От 15 май започва работа Център за спешна помощ по въздух

-

Снимка: Facebook

Министерският съвет взе решение да бъде създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха. От 15 май ще бъде назначен персоналът към новата структура - около 60 човека. Това съобщи на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Структурата ще има 5 отделни оперативни бази - държавният авиационен оператор Летище София, Летище Пловдив, във Варна - УМБАЛ "Света Марина", Долна Митрополия - ВВУ "Георги Бенковски" и Ямбол - новата сграда на МБАЛ "Св. Панталеймон". От тази седмица вървят и прегледите на медиците, които ще дежурят на петте оперативни бази. Прегледите ще приключат до края на седмицата и от понеделник започва обучението им, каза още министърът.

До края на юли се очаква да бъдат готови всички площадки за хеликоптери и да пристигнат първите два хеликоптера по поръчката. Новият център ще бъде координационен и ще работи съвместно със Спешна помощ. Финансовият ресурс е подсигурен и ще се поеме изцяло от държавата. Водят се разговори за това кой ще оглави структурата, отбеляза още здравният министър.

"Информационно обслужване" ще изгради софтуерната програма за непрекъсната връзка между 112, центровете за спешна медицинска помощ в страната, лечебните заведения, структурите на МВР и МО, Държавният авиационен оператор, ще има и дежурен персонал", каза още здравният министър Асен Меджидиев.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отлага се въвеждането на електронните рецепти за две групи лекарс......

Измененията в условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти ще влязат в сила с точно посочена дата...

Прочети още keyboard_arrow_right