Здравков: Ще съобразим ремонта с автентичния образ на театър "София"

Здравков: Ще съобразим ремонта с автентичния образ на театър "София"

Снимка: Столица.bg

По време на ремонта на театър "София" ще направим всичко възможно, за да се придържаме към автентичния образ на сградата. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков на пресконференция в Направление "Архитектура и градоустройство“, съобщава dariknews.

Здравков заяви, че са възложени две проучвания на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Първото е за състоянието на варовиковите плочи на Театър "София", а второто е за възможността за тяхното запазване в автентичен вид. 

Той твърди, че ще се подходи максимално консервативно, за да се запази първообраза на сградата, това е нашата воля като възложител, категоричен е главният архитект.

Първоначалният проект е предвиждал поставянето на друг тип облицовки, но е намерено решение да се поставят по-модерни варовикови плочи, чрез система със сух монтаж, която позволява вентилация и поставянето на топлоизолация на сградата.

Здравко Здравков заяви също, че се търси техническо решение за запазването на първоначалния образ на сградата, защото има очаквания от страна на архитектурната колегия на сградата да бъде даден статут на недвижима културна ценност. Това ще бъде решено от НИНКН, уточни главният архитект.

Той посочи, че екипът от УАСГ ще прецени до каква степен могат да бъдат запазени варовиковите облицовки, тъй като варовикът като материал е порест и хигроскопичен.

При запазването на съществуващите варовикови плочи трябва да сме сигурни, че те ще са достатъчно надеждно укрепени, за да няма инциденти, каза Здравков.

Също така е необходимо е поставянето на топлоизолация по съвременните изисквания за енергийна ефективност. Трябва да се намери баланс между естетиката на сградата, статута, който се очаква да бъде даден като недвижима културна ценност, запазването на максимално автентичния й образ и безопасността на фасадата, категоричен е главният архитект на София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заводът за отпадъци на София не работи ефективно, показа проверка......

Столичното предприятие за третиране на отпадъци има множество проблеми в цялата верига. Това показа проверката, извършен...

Прочети още keyboard_arrow_right