Столична община: Бюджет 2024 с рекордни инвестиции в София

За пръв път се публикува предварително пълната версия на бюджета

Снимка: Столица.bg

За пръв път се публикува предварително пълната версия на бюджета

Столичната община публикува за обществено обсъждане проект за бюджет за 2024 г., който е в размер на 2,576,202,377 лв. От общата сума на проектобюджета 1 114 939 780 лв. са държавно делегирани средства, съобщават от „Московска“ 33.

Общината може да пренасочва и да решава къде да инвестира средствата, които са за местна дейност. В допълнение, в Държавния бюджет са предвидени 100 млн. лв. за инвестиции в цяла София, 50 млн. от които са за проекти на районните администрации. По този начин средствата, които ще се инвестират в София през 2024 г., ще са на рекордно високи стойности.

“За пръв път преди внасянето на столичния бюджет за обществено обсъждане се публикува пълната му версия, защото искаме да се проведе пълноценно дискусия с конкретика, в която всички заинтересовани страни да имат цялата информация, за да могат да предлагат съдържателни промени. Поехме ангажимент за пълна прозрачност в управлението на столицата и ще продължим да изпълняваме обещанието си. Фокус на инвестициите в града ще бъдат строителството и ремонтите на детски градини и училища, доизграждане на основни пътни артерии и вътрешноквартални улици, озеленяване, проектиране и изграждане на многоетажни паркинги. Даваме приоритет на дейности в областта на културата и спорта. Заделихме 5,3 млн. лева за граждански бюджет, чиито приоитети ще определят софиянци,” каза кметът на София Васил Терзиев.

От Столична община уточняват, че приоритетите в бюджета са планирани на база задълбочено проучване за качеството на живот в София, направено от настоящия ръководен екип през 2023 г. Данните от него показват кои са важните теми за хората на София и прави първа стъпка към качественото подобряване на условията за живот и развитие в столицата..

Основни акценти в Бюджет 2024:

-594,676,366 лева за инвестиции в строителство на нови и ремонти на детски градини и училища,  инфраструктура и вътрешноквартални улици и и подобряване на условията в болници и ДКЦ

- Без повишаване на данъци, но с повишаване на събираемостта

- Повече възможности за активно участие на гражданите в управлението. 5,3 млн. лв. ще разпределят гражданите на София по приоритетни за тях проекти

- 10% повече за по-зелена София

- 50% повече за програма “Култура”

- Дигитализация на услугите на Общината и стимулиране на  иновативни проекти

Капиталова програма

Капиталовата програма е на стойност 594,676,366 лева, от които 458,784,866 собствени средства, като целта е тя да бъде реализирана в пълнота.  Към тези инвестиции се добавят финансираните от държавния бюджет 109 проекта на стойност 100 млн. лв.

Средствата от европейски оперативни програми в тазгодишния бюджет са на ниски нива и възлизат на 112,434,200 лв., което е в следствие на края на програмния период. Столичната община ще развива капацитета и проектната готовност на столицата, за да може по-активно да участва в осигуряването на инвестиции за града.

Инвестициите в бюджет 2024 в София са насочени в към транспортната инфраструктура и се поставя силен фокус върху училища и детски градини и дигитализация.

Фокус на пътната инфраструктурна програма са доизграждане на основни пътни артерии и навлизане в кварталите с изграждане на вътрешноквартални улици. Инвестициите в капиталовата програма са за подобряване на градската среда и условия за живот, повишаване на безопасността на движение. Осигуряване на достъпна среда и достъп до услуги. Приоритетно средствата ще бъдат вложени е подобряване на транспортната свързаност и инфраструктурата. Фокусът е свързаността на северните райони и подобряване на тротоарната инфраструктура. В публикуваната капиталова програма може да намерите пълен списък с планираните проектите за 2024 г.

София насърчава иновативни идеи за града

В проектобюджета за 2024 г. са предвидени 500 000 лв. за директно стимулиране и подкрепа за иновативни технологични компании. Това допълнително ще доведе до превръщането на Общината в предпочитан клиент на иновативните идеи за подобряването на услугите на града.

Рекорден бюджет за транспорт и транспортна инфраструктура

Приоритети в транспортната инфраструктура са доизграждане на основни пътни артерии от кръгово-радиалната улична мрежа, реализация на проекти за вътрешноквартални улици, навлизане в кварталите с инвестиции в инфраструктурата, проектиране и изграждане на многоетажни паркинг

Парите за дейностите по Транспорт са рекордно големи тази година – компенсации от страна на СО в размер на 132 млн. лв. и компенсации съгласно Наредба на МС от 7.7.2015 в размер на 89 млн. лв. Предстои да представянето на проекта на икономическата рамка за транспорт за 2024 г., в която ще е заложено и 15% увеличение на възнагражденията за транспортните работници.

Дигитализация за работеща администрация и бързи услуги за граждани

Време е София да влезе в 21 век и затова акцент в бюджета за 2024 е дигиталната трансформация. Всички услуги за граждани и бизнес трябва да бъдат достъпни и онлайн, информационната сигурност на СО и районните администрации ще да бъде повишена, както и ще се оптимизират и дигитализират  вътрешните процеси.

Увеличен бюджет за култура и повече спортни дейности

В бюджета са заложени повече средства за програма “Култура”, които за 2024 г. възлизат на  2,250,000 лв. Увеличението спрямо 2023 г. е в размер на 750,000 лв. и се предоставя в изпълнение на политиката на общината за подктрепа на дейностите в областта на културата.

Увеличени са и средствата за спортните клубове, както и тези за провеждане на районни спортни първенства за деца и младежи, с цел да се възроди добрата практика за провеждането на районни спортни първенства и турнири за деца и младежи. В развитието и популяризирането на масов спорт виждаме един от ключовете за по-здрави жители на София. Ще изграждаме и модернизираме спортни площадки в районите.

Истински граждански бюджети по райони - софиянци решават къде да инвестират 5.3 млн. лв.

Жителите на  Столичната община пряко ще могат да разпределят 5.3 млн. лв. за подобряване на условията в кварталите и решаване на проблемите в тях. В гражданския бюджет са предвидени 200 000 лв. за всеки район, както и 500 000 лв. за цяла София, за които гражданите ще решават как да бъдат инвестирани - в подобряване на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки или организирането на общностни културни събития и други, които софиянци оценяват за важни за тях. Ако програмата за граждански проект се окаже успешна, средствата за нея в бюджета за 2025 г. ще бъдат увеличени значително.

“Разчитаме на развитието на активно гражданско общество, което в диалог с нас да работи за решаването на проблемите, с които всички ние се сблъскваме,” каза кметът на София.

Пълна прозрачност и проследимост на разходите

В следващите месеци ще се създаде специално място на сайта на общината, в което всеки ще може да види как и за какво се харчат парите на София по достъпен и разбираем начин.

Процесът по публично обсъждане трябва да бъде на базата на цялата информация, за да бъде максимално полезен и ефективен за всички. Публикуван е проектът на бюджет и капиталовата програма в машинно четим формат тяхната цялост, както и проект на доклад, в който е описано в детайл как се формира бюджета за 2024 г.

Следвайки тази линия, Столична община организира общественото обсъждане в удобен за гражданите час – 18 ч. на 25 януари, в Аулата на Софийски университет “Св. Климент Охридски” , където да чуем и обсъдим всички идеи, които гражданите и всички заинтересовани страни имат за подобряване на бюджета.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичната община и Вълка с общ график за премахване на незаконни......

Няма спиране и забавяне при премахването на незаконните постройки в ловно стопанство "Искър". Това е показала проверка н...

Прочети още keyboard_arrow_right