграда е с топла връзка с основната.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 88 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (11%, 26 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 231 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За да защитят публичните средства: Кметът на София и главният арх......

Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков са готови с промените в Закона за устройство на ...

Прочети още keyboard_arrow_right