Над 300 деца и възрастни чуват отново след операция във ВМА-София

Над 300 деца и възрастни чуват отново след операция във ВМА-София

Снимка: ВМА - София

Над 300 малки и големи пациенти отново чуват, благодарение на лекарите от Военномедицинска академия (ВМА) – София, които са извършили кохлеарна имплантация, съобщават от здравното заведение.

Повече от 460 милиона души страдат от загуба на слуха, което е около 5% от световното население. Шумът е водещата причина за загуба на слуха. Според Световната здравна организация над 1 милиард души са изложени на риск от трайна загуба на слуха.

Клиника по „Ушни, носни и гърлени болести” на ВМА е водещ и утвърден център за лечение на слухови увреждания при деца и възрастни. Проф. Венцислав Цветков и неговия екип отчитат над 300 успешно оперирани и рехабилитирани в света на звуците деца и възрастни.

„За нас това вече е една рутинна операция. А за децата с вродена глухота кохлеарните импланти са единствената възможност да проговорят навреме и да водят пълноценен живот в бъдеще“, коментират специалистите.

В УНГ-клиниката на ВМА годишно се извършват около 20 кохлеарни иплантации, като пациентите обхващат широк възрастов диапазон – деца от 9-месечна възраст до възрастни пациенти, над 70 години.

Проблемите със слуха се установятват чрез специален тест, но „аларма” за родителите може да бъде и например, ако забележат, че детето им не се събужда при силен шум. Тогава задължително трябва да се потърси специализирана помощ. В България има утвърден неонатален скрининг в родилните звена, при който се извършва аудиологичен тест.

Най-доброто време за извършване на кохлеарна имплантация е около първата годинка на детето, когато то се развива физиологично, в това число и говора му.

След интервенцията не може да се познае, че е имало такъв проблем. Всяко забавяне след втората годинка води до забавяне и в развитието на говора. При навременно имплантиране и провеждане на слухово речева рехабилитация, резултатите са толкова добри, че децата нямат никаква разлика с чуващите си връстници.

При по-възрастни пациенти – на 15, 30, 50, 70 години, които по някаква причина са загубили слуха си – било заради вирусна инфекция, травми или друго, подобна имплантация ги връща в нормалния живот и социалните активности.

Кохлеарната имплантация е комплексен лечебен метод при пациенти със сензорно-неврална глухота, при който електронна протеза замества нефункциониращите структури на вътрешното ухо. Тя обаче не е показана при всички пациенти и затова се извършва щателно изследване за цялостна оценка. От изключителна важност е навременната диагностика, ранното откриване, правилното селектиране на болните, професионализмът на нашите оператори, работата на рехабилитаторите в постоперативния период и не на последно място мотивацията на родителите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Десетки столичани дариха кръв на „Щедрия вторник” във ВМА...

Близо 30 души се включиха в кръводарителската акцията на Военномедицинска академия – София, която се организира по...

Прочети още keyboard_arrow_right