След 10-часова операция: Столични хирурзи спасиха 81-годишна жена

photo_library
 • Екипът модифицира ендопротеза с четири отвора

  Снимка: УМБАЛ "Лозенец"

 • Екипът модифицира ендопротеза с четири отвора

  Снимка: УМБАЛ "Лозенец"

 • Екипът модифицира ендопротеза с четири отвора

  Снимка: УМБАЛ "Лозенец"

Екипът модифицира ендопротеза с четири отвора

Екипът на Отделението по съдова хирургия на Университетска болница „Лозенец“ извърши изключително сложна интервенция на възрастна жена с множество придружаващи заболявания и болки в корема, съобщават от здравното заведение.

По време на прегледа е установена много голяма (над 7см) симптоматична абдоминална аневризма, обхващаща всички висцерални артерии, както и аневризми на двете общи илиачни артерии.

„Това е опасно състояние, което налага навременно лечение поради висок риск от животозастрашаващо разкъсване на аневризмата, когато голямо количество кръв се излива в коремната кухина“, коментира д-р Асен Тодоров.

Създадената в лечебното заведение специална комисия с работещите в тясно сътрудничество съдови хирурзи, кардиолози, кардиохирурзи, образни диагностици и анестезиолози, разгледа случая и взе решение за извършване на комплексна ендоваскуларна процедура.

Според научната литература и световните препоръки индикациите за провеждане на такъв тип процедура са увеличеният риск от смъртност и големият размер на абдоминалната аневризма със заплащваща руптура (разкъсване).

В болница „Лозенец“ се използва рутинно методът на ендоваскуларното ендопротезиране на аортната аневризма (EVAR), както при плановите пациенти, така и при спешни случаи. Трудността в конкретния случай се състои в това, че аневризмата обхваща всички висцерални артерии - двете бъбречни артерии, целиачната артерия и горната мезентериална артерия. Тази сложна анатомията на аневризмата не позволява прилагането на стандартния метод на ендоваскуларна хирургия. Единствената възможност при конкретната пациентка е използването на специална фенестрирана ендопротеза, която все още не е налична в България. Фабричното изработване на индивидуална ендопротеза отнема 10-12 седмици и струва над 70 000 лв, непосилна сума за повечето български пациенти.

За да спасят живота на жената, съдовите хирурзи са взели решение да използват един от най новите подходи в медицината - персонализирано моделирана и адаптирана от хирург протеза. В такива случаи с помощта на редица измервания и прецизни изчисления, съдовите хирурзи модифицират ендопротезата специално за нуждите на конкретния пациент. След това в стерилна среда се изработват фенестрациите (отворите) на протезите, чрез които жизненоважните органи получават кръв.

Уникалното в тази интервенция е, че е изработена протеза с четири фенестрации (отвора). Следващата стъпка е поставяне на специални стентове в четирите висцерални артерии ( двете бъбречни артерии, целиачната артерия и мезентериалната артерия). Едновременно с това се извършва изключване на двете илиачни аневризми. Съчетанието на абдоминална и илиачна аневризма се наблюдава в 30% от случаите. Тази патологична комбинация изисква значителни теоретични и хирургични умения.

В конкретния случай операцията е продължила близо 10 часа. Чрез малки разрези в областта на бедрените артерии, под рентгенов контрол в хибридна операционна зала, д-р Асен Тодоров и неговият екип спасиха живота на възрастната жена и й дадоха шанс да живее нормално. Благодарение на професионализма на ръководителя на  Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и анестезиолозите д-р Петрова и д-р Гълъбов, животът на пациентката е извън опасност.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Безплатни прегледи за глаукома в столичната ИСУЛ...

Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира безплатни очни прегледи за глауко...

Прочети още keyboard_arrow_right