Спряха разрушаването на незаконните сгради в ловно стопанство "Искър"

-

Снимка: Facebook

Техниката на Столична община, която трябваше да събори незаконните постройки в Горско стопанство Искър, не е била допусната, съобщи БНТ. Днес, 1 април, общинското дружество, на което беше възложено принудителното изпълнение на съдебната заповед, трябваше да продължи с премахването им.

Сбогом на "Био Майнинг" край яз. Искър: Общината премахва незаконни постройки, ще ѝ струва 2.4 млн. лв.

Причината е заповед на директора на стопанство "Искър" да не се смущава дивеча в размножителния период, който тече в момента.

На място екипите са установили, че всички кабели на багера, с който трябва да се извърши премахването, са компрометирани, а техниката е повредена и се нуждае от ремонт.

"Чрез манипулация на окабелителната система те са запалили техниката и са я изнесли пред входа на Ловното стопанство. Отивайки на място вияхме случилото се, опитахме да запалим механизацията, но освен, че те са я запалили и извели отвън, бяха компрометирали и всички кабели", обясни пред БНТ Цветан Тодоров, директор на Дирекция "Общински строителен контрол" в Столична община.

Освен това, от вътрешната страна на входния портал е паркиран пикап, за който се предполага, че е на Държавното ловно стопанство. От държавното предприятие твърдят, че още на 6 март Иван Дивизиев бил издал заповед, с която забранява влизането на хора и автомобили в ловното стопанство във връзка с намаляване на риска от преждевременно раждане на бременни кошути и пренасяне на зарази и вируси. Няма отговор обаче на въпроса как така, въпреки забраната, неидентифициран пикап се е появил от вътрешната страна на портала и блокирал възможността за влизане и излизане от Ловното стопанство.

"Държавата пречи по всякакъв начин на общината да изпълни служебните си задължения. В петъчния ден ни посрещнаха с всякакви възможни хитринки, за да не ни допуснат на територията на ловното стопанство. Представител на Ловното стопанство паркира своя високопроходим автомобил пред вратата, през която ние трябваше да влезем с механизация. В днешния ден всичките екипи на Столична община, включително и аз идвам от място бяхме изненадани с нова порция хитрини", каза още Цветан Тодоров. Той отбеляза, че от СДВР не са се явили в петък в указания час, а днес са били на място,  но отново не са оказали съдействие да бъде осигурен достъп.

От Столична община ще сезират прокуратурата за изнесената и увредена строителна техника. В утрешния ден, 2 април, се предвижда на място да бъде направена проверка на дейностите по демонтаж и сигналите за възпрепятстване на работата на общината за премахването на незаконните постройки.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заради миене: Променят движението по столичния бул. Симеоновско ш......

Заради миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ – в участъка от "Софи...

Прочети още keyboard_arrow_right