Цивилни полицаи сред абитуриентите в София

photo_library
 • Санкции от 500 до 8000 лв. за ползване на пиротехника в района на храмовете

  Снимка: Фейсбук

 • Цивилни полицаи сред абитуриентите в София

  Снимка: Фейсбук

 • Цивилни полицаи сред абитуриентите в София

  Снимка: Столица.bg

Санкции от 500 до 8000 лв. за ползване на пиротехника в района на храмовете

Столична община и СДВР са предприели съвместни засилени мерки по време на предстоящите абитуриентски балове, като целта е да се запази здравето и безопасността на празнуващите.

 „Ще има засилен контрол от страна на Пътна и Охранителна полиция, ще има цивилни екипи, които ще наблюдават придвижването на абитуриентите и ще подават информация на колегите от Пътна полиция.“, обясни заместник-директорът на СДВР старши комисар Георги Алексиев.

Масови проверки ще се правят на водачи на автомобили за употреба на алкохол и наркотици. Засилено полицейско присъствие ще има около заведенията, в които ще се празнуват абитуриентските балове.

„Когато тръгват от заведенията, водачите ще се проверяват отново за употреба на алкохол и наркотични вещества. Във връзка с изминалия ден – апелираме в района на храм-паметник "Александър Невски" да няма използване на пиротехника. Само за вчерашния ден имаме връчени 10 призовки на лица, използвали пиротехнически изделия, които днес трябва да се явят в съответното районно управление и да бъдат санкционирани съгласно законодателството.“, допълни Алексиев.

От своя страна главен Инспектор Милен Писаров – началник на „Контрол на общоопасните средства“ при СДВР – поясни, че употребата на пиротехнически изделия в районите на храм-паметници и манастири е забранена със закон, като санкцията за първоначално нарушение е от 500 до 2500 лева, а при повторно - от 3000 до 8000 лева.

„Искаме да осигурим на младите хора празник, а не да сме институции, които само санкционират и пречат на младите хора да празнуват. Нашата идея е да запазим абитуриентите живи и здрави, но в същото време това да не се отрази на гражданите, които имат ангажименти и работа в града“, каза от своя страна директорът на дирекция "Сигурност" на Столична община (СО) Кристина Лазарова.

Тя призова младите хора да празнуват по правилата и да не забравят, че употребата на пиротехника в района на храмове е забранена. Не е позволена също употребата на райски газ и други упойващи вещества.

„Всичко това води до опасност за тяхното здраве. Ще включим и екипите на Общинска полиция в този контрол. Ще включим и столичното видеонаблюдение, за да можем да реагираме адекватно и навреме.“, каза още Лазарова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ученици ще разказват за София в конкурс-обучение Работилница за т......

Стартира регистрацията на учениците за участие в ученическия конкурс-обучение „Работилница за творческо писане &nd...

Прочети още keyboard_arrow_right