Проф. Никола Владов от ВМА е удостоен с орден „Стара планина” I степен (СНИМКИ)

photo_library
 • Проф. Никола Владов от ВМА е удостоен с орден „Стара планина” I степен (СНИ

  Снимка: ВМА

 • Проф. Никола Владов от ВМА е удостоен с орден „Стара планина” I степен

  Снимка: ВМА

 • Проф. Никола Владов от ВМА е удостоен с орден „Стара планина” I степен

  Снимка: ВМА

Светилото в хирургията е главен координатор към Експертния съвет по „Трансплантология” към МЗ

Проф. д-р Никола Владов, д.м.н., ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на Военномедицинска академия (ВМА), бе удостоен от президента на Република България с орден „Стара планина“ I степен, без лента, с мечове, съобщиха от Военна болница в София.

Отличието му бе връчено за значим принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване на чернодробно-панкреатичната хирургия и прилагане на интраоперативната ехография, за въвеждане за пръв път в България на лапароскопска хирургия на черния дроб и на панкреаса, за цялостна дейност в областта на военномедицинското дело, за популяризиране дейността и издигане престижа на здравните органи от Министерството на отбраната в страната и чужбина.

Проф. д-р Никола Владов, д.м.н. е роден през 1960 г. През 1987 г. завършва медицина в Медицински университет – София. През 1993 г. придобива специалност хирургия, като по същото време работи в І-ва хирургична клиника на УМБАЛСМ „Пирогов” и специализира при професор Y. Chapuis в хирургичната клиника на Cochin Hospital, Париж.

Постепенно хирургията, която е една от най-дръзките области в медицината, става негова съдба. След изключително полезна специализация в Париж по жлъчно-чернодробна, панкреатична, лапароскопска и колоректална хирургия, проф. Никола Владов набира огромен опит в хирургичната клиника на Районната болница в град Бежа, Тунис.

Завръщайки се в България, оглавява Хирургично отделение в Районна болница гр. Панагюрище и началник на І-ва хирургична клиника на МБАЛ – Пазарджик, като специализира в хирургичната клиника на Cochin Hospital, Париж при професор D. Houssin и в хирургичната клиника на Saint Antoine Hospital, Париж при професор R. Parks.

През 2002 г. защитава дисертация на тема „Хирургично лечение на ехинококови кисти отворени в жлъчните пътища” за придобиване на научна и образователна степен „Доктор по медицина”.
В периода 2003-2009 г. е началник на Клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА – София, като през 2005 г. е избран за доцент към клиниката. През 2006 г. специализира „Чернодробна трансплантация” в хирургичната клиника на Cochin Hospital, Париж при професор О. Soubrane и „Лапароскопска колопроктология” в Hospital of Monfalcone, Италия при професор J. Pinjata.

От 2007 г. е ръководител на Програмата за чернодробни трансплантации на ВМА, а от 2009 г. е ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.
През 2009 г. защитава дисертация на тема „Рак на панкреаса – мултидисциплинарен подход и възможности за хирургично лечение” за придобиване на научната степен „Доктор на медицинските науки”.

През 2010 г. специализира лапароскопска чернодробна хирургия в Elan Court Training Centre в Париж, а през 2011 г. е избран за национален консултант по трансплантология. От април 2019 г. е главен координатор към експертния съвет по медицинската дейност „Трансплантология” към Министерство на здравеопазването.

През януари 2013 г. е избран за почетен член на Френската академия по хирургия. Притежава сертификат за почетно членство от румънската Асоциация по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Член е на редица научни дружества и издателски бордове в България и чужбина.

Проф. Никола Владов е припознат от своите колеги като един от доайените в българската хирургия. Безспорен е неговият принос в развитие на Трансплантационната програма в Република България и в частност във ВМА. Той извършва първата лапароскопска резекция на черен дроб и първата лапароскопска резекция на панкреас в България (2006 г.), през 2009 г. – първата трансплантация на черен дроб от жив донор от възрастен на възрастен, а през 2013 г. и първата ретрансплантация.

Благодарение на въведените от него иновации екипите на ВМА затвърждават международния си престиж и заемат водещо място в Източна Европа по лапароскопска чернодробна хирургия. Ръководената от проф. Владов Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия е част от единствения по рода си в региона и базиран във ВМА Международен референтен център, в рамките на който се провеждат обучения не само на български, но и на чуждестранни хирурзи.

Проф. Никола Владов е носител на множество отличия, свързани с високите му професионални достижения като част от екипа на ВМА. За значим принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване на чернодробно-панкреатичната хирургия и прилагане на интраоперативната ехография, за въвеждане за пръв път в България на лапароскопска хирургия на черния дроб и на панкреаса, през 2012 г. печели наградата "Медик на годината 2012". През 2016 г. е обявен от Български лекарски съюз за „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА – 2016” – най-престижната награда сред медицинската общност в България.

През 2017 г. става почетен гражданин на Ловеч за огромния му принос в постигнатите съпоставими с европейско ниво постижения в чернодробните трансплантации, за високия му човешки и професионален морал в дейността на българското здравеопазване.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 206 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 289 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 21 Гласове)
 • Нови избори. (28%, 228 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 58 Гласове)
Общо гласували: 802 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Нова детска болница получи сертификат за инвеститор на Столичната......

Детски медицински комплекс с болнично отделение, доболнична помощ, дневен детски стационар и обособяване на парк ще бъде...

Прочети още keyboard_arrow_right