Вдигат екоданъка за автомобили и при продажба на имущество и коли в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

photo_library
 • Вдигат екоданъка на автомобилите

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Вдигат екотаксата на автомобилите

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Вдигат екотданъка на автомобили

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Допълнителните 38 млн. лв. ще се насочат за градски транспорт, паркове, градини, улици и тротоари в кварталите

Столична община вдига екоданъка за автомобилите и при възмездно придобиване на имущество - продажба на имот и автомобил. Това съобщиха днес на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова и финансовият зам.-кмет Дончо Барбалов. Не се вдигат данъците за собственост и такса смет, изрично уточниха Фандъкова и Барбалов.

От увеличението за 2020 г. се очакват допълнително още 18 млн. лв. в бюджета на "Московска" 33 и 20 млн. лв. от възмездното придобиване на имот.  Първите ще бъдат насочени за подобряване на градския транспорт в столицата и възстановяването на паркове и градини в кварталите. Също така в бюджета на Столична община за 2020 г. ще бъдат заложени и средства за довеждащ транспорт в Овча купел, Горна баня и Люлин, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

20-те милиона лева от данъка върху продажба на имущество ще бъдат за ремонт на кварталните улици и тротоари. Те ще бъдат събрани от увеличението с 0,5% - от 2,5 на 3% при продажба на имущество. "Половината от тях ще предложа директно да отиват при районните кметове, за да изпълняват заявите си програми. Разбира се, те първо трябва да защитят тези средства, да ги реализират и след това да се отчетат, каза Йорданка Фандъкова.

Обръщам се с молба към гражданите на София за подкрепа, защото средствата ще се насочат за подобряване на качеството на въздуха в София. Също така ще направим и децентрализация на средствата, както искат районните кметове, каза кметът на София.

Предложенията за промени в наредбата за местни данъци и такси се внасят в СОС за гласуване и трябва да бъдат приети до края на календарната година. От днес предложението за увеличение ще бъде публикувано на сайта на Столична община и както е по закон, гражданите и общинските съветници ще могат да се запознаят.

Целта е да се подобри качеството на въздуха  и да има повече средства за кварталите. Това са пироритети в управленската ми програма и гражданите очакват това да се случи, заяви Йорданка Фандъкова.

Най-висок ще е данъкът за автомобили с нисък екостандарт и с най-голяма мощност. Принципът е, който замърсява да плаща. Коли с Евро 0, 1, 2, 3 и 4 ще плащат горната граница на налога, както е по закон Тези със стандарт 5 и 6 са на най-ниския праг. При мощност до 74 киловата  пак данъкът ще е най-ниския, а анд 74 киловата повишението е чувствително. 

Като пример бе посочено, че в момента ставката от 1,1 скача на 1,4 за Евро 3 например. Увуличението в екоданъка е между 3 и 10 лв., а за мощност е от 7 до 40 лв. В София се движат 180 000 автомобила с екостандарт Евро 5 и 6, а 360 000 няма да имат увеличение за мощност. 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
 • Да, ембламатично е (60%, 628 Гласове)
 • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 125 Гласове)
 • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 117 Гласове)
 • Не, така ми харесва повече (16%, 162 Гласове)
 • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1044 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община закупува две електрически лекотоварни камиончета ......

Столична община ще закупи две електрически лекотоварни камиончета за работа в градските паркове и градини. Електрическит...

Прочети още keyboard_arrow_right