Тема: Пирогов

comment 0
visibility 446
Пирогов

Месец след взрива: Говори лекарят, спасил десетки при кошмара в "Пирогов"

Месец след трагичния инцидент в „Пирогов“, при който след взрив във II-ро Вътрешно отделение загинаха двама пациенти, камерата на Нова телевизия влезе в обгорелите стаи. Срещата е с лекаря, който по време на нощното си дежурство, пръв се озовава на мястото на трагедията. Д-р Даниел Петров е човекът, който вади телата на умрелите и спасява обгазените.   В онази тежка нощ той е на пост в кардиологията – един етаж над II-ро Вътрешно отделение. Спомените за ужаса, на който става свидетел, няма да изчезнат. В огъня влиза, без да се замисли, въпреки ударната вълна и пламъците.     „Лекарят има рефлекс, особено в спешния център, независимо дали ще е пожар или идентичен случай, той така е научен и реагира по най-бързия начин“, разказа д-р Петров пред камерите.     Миризмата на изгоряло още се носи на етажа. Почернелите тавани, обгорелите маркучи, по които е подаван кислорода на нуждаещите се пациенти и опожарените стени напомнят за трагедията в най-голямата спешна болница.

comment 0
visibility 328
Пирогов

2500 пациенти са били в „Пирогов“ през Коледните празници

През изминалите Коледни празници 2500 пациенти са били обслужени в „Пирогов“, съобщава Дир.бг. От болничното заведение казват, че не е имало забавяне в спешната помощ за пациентите, въпреки големия брой нуждаещи се. В „Пирогов“ за лечение са останали 60 деца и 310 възрастни. На 50 възрастни и 20 деца са приложени оперативни интервенции. От лечебното заведение споделят, че не е имали много случаи с преяждане и препиване. Един инциден е имало с пиратки. Лекарите се надяват да е така спокойно и за Нова година. Проф. Балтов, директор на „Пирогов“, споделя, че все още се изяснява причината за пожара във Второ вътрешно отделение, възникнал миналия месец. Ремонтът на отделението е приключил и то функционира с пълния си капацитет, само една стая все още не се изолзва.

comment 0
visibility 235
Линейка

Пострадалото в петък момиче е в стабилно състояние

Момичето, което пострада в петък на бул. „Никола Вапцаров” в столицата, е в стабилно състояние, съобщава Нова ТВ. То е настанено в Детската травматология на „Пирогов”. Лекарите споделят, че 14-годишното момиче е стабилизирано и в нормален пост-оперативно състояние. Припомняме, че то бе оперирано спешно в петък срещу събота. Лечението му продължава.

Реклама
comment 0
visibility 433
Пирогов

Лекуват в "Пирогов" дете, паднало в изкоп с вряла вода

Дете от Велинград, което падна в изкоп с вряла вода и получи тежки изгаряния, е прието за лечение в "Пирогов", съобщи Нова телевизия.    На мястото на инцидента е преминавала тръба, по която тече вода с температура 90 градуса, разказаха пред камерите родителите на пострадалото момиченце.    „Детето е сравнително добре за състоянието, в което се намира. Изгарянията са доста дълбоки. Мястото на инцидента не е обезопасено по никакъв начин”, обясни майката на пострадалото дете Димка Захова.    Пространството около дупката е парк, където има няколко чешми. Преди инцидента нямало дупка, а малък процеп, от който бликала вода, разказва майката. Момиченцето успяло да излезе сравнително бързо, с помощта на приятелите си.   „Това, което разбрах е, че има подпочвени води от аварирал водопровод. Водата е бликала, а детето не е видяло. Проверката трябва да констатира кой стопанисва и управлява тази тръба. Предстои проверка по случая”, каза кметът на Велинград Костадин Коев.  

comment 0
visibility 327
Краси

АПП и 6 доброволци чистили в "Пирогов" няма и час след взрива (СНИМКИ)

Екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" и 6 човека доброволци първи влезли и започнали да чистят в "Пирогов" няма и час след взрива. "Заедно с тези 6 човека почистихме стаите, залите и едно отделение, което трябваше веднага да започне да функционира. Много е важно местната власт заедно с пожарните и екипите на полицията да бъде едни добър смазан механизъм". Това каза пред журналисти Красимир Димитров- директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" по време на събитие в Панчарево.   На него бе проверена готовността за работа на доброволното формирование и екипите на АПП при тежки метеорологични условия. В Панчарево присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.Проявата отбеляза и Международния ден на доброволеца.        "Радвам се, че нашите доброволци са обучени. Нашата дирекция е 39 души- единствената дирекция в България. Нашата работа е работа в екип с пожарната. Огнеборците рискуват живота си, спасявайки хора, но нашата работа е след това да ги подпомогнем в евакуацията. Настаняването на хората, изкарване на водоноски, хора, техника. Работата на доброволеца е да преодолява последствията след дадените инциденти", каза още Димитров.  И припомни,че Пожарна безопасност и защита на населението се борят, спасяват, а след това идва дейността по ликвидиране на пожара, подобно на случая в "Пирогов".    

comment 0
visibility 1942
Пирогов

От първо лице: Лекар от "Пирогов" за нощта на взрива

Д-р Дениза Алексиева е акушер-гинеколог от "Пирогов". В нощта срещу сряда тя е на работа. В кабинета си преглежда родилка с висока температура. Малко след 3.35 се чува алармата. И се оказва,че взрив е разтърсил Института за спешна помощ. Локацията е Второ вътрешно отделение. След взрива идва и пожар. Двама пациенти загинаха, а десетки бяха евакуирани по спешност. Лекари, полицаи и пожарникари - всички рамо до рамо са спасявали десетките пациенти от взривеното отделение в „Пирогов”. Пред камерите на Нова телевизия д-р Алексиева разказа детайли за нощта на инцидента.   Чула само алармата, но не и самият взрив. Но излязла да види какво става. Паника обаче не усетила, но всички изтичали навън, за да разберат какво се случва. Заедно с нейни колеги – лекари, санитари, акушерки – всички се втурнали към Второ вътрешно отделение. Дошли полицаите, пожарната. Всичко станало много бързо, много страшно. Качила се пожарната, изгасила огъня. Започнала евакуацията.    Санитарите стояли с колички и лекарите казвали: „Този е добре, кара се в хирургия. Този изглежда обгазен – в противошокова зала”, допълва още Дениза Алексиева. Според нея шокът у лекари и пациенти е почти преминал.     

comment 0
visibility 382
седмица

АПП съдействаха на КАТ за "Черния петък", помагаха след взрива в "Пирогов" (СНИМКИ)

Екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" помагаха активно след инцидента в "Пирогов", съдействаха на КАТ в предизвикателството "Черен петък", засадиха дръвчета в "Новата гора на София". Ето и малко повече за това, което от дирекцията направиха през изминалата вече седмица:    Екипите продължиха с обичайните обходи и огледи. Те откриха  много нередности и част от тях бързо бяха отстранени. Под моста на Сточна гара бездомници бяха събрали отпадъци и едрогабаритни боклуци и лесно запалими материали.Така можеше да се стигне до нежелани инциденти. Точно заради това бързо беше почистено  пространството. А на бездомника беше предложено настаняване в социален дом. Поставени бяха липсващи капаци на няколко места и обезопасено пропадане на част от пътното платно в жк.“ Христо Смирненски“ и на пътна настилка в жк „Манастирски ливади“- на ул. Мур.    АПП активно се включи в преодоляване на последствията от инцидента в "Пирогов". Екипи на ДАПП заедно с няколко доброволци от ДФ на СО, почистиха засегнатите от пожара помещения. В края на седмицата заедно с ПП-СДВР от дирекцията се справиха перфектно с предизвикателството "Черен петък“. Екипи на дирекцията съдействаха на КАТ –София  за организацията на движение по булевардите на възловите големи търговски вериги.   Бяха разположени електрони информационни табла на бул. "Черни връх“ до мол „Парадайз“, локалното на Цариградско до "THE MALL", и до мол "София".   В съботния ден  дирекция „Аварийна помощ и превенция“ се включи е засаждането на дръвчета за „Новата гора на София“.

comment 0
visibility 1350
катастрофа

Катастрофа между линейка и такси в София, лекарка и сестра са приети в "Пирогов"

Катастрофа между такси и линейка в София е станала тази нощ около 2 часа, съобщава Bulgaria ON AIR. Лекарка и медицинска сестра са приети в "Пирогов". Шофьорите на двете машини са само с леки наранявания.     Линейката е пътувала от Перник към София, за да откара пациент за спешно лечение в "Александровска болница". Тепърва ще се изясняват причините за ПТП-то.  

comment 0
visibility 990
Пирогов

Директорът на пожарната: Взрив на запалима смес е причинил инцидента в "Пирогов"

Взрив на запалима смес е най-вероятната причина за инцидента в Институт "Пирогов" от преди ден. Коментарът бе даден пред журналисти от директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  главен комисар Николай Николов.    Той побърза да подчертае, че конкретните причини ще станат ясни след експертизите на място. Хубавото в цялата ситуация е, че не се е потвърдило, че има гръмнала кислородна бутилка. А първото съобщение, което са получили огнеборците, е било именно такова. Очакванията на пожарникарите са били за десетки, направо стотици жертви. Слава Богу, това не се е оказало вярно.    Всичко води към гръмнала запалителна смес. Дали в резултат на непълното горене, ако е имало такова, някой запален дюшек, след което допълнително обогатен с кислород и се е получило това. Експертите ще кажат категорично, обясни комисар Николов.   

comment 0
visibility 564
Пирогов

Взривът в „Пирогов“ не е заради неизправни съдове за кислород

Фаталният инцидент в „Пирогов“ не е причинен от неизправност на съдовете за течен кислород, смята Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Това съобщиха от БНР. От Агенцията казаха, че инсталациите за кислород не са опасни. „Пирогов“ разполага с два съда за кислород. Те се намират в специално помещение, а проверката се извършва планово на четири години. При извършения технически преглед е установено, че съдовете са годни за експлоатация. Днес Сотир Цацаров, главен прокурор на Републиката, нареди инцидента да се разследва от НСС. Огледите се извършват от вещи лица и експерти по пожарна безопасност. Главният разследващ полицай на СДВР Стойно Цветков сподели, че ще е трудно да се разбере каква е причината за инцидента. Трябва да се направят експертни изследвания, за да се каже със сигурност. Здравният министър Кирил Ананиев твърди, че живота на всички над 80 човека е бил в опасност и само адекватната реакция на персонала и пожарната е предотвратила по-ужасни последици.  

comment 0
visibility 704
Пирогов

Психолози са работили с близките на жертвите и с персонала от "Пирогов"

Екип от психолози са работили с близките на жертвите, както и с медицинския персонал, който е бил на място в "Пирогов". Това съобщи пред камерите на bTV изпълняващият длъжността директор на болницата проф. Николай Габровски. Той подчерта, че е била направена пълна мобилизация- дошли са 12 пожарни с около 36 пожарникари, повече от 30 полицаи. От рано сутринта всички  възможни институции са завили готовност да помогнат с каквото могат. Големите щети се оказват само в рамките на стаята, в която е станал взривът. Една стена трябва да бъде възстановена”, обясни още проф. Габровски.   Той внесе и още пояснени за инцидента:"Единственото, което е имало там, е газова инсталация, която подава кислород на пациенти със затруднено дишане. Единият от пациентите е бил с тежки увреждания на белия дроб и е имал нужда от повече кислород. Тази инсталация е била изправна. Освен това има служител на „Пирогов”, който ежедневно отговаря за тези системи. Всяка неизправност своевременно се коригира и нямаме никакво основание да смятаме, че има неизправност”.      

comment 0
visibility 3660
версия

Версия: Огънят в "Пирогов" тръгнал от запалена цигара

  Запалена цигара от един от пациентите е причината за взрива в инсталацията за подаване на кислород в болница "Пирогов". Както и за последвалия пожар. Това твърди Нова телевизия, позовавайки се на своя, все още непотвърдена информация.       Мъжът, който вероятно е предизвикал пламъците, имал тежки чернодробни проблеми вследствие на прекомерна употреба на алкохол.    При инцидента починаха двама мъже – на 55 и 68 години.    

comment 0
visibility 927
Пирогов

Човешка грешка е причинила инцидента в "Пирогов" според Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че човешка грешка, а не злонамерен акт е причината за пожара в Института за спешна помощ "Пирогов". Това обясни той пред камерите на bTV. Дончев уточни, че тепърва ще се изясняват обстоятелствата по безспорен начин.   Припомняме,че двама тежко болни пациенти на 55 и 68-годишна възраст са жертвите на взрива и последвалия пожар в  „Пирогов” тази нощ. 32-ма души са били изведени от Второ вътрешно отделение и животът на нито един от пациентите не е в опасност, уточни здравният министър Кирил Ананиев.      

comment 0
visibility 1326
Взрив в "Пирогов" и двама загинали

Отварят гореща телефонна линия в "Пирогов" за информация

Гореща телефонна линия е отворена в болница "Пирогов" за информация. Това обяви временно изпълняващият длъжността директор проф. Габровски пред Нова телевизия. Всички близки и роднини на болни могат да получат информация на тел. 02 915 45 40. Тази нощ около 4.30 ч. във Второ вътрешно отделение на болницата се взривиха две кислородни бутилки и пламна пожар. Пациентите са евакуирани. Двамата загинали мъже, който са били тежко болни и не са били евакуирани са на 55 и 68 години. Техните близки са уведомени. телефонът да се използва само за пациенти от Второ вътрешно отделение, призовава проф. Габровски. Той увери, че кислородната апаратура, която се е взривила, е нова.  Проблемът е възникнал в кислородната система в отделението. Започнали са процесуално-следствени действия под надзора на Софийска градска прокуратура, каза вътрешният министър Младен Маринов. В опасност е бил животът на 80 души, 32 са едакуирани, допълни здравният министър Кирил Ананниев.  

comment 0
visibility 2694
Пожар в Пирогов

Пожар в Пирогов заради взрив, двама са загинали (СНИМКА)

Двама тежко болни са загинали в "Пирогов" при пожар тази нощ. Две кислородни бутилки са се взривили и отделението е пламнало около 4.30 ч. На мястото веднага са пристигнали пожарникари и огънят бързо е загасен. 60 болни са евакуирани, съобщават от МВР. Пострадали са и двама полицаи, които са обгазени. Според вътрешния министър Младен Маринов е изключено да се говори за терористичен акт. Инцидентът е станал във Второ вътрешно отделение на "Пирогов". Двамата загинали са били тежко болни и не са се спасили от пламъците, съобщи Нова телевизия. В момента вътрешния министър Маринов заедно с и. д. директорът на болницата проф. Габровски и директорът на ГДПБЗН Николай Николов правят оглед на отделението. Засегната е работата в Шокова зала. Другите пациенти са настанени в другите вътрешни отделения. Очаквайте подробности!    

comment 0
visibility 234
пострадали

Пострадалите от "Арсенал" остават в "Пирогов", едната жена е с близо 25% изгаряния

Една от жените, които пострадаха при вчерашния инцидент в завод "Арсенал", е в по-критично състояние. При нея има 20-25 процента изгаряния. Което само по себе си е риск за живота. Отделно са засегнати и очите. Общото състояние на трите пострадали жени е стабилно, но предстоят още сериозни процедури.   Това обясни пред Bulgaria ON AIR временно изпълняващият длъжността директор на "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски. Той допълни,че травмите на трите пациентки по вид са доста различни. Проф Габровски подчерта,че е имало своевременна връзка. Жените са били бързо транспортирани до болницата. Лечението им обаче ще бъде продължителен процес.   Припомняме,че трите жени на възраст между 33 и 44 години пострадаха при обработка на барут вчера. Инцидентът е станал малко след обедната почивка в завода вчера, веднага на място са изпратени полиция и медицински екипи. Първоначално жените са настанени в болницата в Казанлък. В късния следобед обаче бяха транспортирани в клиниката по изгаряния в "Пирогов".       

comment 0
visibility 7029
Пирогов, клиника по изгаряния

Екип от лекари в "Пирогов" очакват обгорените жени от "Арсенал"

Лекарски екип от болница "Пирогов" е готов и очаква пристигането на трите обгорени жени при инцидента във военния завод "Арсенал", научи Столица.bg. Пострадалите работнички се транспортират от Казанлък към столицата и са придружени от медицински лица, съобщи Нова телевизия. Лекарският екип е готов да направи и необходимите хирургични интервенции за обгорените жени. Една от тях е с тежки обгаряния по ръцете, шита и главата. Преди месец бе отворена ремонтираната най-голямата клиника по изгаряние в "Пирогов". Тя е оборудвана с модерна апаратура.  Около 13 часа днес стана инцидента в "Арсенал". При работа с взривно вещество, то се е възпламенило. Пострадали са три жени. Първа помощ им е оказана в болницата в Казанлък, но по преценка на лекарите адекватното им лечение може да продължи в "Пирогов". На мястото има представители на прокуратурата и продължават огледите на мястото на инцидента.

comment 0
visibility 413
подписване

ЧЕЗ България Инвестмънт осигурява над 6 млн. евро за реконструкция на "Пирогов"

 ЧЕЗ България Инвестмънт (СBI) ще осигури финансиране в размер на над 6 млн. евро/ над 13 млн. български лева/  за реновиране и реконструкция на Института за спешна помощ "Пирогов". Договорът за финансиране ще позволи да бъдат въведени енергийно ефективни мерки за промяна на фасади, покриви, дограми, осветителни тела, отопление. Ще се смени  ВиК мрежата, ще има подмяна на асансьори, модерна вентилационна система. На подписването днес присъстваха директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, управителят на ЧЕЗ България Инвестмънт Мартин Бартунек, заметник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов  и други.    Проектът се осъществява по меморандум, който преди време е подписан от ЧЕЗ с Министерство на икономиката. С този проект голяма част от ангажиментите по този инвестиционен меморандум вече се изпълняват, каза зам.-министър Борисов.      В момента се очаква обществената поръчка да приключи до края на месеца. И след подписването, най-вероятно в началото на декември, има една година, в която този проект трябва да бъде осъществен, обясни директорът на "Пирогов". След една година се очаква около 600 хил. лева на годишна база да бъдат спестени само от енергийно ефективните мерки.    Проф. Балтов допълни пред журналисти, че за една година ще бъдат ремонтирани 5 сгради от болница "Пирогов". Това са Вътрешна клиника и Кардиология - сградата, която е построена през 1900 г. и има нужда от основно саниране и основен ремонт. Другите са Клиниката по урология, Детската клиника ще бъде основно санирана и ще има подмяна на целия покрив, Хирургията, Травматологията и Реанимацията.     

comment 0
visibility 456
Пирогов

Даряват на "Пирогов" уникален апарат за диагностика на астма при децата

Педиатричното отделение на Института за спешна помощ "Пирогов" ще получи дарение иновативен апарат за диагностициране на астма в детска възраст. Изследването с този уред ще помогне за навременно стартиране и проследяване на лечението при деца с различни белодробни заболявания.   Церемонията ще се проведе утре 31 октомври 2019 г., четвъртък, в 11.30 часа, съобщават от болничното заведение.    Уредът е най-новата версия, произведена от THORASYS Thoracic Medical Systems INC. Изключително лесната употреба на апарата е важна, особено за възрастовата група от 3 до 6 години. Тогава  класическата спирометрия е много трудна за изпълнение, защото изисква разбиране и активно съдействие от малките пациенти.   Апаратурата е дарение от собственика на ”Хиполенд” г-н М. Колев.  

comment 0
visibility 490
Ремонт на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на Пирогов

Клиниката по изгаряния в Пирогов е на световно ниво след модернизация и ремонт

С най-модерна апаратура ще бъдат лекувани пациентите в модернизираната и ремонтирана Клиника по изгаряния и пластична хирургия на университетската болница "Пирогов" в столицата. Клиниката е една от водещитя в България и в нея се лекуват най-тежките случаи от цялата страна - термични, електрически, химически, поради радиационност, както и случаи на вродени аномалии, на дефекти с разнообразна етиология по тлесната повърхност на деца и възрастни.  Това е единственото място, където има отделение за изгаряне на деца. Обновената 5-етажна сграда бе официално открита на 24 октомври т. г. след едногодишен ремонт. За пациентите има най-съвременни условия, адекватни на световните стандарти. Ремонтът и новото медицинско оборудване, което е за над 4 млн. лв. увеличават възможностите и качеството на лечение. След обновяването Клиниката но изгаряния и пластична хирургия има 4 операционни зали, 10 реанимационни бокса и нови асансьори. Има ВИП стаи, изолатор, превързочна и денонощно се наблюдават от медицински сестри. Общо има 55 легла - 45 лежащо-болни в отделенията и 10 реанимационни – възрастни пациенти и деца. В случай на тежка авария лечебното заведение може да разгърне капацитета си и да проеме двойно повече пациенти. Обновяването, което превърна кллиниката в лечебно заведения на световно ниво бе постигнато със големи инвестиции. В клиниката е напарвен цялостният ремонт, енергийната ефективност и преоборудването на сградата са по 2 направления – от Фонд за устойчиво градско развитие (ФУГР) по инициативата JESSICA и от Министерски съвет. Едното е с дългосрочен инвестиционен заем от ФУГР за строително-ремонтни дейности и внедряване на мерки за енергийна ефективност от 5 947 138.56 лв., от които 1 724 670 лв. са рециклирани средства по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“, предоставени чрез Фонд на фондовете. Второто направление е със средства, отпуснати с постановление на МС от декември 2018 г. за закупуване на апаратура , медицинско и немедицинско оборудване за Клиниката по изгаряния в размер на 4 359 000.00 лв. "Горд съм, че само за 1 година успяхме да преобразим сградата и да й направим цялостни ремонт, саниране и преоборудване с най-модерната , отговаряща на световните стандарти, апаратура", коментира изпълнителеният директор на „Пирогов” проф. Асен Балтов . Той бе категоричен, че тази модернизация ще се помни от поколения и ще бъдат в услуга на пациентите много дълго. А тяхният брой, благодарение на обновлението ще може да се увеличи, като дори в случай на голяма, тежка авария, тук ще могат да постъпват двойно повече пациенти. На всеки от 5-те етажа в сградата има изградени пожароизвестителна система, система за контрол на достъп, видео наблюдение, структурна кабелна система , повиквателна сестринска система.  

comment 0
visibility 4892
Шофьор избяга след като блъсна колоездач до ст. Локомотив

Почина колоездачът, блъснат до ст. "Локомотив"

Велосипедистът, който беше блъснат в понеделник, 21 октомври т. г. до ст. "Локомотив" в София почина тази нощ в Пирогов. Константин Касабов е на 42 години и е баща на две момиченца. Той е сред известните майстори на велосипеди в столицата. Трагичната новина съобщиха негови приятели от колоезденето в социалната мрежа. Съпругата му София Господинова, която ни е колежка в БТА, от няколко дни в социалната мрежа отправя призиви, за да открие свидетели на трагедията. Веднага след инцидента Константин е откаран в "Пирогов" с хематом и е опериран по спешност. Инцидентът стана около 8.20 ч. в понеделник близо до кръстовището на бул. Рожен с ул. "Петър Панайотов", до ст. "Локомотив". Автомобил блъска Констант,  бяга от местопроизшествието и оставя пострадалия на земята. При падането той тежко е наранил главата си. В социалната мрежа граждани, оказали първа помощ на Константин коментираха, че шофьорът на автомобила най-вероятно се е скрил в някоя от пресечките на "Рожен", тъй като имало много автомобили и било невъзможно да избяга по булеварда. Вчера и от СДВР апелираха хората, станали свидетели на инцидента или разполагащи с информация за водача или за автомобила, да подадат сигнал на тел.: 112, 02/982 0516 и 02/982 0069. Анонимността им е гарантирана. Столица.bg изказва съболезнования на семейството!

comment 0
visibility 1207
безплатни прегледи

Безплатни прегледи в "Пирогов" за рискове от инсулт

Безплатни профилактични прегледи за рискове от инсулт ще се проведат на 29 октомври в "Пирогов". Необходимо е обаче хората предварително да се запишат. Това може да стане всеки делничен ден между 8 и 13 часа. Прегледите ще се правят от завеждащия неврологично отделение на болницата д-р Мария Димитрова и екипът ѝ в Медицински център „Пирогов”, кабинет 6 и 7 от 9 до  14 часа.   Поводът за профилактичната кампания е един- на 29 октомври се отбелязва Световният ден за борба с инсултите. Тази година фокусът на кампанията на Световната организация за лечение на инсултите е върху риска и превенцията. За да отбележи 29 октомври екипът на Отделението по нервни болести на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ подготвя няколко събития. Ето и другото освен профилактиката:    На 28 октомври ще има обучение на лекари и пациенти на тема „Рискови фактори за мозъчно-съдова болест. Съвременно лечение на исхемичните мозъчни инсулти“. Лекцията и обсъждането ще се състоят в Рапортна зала на Хирургии, ет. 5, в Централната сграда на "Пирогов" от 12 ч. 

comment 0
visibility 403
Пирогов

Откриват обновената клиника по изгаряния в „Пирогов“

Обновената Клиника по изгаряне и пластична хирургия в „Пирогов” ще бъде официално открита в четвъртък, 24 октомври, съобщават от пресцентъра на заведението. Ремонтът, преоборудването на сградата и енергийната ефективност са осъществени със средства от т Фонд за устойчиво градско развитие по инициативата JESSICA и от Министерски съвет. Отпуснатите средства от МС, в размер на 4 359 000 лв, са за покупката на апаратура , медицинско и немедицинско оборудване за Клиниката по изгаряния. 5 947 138.56 лв. са използвани строително-ремонтни дейности и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Те са осигурени с дългосрочен инвестиционен заем от ФУГР като  1 724 670 лв. са рециклирани средства по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013“. Клиниката вече е основно ремонтирана, с ново високотехнологично оборудване, разположено в четири операционни и реанимация с 10 реанимационни бокса. Реконструирано и модернизирано е отделението по изгаряния и пластична хирургия – деца и  „Операционен блок“. Мерки за енергийна ефективност са въведени в цялата сграда. Тя е напълно обновена, монтирани са нови асансьори. В единственото „Отделение по изгаряне – деца“ се извършва лечението на най-сложните и тежки случаи на изгаряне от различен характер. То разполага с 55 легла, от които 10 реанимационни и 45 лежащо-болни. При нужда капацитетът може да се увеличи двойно.