Здравната комисия в НС поиска от министъра да отмени освобождаването на директора на "Пирогов"

-

Снимка: Столица.bg

Парламентарната комисия по здравеопазване възложи на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да отмени издадения протокол, с който освобождава от поста директора на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички компетентни органи.

Решението беше прието с 10 гласа „за“, три – „против“ и четири „въздържал се“.

Комисията смята, че докладът, който ѝ е представен, съдържа противоречиви данни и затова иска проверката на „Пирогов“ да бъде извършена от външен одит и никой да не се съмнява в обективността на предоставената информация, коментира председателят на комисията проф. Костадин Ангелов.

От началото на 2023 г. до юни тази година печалбата на предприятието е 307 000 лв. През деветмесечието на същата година вече е 989 000 лв. Към 31 октомври 2023 г. – над 1 112 000 лв. Трендът е за постоянно увеличаване на печалбата, заяви по-рано днес д-р Валентин Димитров.  По думите му 31 млн. лв., за които говори министърът на здравеопазването, са натрупана загуба на предприятието в продължение на 23 години. 

Д-р Валентин Димитров: Всякаква намеса на "Пирогов" в политически и друг вид борби е неприемлива

Ангелов подчерта, че крайното решение дали да се съобрази с парламентарната комисия остава на здравния министър Христо Хинков. "Както виждате министърът не се ползва с доверието на народните представители в комисията по здравеопазване и съответно и на мнозинството от народните представители", допълни той.

Д-р Димитров продължава да е начело на столичната спешна болница, тъй като процедурата по вписване на заместника му е блокирана.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

След проверката в столичната „Пирогов“: Няма престъпление, няма к......

Приключи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), инициирана от министъра на здравеопазването про...

Прочети още keyboard_arrow_right