Уникално: Столични лекари поставиха 4 байпаса на мъж през минимален разрез

Уникално: Столични лекари поставиха 4 байпаса на мъж през минимален разрез

Снимка: Сити Клиник

Столични лекари извършиха първата у нас минимално инвазивна операция, при която са поставени 4 байпаса на възрастен мъж. Медицинският екип на Сити Клиник, ръководен от д-р Андрей Неутов, получава достъп до сърцето през едва десетина сантиметра отвор между две от ребрата на пациента, съобщават от лечебното заведение.

Сложната операция е извършена от д-р Кристиянна Мавродиева и д-р Мария Гаралова, заедно с д-р Радостина Кожухарова (анестезиолог), д-р Ясен Гецов (анестезиолог), Теодора Кюркчиева (перфузионист) и ст. мед. сестра Гергана Николова.

Техниката, която специалистите прилагат, включва и използване на апарат „изкуствено сърце-бял дроб“ и временно спиране на сърцето. Това позволява относително лесно извършване на пълна реваскуларизация на сърцето (зашиване на всички необходими байпаси) на 69-годишния пациент.

При класическата операция гръдният кош се отваря посредством разрез в средата на гръдната кост от около 20 см, а в този случай – операцията е същата по обем, но хирургичната травма е значително по-малка, няма никакво разрязване на гръдната кост, възстановяването е по-бързо, а козметичният ефект е значително по-добър. Не на последно място се избягват редица евентуални усложнения. 

„В последните няколко години минимално инвазивната байпас-хирургия на сърцето активно се развива в Европа и по света. Колкото повече се стараеш да оперираш сърце през по-малък разрез, без да го виждаш цялото, толкова повече разбираш, че това не само е възможно, а и че е нормален ход на еволюцията в сърдечната хирургия. Много се радвам, че вървим успоредно с тенденциите“, споделя ръководителят на екипа д-р Неутов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Здравната комисия в НС поиска от министъра да отмени освобождаван......

Парламентарната комисия по здравеопазване възложи на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да отмени издаден...

Прочети още keyboard_arrow_right