Правителството обяви за обект от национално значение изграждането на детска болница в София

Правителството обяви изграждането на детска болница в София за обект от нац

Снимка: Столица.bg

С новия статут могат да се съкратят сроковете за административни процедури

Правителството реши, че изграждането на Национална педиатрична болница в София е обект от национално значение. Това бе прието на днешното дистанционно заседание на кабинета. 

Липсата на детско многопрофилно лечебно заведение прави изграждането на болницата от изкюлчителна важност. Почти година вече, откакто се заговори, вървят процедурите са недовършена сграда в двора на Александровска болница. Беше направена конструктивна експертиза, с която се установи, че сградата може да бъде довършена като Детска болница.

Аргументите на правителството да обявят обекта от "национално значение" са заради необходимостта от детска болници, която да предоставя комплексни медицински услуги, както и на едно място да бъдат събрани лекари от всички специалности в педиатрията.

С определения статут на "обект с национално значение" ще може да се съкратят сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, които са свързани с различните етапи от реализацията на проекта, уточняват от правителствената пресслужба.

Това ще позволи Министерството на здравеопазването да реализира проекта в предвидените срокове и така ще се изпълнят изискванията и препоръките на Европейския съюз. А те са посочени в изготвената през 2005 г. Европейска стратегия "Здраве и развитие на децата и подрастващите".

Изграждането на Национална педиатрична болница в изоставения стореж в двора на Александровска болница предизвика моного спорове и дискусии в обществото. родители, лекари и архитекти се обявиха против с аргумента, че сградата е неподходяща за детско лечебно заведение.

Наскоро дори бе внесена петиция за оставката на здравния министър Кирил Ананиев и прекратяване на процедурата. В нея се посочва, че изоставеният строеж е морално остарял и опасен.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Националният център по трансфузионна хематология с апел за кръвод......

Екипът на Националния център по трансфузионна хематология отправи апел за кръводаряване в навечерието на най-светлия хри...

Прочети още keyboard_arrow_right