ВМА с модерна и реновирана лаборатория по вирусология

-

Снимка: ВМА

Столичната Военномедицинска академия се похвали с изцяло реновирана лаборатория. В лабораторията годишно вече се извършват над 100 000 изследвания на повече от 70 000 пациенти, съобщиха от пресцентъра на болницата.

"В момента се намираме на върха на диагностичните възможности на вирусологията. Разполагаме с най-съвременното оборудване и отлично подготвени специалисти. Лабораторията по вирусология на Военномедицинска академия (ВМА) е доказала своето голямо значение не само за военномедицинската система, но и в национален мащаб и то в условията на пандемия от COVID-19", заяви полк. доц. Иван Попиванов, заместник-началник на ВМА, при тържественото освещаване на лабораторията.

"Изключително сме радостни, защото вирусологичната лаборатория не е ремонтирана от нейното създаване през 60-те години на миналия век. Сега условията са перфектни, а и благодарение на високия клас апаратура, можем да разгърнем нашите възможности максимално", коментира от своя страна и полк. доц. Методи Кунчев, началник на звеното.

"От началото на пандемията нашият екип е изработил хиляди PCR-и за диагностика на коронавирусна инфекция. Ние бяхме втората лаборатория, след Националния център за заразни и паразитни болести, която правеше тазива тестове. Оттук преминаха на обучение и много колеги от другите лаборатории, разкрити впоследствие. Към момента разполагаме общо с четири PCR-апарата, които дават готови резултатите съответно за 2 часа, 1 час и 15 минути. Експресните проби извършваме при спешни случаи, спешни операции, при различни инциденти, катастрофи, при трансплантации. За стандартен работен ден на лабораторията можем да изработим около 600 теста, правили сме и по 700, когато се е налагало", изтъкна доц. Кунчев.

Апаратурата не е от затворен тип, т.е. може да се използва и за други патогени – Цитомегаловирус, Епщайн-Бар вирус, Q-треска, човешки папиломен вирус (HPV).

Обемът на изследванията в лабораторията включва и още: HIV 1 и 2; вирусни хепатити (Хепатит А, В, С, Д, Е); остри вирусни респираторни заболявания и атипични пневмонии (Грип А, В, С, Адено вирус, Хламидия и Микоплазма пнеумоние и други); ентеровируси; херпесни вируси (Херпес симплекс - тип 1 и 2, Херпес Зостер); хламидийни инфекции (Хламидия Трахоматис); рикетсии (Марсилска треска); морбили, рубеола, епидемичен паротит, човешки полиомни вируси BK (BKV), JV (JCV), KI (KIV).

Към лабораторията вече има и обособена специална учебна зала, в която ще се провеждат освен редовните рапорти, и обученията на лекари, специализанти, студенти и професионалисти по здравни грижи от медицинските колежи и университети.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 229 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1273 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1538 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столичната ВМА отбеляза тържествено своята 131-ва годишнина...

Военномедицинска академия в София отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си. Церемонията днес, 1 декемвр...

Прочети още keyboard_arrow_right