Явор Митев: Дезинфекцията срещу COVID-19 трябва да се прави само от специалисти

Явор Митев: Дезинфекцията срещу COVID-19 трябва да се прави само от специал

Снимка: Силвърклийн

2020 г. е белязана от пандемичната обстановка в цял свят и е нужно да се научим да живеем с мерките срещу COVID-19! Всички специалисти, вирусолози, епидемиолози и медици са еднодушни по този въпрос. Коварната инфекция връхлетя България в края на февруари т. г. и от тогава най-сигурното нещо да не се разболеем са мерките, който ни препоръчват специалистите.

Какви са обаче самите мерки, как и по колко пъти трябва да прави дезинфекцията? Отговори на тези въпроси, важни детайли и подробности около дезинфекцията потърсихме от Явор Митев, който над 22 години ръководи фирми с основна дейност за дезинфекция, дезинсекция и деритизации и от 7 години е в сферата на професионалното почистване като управител на "Силвърклийн ЕООД".

- Кой има право да дезинфекцира срещу разпространението на СOVID-19?

- Въпросът е строго регламентиран с нормативната уредба - от Наредба № 1 от 05 януари 2018 г. за условията и реда за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации, обн. ДВ, бр. 7 от 19.01.2018 г. Тази дейност може да се извършва от юридически и физически лица, на които след обучение в структурите на МЗ - РЗИ, Център по заразни и паразитни болести, се регистрират като извършители на Дезинфекционни дейности. Всички те подлежат на строг контрол от страна на органите на МЗ. Има публичен регистър в сайта на МЗ на всички юридически и физически лица, които имат право да извършват тези дейности.

- Контролира ли се тази дейност в София и от кого?

- Да! Регионалните здравни инспекции, като във всеки град си има отдели осъществяващи контрол. Конкретно за нашата столица, това е отдел "Паразитология" към РЗИ.

- Какви препарати се използват за извършване на дезинфекцията?

- Дали препаратите са от чужбина или български, не е толкова важно. Важно е да се акцентира, че те трябва да са одобрени от Министерство на здравеопазването със съответните разрешителни, регистрирани по надлежния ред и дезинфекцията да се извършва при точно спазване на концентрации в работните разтвори. Трябва да се използват единствено и само одобрени препарати и регистрирани в МЗ, и да се налага строг контрол за концентрацията на работния разтвор.

- Трябва ли дезинфекцията да се извършва от специално обучени за това хора?

- Категорично да! Необучени в тази област хора, подлагат на риск всички останали и винаги има съмнение за ефективността от дезинфекцията. Всяка обработка трябва да се прави качествено.

- Правилно ли да разбираме, че контрола на разтворите за дезинфекция е сериозен проблем в момента?

- Точно така, това е проблем, който възниква в момента, когато необучени лица не са запознати как точно да се използва препарата и правят погрешни дози. Различните дезинфектанти са с различна концентрация. Това е изключително важен момент, тъй като ако не се спази тази пропорция или няма да има ефект, или става предозиране. Много е важно да бъде точно съотношението на разтворите!

- Различни ли са препаратите за дезинфекция при различни вирусни заболявания (Хепатит, COVID-19) или препаратите са стандартни?

- Различни са, СЗО, както и други ангажирани по случая институции на световно ниво посочиха, че COVID-19 се влияе от алкохолните дезинфектанти и препоръчват използване на такива.

- Какво е важно да се знае за обработката на детски градини и други по-чувствителни обекти при COVID-19?

- Дезинфекцията трябва да бъде цялостна и повърхностна. Основните места, които задължително трябва да се обработят са всички повърхности, които се пипат с ръце - дръжки на врати, шкафчета, прозорци, парапети по стълби, асансьори, ел.ключове и др. Може да влезе дезинфектор и да напръска целия под с качествен дезинфектант и точен разтвор, но ако не е обработил тези повърхности, които се пипат с ръце, няма да има особен ефект от мероприятието. Повтарям, че е задължително дезинфекцията да се прави от обучени и компетентни лица. Те са подготвени на много добро ниво и практически запознати в принципите на ДДД – дейноста. 
Важна е и периодичността на дезинфекцията, а тя зависи от спецификата и характера на обекта.

- По същия начин ли се обработват публични открити пространства - спирки на градския транспорт, метростанции, контейнери за отпадъци, детски площадки?

-Да, но при определени условия, нужно е да се вземат предвид атмосферните условия. Ако вали дъжд и се обработват пространства на открито (или след като е валяло), всъщност се намалява концентрацията на активното вещество в препарата. Също така, правилно е да се прави рано сутрин или в следобедните часове, когато няма пряка силна слънчева светлина, за да не се неутрализира препарата. Най-важното, пак повтарям, в цялост - да се покрият всички повърхности, а не да се подхожда частично.

- Колко часа действа една дезинфекция?

- Експозицията е времето, за което препаратът действа (унищожава). При различните дезинфектанти варира от минути до максимум час, час и нещо. Това е времето, за което се унищожава вирусът и е важно да се уточни, че няма такъв остатъчен ефект както при препаратите за дезинсекция - микрокапсулирани препарати, които остават на повърхността и действат за по-дълъг период. В случая за COVID-19 не може да се разчита на една дезинфекция, която е направена един път в седмицата, например. Повечето клиенти настояват за по-редки манипулации с оглед финансовата стойност на дезинфекцията, което е разбираемо, но всъщност намалява ефективността от тези мероприятия. Защото дори и третиране, направено по всички правила и принципи на ДДД-делото, ако е еднократно в седмицата или в месеца, нали разбирате че няма как да обезпечи един обект.
Много е трудно да се обясни това на един клиент, но определено трябва да призная, че хората се съобразяват с това, макар и с неохота.

- Във вашата фирма специалист ли приготвя разтворите за дезинфекция?

- Задължително! Всяка една фирма трябва да има ръководител ДДД мероприятия, който е обучен и е минал специален курс в Центъра по заразни и паразитни болести. Тези специалисти контролират вътрешнофирмено процесите – извършва мониторинг на обектите, носи отговорност, изготвя и протоколите за извършените третирания, прави проучвания на обектите и преценява какъв препарат да се използва, с каква концентрация. След което изпълнителите - дезинфектори извършват обработката.

- Как стои въпросът с пръскането на открити пространства и тревни площи за комари?

- При комарите имаме два вида обработка - ларвицидна и имагоцитна. Първата е в началото на кампанията и всъщност цели унищожаването на ларвите на комарите. Това е много важна обработка и определя качеството на третирането за целия период, защото унищожава ларвите. Третира се около конкретни места – заблатени води, изкуствени водоеми и др. Важно е кампаниите да стартират края на март, началото на април, разбира се в зависимост от атмосферните условия за сезона. Ако се пропусне тази обработка и после се започне борба срещу възрастната форма - имагото, вече е по-трудно, защото е достигната численост, която трудно се контролира.

- Трябва ли да се дезинфекцират и училищните дворове при започване на учебната година на 15 септември т. г.?

- Абсолютно! Имаме договори с частни училища и вече няколко пъти ги третирахме мащабно. Акцентът отново е мероприятията по ДДД да се извършват от професионалист, с точната концентрация на разтвор и да не се допуска частична обработка.

- Наблюдава ли се промяна в цените на дезинфекцията и консумативите за нея?

- В началото на април и май, при първоначалния шок от коронавируса, имаше момент на злоупотреба с цените. Например ръкавиците, които използват нашите служители ги купувахме на стойност около 4.00 лв. кутията, в момента са около двадесет лв., което за мен е абсолютна спекула. Държавата обаче реагира много адекватно и цените се върнаха що-годе в нормални граници.

Бояна Бояджиева

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (36%, 86 Гласове)
 • На време (16%, 38 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 44 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 61 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 9 Гласове)
Общо гласували: 238 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Студенти за работа наемат от Спешна помощ- София...

  Шестима студенти по медицина, които ще отговарят на сигналите по телефона, търсят да наемат от Спешната помощ в ...

Прочети още keyboard_arrow_right