Туристите да внимават, над 16 мечки бродят на Витоша

Мечки на Витоша

Снимка: Уикипедия

99% били тревопасни, последно стръвница в планината е засичана преди 12 години

Над 16 мечки се разхождат из Витоша. Те са на територията на Държавно ловно стопанство "Витошко - Студена" и са засечени от наблюдението на фотокапаните, съобщава директорът на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) Дамян Дамянов, цитиран от БТА.

През 2018 г. броят им е бил 14, но сега има майки с две, майка с три малки, също и отделени свободни мечоци. Свместно със специалистите от Природен парк "Витоша" на няколко мечки са поставени GPS нашийници и се следи миграцията им. Животните основно били на територията на ловното стопанство, защото е спокойно и има ежедневно подхранване.

В частта на Витоша откъм София няма активни ловно-стопански мероприятия и има доста повече туристи. До момента мечките не са нападали хора. Срещите обаче зачестяват, броят на дивите животни е голяма, предупреди Дамянов. Мечките не били агресивни животни, но изключение правят майките, защото защитават малките си, предупреждават специалистите. Колкото и да е трудно, при среща трябва да се запази самообладание и спокойствие, съветват те.

"Не правете никакви движения, тъй като стресът при мечката също е голям и едно рязко движение би могло да предизвика реакция", казва Дамян Дамянов. Друг съвет е, когато се разхождате в гората, да си подсвиркате и да си говорите. Така мечката ще ви чуе и ще се отдалечи.

99% от тях са тревопасни и предпочитат горски плодове. Когато мечката започне да се храни само с месо става стръвница. Такава е засичана на Витоша преди 12 години.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Чешмата при хижа „Панчо Томов” на Витоша е възстановена...

Акция за възстановяване на чешмата при хижа "Панчо Томов" на Витоша бе предприета от доброволци на туристическото дружес...

Прочети още keyboard_arrow_right