Тема: Пирогов

comment 0
visibility 2041
Пирогов

Китай дари защитни маски и облекла на „Пирогов“

Китай дари защитни облекла и маски на „Пирогов“, съобщава БТВ. Дарителската кампания е организирана за часове и защитните средства са събрани от китайската общност в България, със съдействието на Китайското посолство. За „Пирогов“ са изпратени 2000 маски за многократна и еднократна употреба, 1000 чифта ръкавици и защитни облекла, крайно необходими за лекарите в лечебното заведение. Дарението не е много голяма, но едва петък председателят на Китайската камара е разбрал за нуждата от защитни средства при медиците. Това са количествата събрани от общността само за едно денонощие. В „Пирогов“ са настанени 6 от болните от коронавирус, един от които е в по-тежко състояние.  

comment 0
visibility 586
Пирогов

Дарителска кампания за „Пирогов“ и от прокурорите

Кампания за дарения за „Пирогов“ организират прокурори, следователи и съдебни служители, съобщава Нова ТВ. На сайта на държавното обвинение е публикувано съобщение, с което се призовава за солидарност в кризата. Подчертава се ключовата роля на „Пирогов“ в грижата за най-тежките случаи и нуждата от помощ за болничното заведение. Всички прокурори, следователи и съдебни служители, които желаят да подкрепят усилията на медиците, нека се включат с лично дарение.

comment 0
visibility 873
избягал мъж от Пирогов

Мъж със съмнения за COVID-19 е избягал пиян от "Пирогов", полицията го е върнала

Случаят на съмнителен за коронавирус пациент, избягал от “Пирогов“ в нетрезво състояние, е потвърден. Късно снощи се появи информация, че пациент със съмнение за COVID-19, е избягал от столична болница. Твърди се, че той е на 52 години от Кюстендил. Бил е бил хванат от патрул на МВР в близост до Централна гара и върнат пак в болничното заведение, разказват от Нова телевизия.   „Лице, което се е явило за преглед, е намерено в безпомощно състояние с алкохолно опиянение. Закарано е в „Пирогов“. При прегледа в болницата е взета проба. Още преди да изчака резултата, пациентът е избягал. Не е бил настаняван в „Пирогов“. Извършени са издирвателни действия. Намерен на Централна гара и е върнат в болницата. Днес се очаква да стане ясно какъв е резултатът му. Тестван е с бърз тест, който е показал положителен резултат“, заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски тази сутрин на брифинг на Националния оперативен щаб.    

Реклама
comment 0
visibility 1395
"Пирогов" и ВМА с благодарност към доброволците

"Пирогов" и ВМА с благодарност към доброволците (СНИМКИ)

Военно медицинска академия и "Пирогов" изказаха своите благодарности към доброволците, които се вляха в редиците на двете лечебни заведения в борбата с коварния COVID-19.  На помощ в двете болници влязоха специализанти и студенти по медицина, както и хора далеч от системата на здравеопазване. "Искаме да БЛАГОДАРИМ на десетките доброволци, които ни потърсиха с желание да се включат активно и да подкрепят екипите на ВМА, изправили се лице в лице с COVID-19. Палитрата на нашите нови приятели и съмишленици е много пъстра - студенти, медици и граждани, но всички те са водени от гражданската си съвет и големите си сърца. Нашите доброволци са знаещи и можещи, будни хора с организационни идеи. БЛАГОДАРИМ ВИ!", написаха в социалната мрежа от ВМА. За желаещите да станат доброволци има формуляри в официалния сайт на Военна болница. В "Пирогов" само за два дни, след като бе обявено, че се търсят доброволци, се явиха десетки желаещи за дезифекция без да имат контакт с изолираните зони. Утре в болницата ще има още една група от желаещи да подкрепят лечебното заведение в борбата с коронавируса.  

comment 0
visibility 4409
Линейка

Втори смъртен случай от COVID-19 у нас

Въпреки продължителните реанимационни дейности днес е починал 74-годишния мъж, настанен в „Пирогов“, чиято съпруга беше първата жертва на вируса. Припомняме, че мъжът беше приет в „Пирогов“ в тежко състояние на 8 март. "Пациентът беше приет в лечебното заведение в тежко здравословно състояние на 8-ми март. Той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми. След провеждане на лабораторни изследвания за новия коронавирус резултатите бяха положителни.Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семейството и близките на починалия мъж.", допълват от Министерството на здравеопазването.

comment 0
visibility 758
влошено състояние на заразен

Влошава се състоянието на мъжа с коронавирус, настанен в "Пирогов"

Сериозно се е влошило състоянието на мъжа с коронавирус, който е настанен в „Пирогов”. Това заяви тази сутрин на брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. „Тази нощ в 12 часа се е наложила интубация на мъжа. Състоянието му върви от тежко към критично. Той вече е на апаратна вентилация. Образните изследвания и лабораторните показатели показват, че има сериозно влошаване на състоянието му и то се определя като критично", каза още той, цитиран от Нова телевизия.    Категорично е потвърден и от двете лаборатории положителният резултат на 62-годишната жена, която е медицинско лице. Тя е седмият случай на заразен с коронавирус в България. Жената  работи в столична болница. Запоследно е имала контакт с пациенти на 22 февруари. След това е пътувала в чужбина. Присъствала е на два конгреса - в Англия и в Испания. Завърнала се е в родината преди няколко дни. Във ВМА е постъпила с грипоподобни симптоми. "Състоянието ѝ е добро", увери ген.-майор Мутафчийски.   Тази нощ приехме едно от контактните й лица. Това е жена, която е с грипоподобна симптоматика. Тя е в стабилно състояние. Днес пробите ѝ ще бъдат изпратени и в двете лаборатории”, каза още той.    

comment 0
visibility 24663
Болница Пирогов

Мъж и жена от София са с коронавирус

Две положителни проби за коранирус има в София. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след участие в заседание на Европейския съвет за COVID-19. Пациентите с положителти проби са семейство, което работи на "Илиянци". Жената е в тежко състояние. Вчера в болницата е постъпил първо съпругът, който е бил с обострена дихателна недостатъчност. Съпругата му е приета днес. Интубирана е още в шокова зала. За двамата няма данни да са пътували в чужбина. Синът им е работил в "Илиянци", каза ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, председател на Националния координационен щаб за коронавируса. Мъжът е на 77 години и жената на 66 години. И двамата не са пътували в чужбина. Продължава да се търси нулевия пациент, от който са заразени. В момента в "Пирогов" е директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенччев, за да препоръча конкретните мерки, част от които вече са предприети светкавично. Двамата с коронавирус са в вътрешно отделение.  Клиниката трябва да се изолира и дезинфекцира, а болните да се изолирани и да се установят контактните лица. До момента са установени около 89 души, които са били в контакт с заразените вече мъж и жена. Започва се процедурата по изследването им и карантира. А двамата пациенти остават в болницата за лечение. Общо заразените с коронавирус в България стават 6, като първите два бяха установени на 8 март в Габрово и Плевен.   Очаквайте подробности!    

comment 0
visibility 839
Болница "Пирогов"

От Националния щаб: Нямаме доказан пациент с коронавирус в България

Нямаме доказан пациент с коронавирус в България. Негативни са резултатите от тестовете, изпратени от Пловдив, Сливен, Габрово, както и на двама души от Военномедицинска академия (ВМА). Днес очакваме да дойдат пробите от Русе, Бургас и Сливен. Това обявиха от Националния оперативен щаб за новия корона вирус  COVID-19 в София. През нощта в столичната ВМА са постъпили двама души, които са поставени под наблюдение, тъй като са с минимална грипоподобна симптоматика, потвърди на брифинг генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб. Той подчерта, че на този етап няма потвърдени случаи на заразени в Румъния и Сърбия, а по отношение на медийните публикации за акостирал у нас кораб с китайски граждани уточни, че екипажът за последно е бил в рисков регион преди 40 дни: Екипажът не е допуснат въобще да слиза, въпреки че по правилата те отдавна са преминали карантинния период. Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Кантарджиев предупреди, че у нас се очаква втора грипна вълна с увеличено епидемично разпространение на грипни вируси „В”. „Това трябва да бъде отчетено – препоръчваме приемането на витамин D, както и всички мерки, които бяха по време на пика на грипната епидемия. Трябва да се ограничат контактите, миене на ръцете, ако няма маски – изпозлването на шалове”, препоръча проф. Кантарджиев. Във вторник, 25 февруари е изпратено писмо до всичките областни управители от името на оперативния щаб. „В него ние настояваме да се ангажират за свикването още днес на обласните медицински съвети, в които влизат всички директори на болнични заведения в съответната област, директорите и представители на РЗИ. Главният санитарен инспектор има задача с неговите хора, да бъдат запознати с нашите инструкции и препоръки за действия при тази ситуация. Съответно, очакваме обратна информация какви са ресурсите, които може да отдели всяка една болница”, поясни генерал-майор проф. Мутафчийски. „Аз биха казал в този момент, че не бива да се прави разлика между държавни и частни болници. Всъщност, всички лечебни заведения в България ползват публичен ресурс и щом е така, те трябва да бъдат обърнати към обществото. Това е моето схващане, предполагам и вашето”, каза още той. Въз основа на получената информация ще бъде изготвена карта къде и с какво разполагаме като усилени сили. Тук вече говорим и за план Б. Благодаря на директорите на „Пирогов” и Александровска болница, които вече заявиха своята готовност да претрансформират в стационари сградите на съответно Клиника по токсикология и Кожна клиника. Във ВМА Клиниката по психиатрия ще бъде затворена, което ще осигури още 40 легла. По военна линия се обсъждат варианти и за останалите ни болници в страната – знаете, че освен болницата в София, имаме военни болници във Варна, Пловдив, Плевен, Сливен, както и два санаториума. Мобилизацията е много сериозна в тази насока. Очакваме подобни действия от всички директори в областните центрове. Говорим за мобилизиране на здравната система да поеме удара и за мобилизиране на гражданското съзнание за всеки един от нас", каза още генерал-майор Мутафчийски.

comment 0
visibility 7483
Стоп кадър

Задържаха Данчо Катаджията в „Пирогов“

Данчо Катаджията или Йордан Петков е арестуван в „Пирогов“, съобщава Нова ТВ. Петков е бил настанен в Кардиологията с фалшива диагноза, твърдят от полицията. След ареста е бил откаран в ловешкия следствен арест. Повдигат ми обвинение за принуда и за документни измами. Катаджията е задържан за срок от 72 часа. Очаква се ловешката Прокуратура да поиска налагането на най-тежката мярка за неотклонение. Стъпките, предприети срещу полицая са следствие на разследване на Нова ТВ. Беше показано как мъжът живее луксозно, има язовир, луксозни коли и имоти. Той се разследва за укриване на доходи, контрабанда на цигари, принуда, търговия с влияние, пране на пари и данъчни престъпления.

comment 0
visibility 443
падане на леда

От "Пирогов" обясниха кои са най-честите травми заради леда

  450 пациента са преминали през травматологията на "Пирогов" от петък до днес, обясни изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Асен Балтов, цитиран от БНТ. Добрата новина е, че голяма част от снега в София вече се стопи и все още няма много хора пред травматологията на "Пирогов". Не е било така обаче предишните дни. Предимно са пострадали възрастни хора.   "Доста натоварен беше уикендът. Общо преминалите през "Пирогов" са 1950 пациента, като от тях са приети 350. Травматологията е също доста натоварена - 450 пациента са преминали през трите дена. Най-много са били счупванията в областта на глезена. 20 операции са направени при пациенти със счупване при глезенната става през тези 3 дена. Общо са приети 75 възрастни и 15 деца", поясни пред камерите проф. Балтов.   Имахме готовност да отворим и втори кабинет, както направихме в петък, но през почивните дни не се наложи.Обичайно най-чести са травмите в областта на китката, а на второ място - счупванията в областта на глезена, добави лекарят.   

comment 0
visibility 455
падане на леда

120 са потърсили помощ в "Пирогов" след падане на леда

120 души са потърсили помощ в "Пирогов" при падане на леда в София през вчерашния ден. Към ортопедията на УМБАЛ "Св. Анна" са се обърнали над 40 души, съобщи БНТ.   В травматологията на "Света Анна" вчера са приети 2 пъти повече пациенти от обикновено. "Най-чести са в областта на глезенната, лакетна и раменни стави. Имаме и фрактури в областта на тазобедрената става", обясни пред медията д-р Александър Илиев от Клиниката по "Ортопедия и травматология" в болницата.   Тежко е било и дежурството за травматолозите от спешния кабинет на "Пирогов". „Сериозно предизвикателство беше за колегите. Отвори се още един кабинет - спешен, през който разделихме потока. Така че да може обслужен по-бързо и да не се чака толкова дълго време“, коментира пред камерите директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов.   Тротоарите около обществени сгради и болници, спирките на градския транспорт и подлезите са почистени, твърдят от общината. „Задължение на всички собственици или ползватели на частни имоти или на търговки обекти е да почистват сами територията пред своето жилище или пред търговския обект“, обясни Марияна Иванова от Столичния инспекторат.   Санкциите за нарушителите са от 10 до 50 лева. Заради прогнозите за минусови температури в сутрешните часове утре лекарите съветват да не излизаме, ако не е наложително.  

comment 0
visibility 430
награда

"Пирогов" с награда от МВР и пожарната

  Министерство на вътрешните работи и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" наградиха екипа на "Пирогов" и зам.-директора проф. Николай Габровски с престижно отличие. По време на 25-та церемония „Пожарникар на годината” – 2019, проф. Габровски получи приза в категория "Отличени" за съществен принос за осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението. Наградата е по повод бързите и адекватни действия за минимизиране щетите при пожара, който избухна в сградата на Клиниката по вътрешни болести на "Пирогов" на 26 срещу 27 ноември 2019 г.   "Много благодаря от името на целия екип на "Пирогов" за тази награда. За мен това е висока оценка за работата на всички колеги. Обръщам специално внимание на усилията на екипа на Клиниката по вътрешни болести и по-специално на дежурния тогава д-р Петров, на шеф-екипа д-р Коруноски, на неврохирурга д-р Сашо Атанасов, на всички дежурни колеги лекари, сестри и санитари, както и всички, които дойдоха без да са на работа, за да помогнат! Отново им благодаря за смелостта! Благодаря и на всички, които участваха в потушаването на пожара на "Клиниката по вътрешни болести" на болницата, защото без техния професионализъм и отдаденост можеше да говорим по друг начин за този инцидент". Това каза проф. Николай Габровски при получаването на наградата.

comment 0
visibility 2713
Пирогов

Четири бебета с грипна инфекция приети в "Пирогов"

Четири бебета са приети в "Пирогов" с грипна инфекция. Това съобщи доктор Ирен Цочева, завеждащ педиатричното отделение в Института за спешна помощ“, цитирана от Радио "Фокус". Състоянието на бебетата е под контрол, допълни тя.   „Първо започнаха по-големите деца, вирусът се пренася в училище, а след това се пренесе и към по-малките. В момента са засегнати всички детски възрасти от 0 до 18 години“, допълни д-р Цочева. Натоварването в спешния детски кабинет на "Пирогов" е много сериозно, само тази нощ са преминали 54 пациенти“.   Лекарят обясни, че децата трябва да се наблюдават за висока температура над 38 градуса, отпадналост, липса на апетит, както и суха дразнеща кашлица. Тази година има симптоми на гадене и повръщане, допълни д-р Цочева   „Типичната грипна инфекция протича с висока температура, но при по–големите деца и възрастните заболяването може да протече с по–ниска температура“, обясни тя.   Медикът напомни, че в София има неотложни звена и система на личните лекари, които могат да поемат пациенти. Тя апелира, към спешния детски кабинет в "Пирогов" да се прибягва само когато има съмнения за усложнения.  

comment 0
visibility 564
световно признание

Световно признание за неврохирург от "Пирогов"

Пироговският неврохирург проф. Венелин Герганов получи най-високата оценка за свой научен труд. Съвсем скоро водещото неврохирургично списание в света- "Neurosurgery", което е официален орган на американския Congress of Neurological Surgeons, определи “Surgery of cerebellopontine lesions“ от проф. М. Самии и проф. В. Герганов като една от основните книги в областта на неврохирургията.     Всяка една област в науката и медицината има своите основни или “класически” ръководства, т.нар. “Библии”. В неврохирургията това са няколко, като “Youmans Neurological Surgery“, „Microneurosurgery“ на Yasargil, „Handbook of Neurosurgery“ на Greenberg и „Microanatomy“ на Rhoton. Книги, които са препоръчителни или дори задължителни за всеки неврохирург.  Сред тези заглавия вече се нарежда и трудът на неврохирурга проф. Герганов “Surgery of cerebellopontine lesions“.    Книгата “Хирургия на лезиите на понтоцеребеларния ъгъл” разглежда оперативното лечение на заболяванията в една от най-комплексните зони на мозъка - понтоцеребеларния ъгъл. Тя обобщава и анализира уникалния опит на легендарния неврохирург и един от създателите на модерната мозъчна хирургия проф. Маджид Самии, който е учител на проф. Герганов. В нея са представени детайлно водещите съвременни принципи на лечение, както и последните новости в областта.   Според данни на издателя Springer Verlag - ръководството е една от най-продаваните книги в областта с над 27 000 продажби. За справка: В света към момента практикуват около 45 000 неврохирурзи.       

comment 0
visibility 519
Пирогов

Месец след взрива: Говори лекарят, спасил десетки при кошмара в "Пирогов"

Месец след трагичния инцидент в „Пирогов“, при който след взрив във II-ро Вътрешно отделение загинаха двама пациенти, камерата на Нова телевизия влезе в обгорелите стаи. Срещата е с лекаря, който по време на нощното си дежурство, пръв се озовава на мястото на трагедията. Д-р Даниел Петров е човекът, който вади телата на умрелите и спасява обгазените.   В онази тежка нощ той е на пост в кардиологията – един етаж над II-ро Вътрешно отделение. Спомените за ужаса, на който става свидетел, няма да изчезнат. В огъня влиза, без да се замисли, въпреки ударната вълна и пламъците.     „Лекарят има рефлекс, особено в спешния център, независимо дали ще е пожар или идентичен случай, той така е научен и реагира по най-бързия начин“, разказа д-р Петров пред камерите.     Миризмата на изгоряло още се носи на етажа. Почернелите тавани, обгорелите маркучи, по които е подаван кислорода на нуждаещите се пациенти и опожарените стени напомнят за трагедията в най-голямата спешна болница.

comment 0
visibility 376
Пирогов

2500 пациенти са били в „Пирогов“ през Коледните празници

През изминалите Коледни празници 2500 пациенти са били обслужени в „Пирогов“, съобщава Дир.бг. От болничното заведение казват, че не е имало забавяне в спешната помощ за пациентите, въпреки големия брой нуждаещи се. В „Пирогов“ за лечение са останали 60 деца и 310 възрастни. На 50 възрастни и 20 деца са приложени оперативни интервенции. От лечебното заведение споделят, че не е имали много случаи с преяждане и препиване. Един инциден е имало с пиратки. Лекарите се надяват да е така спокойно и за Нова година. Проф. Балтов, директор на „Пирогов“, споделя, че все още се изяснява причината за пожара във Второ вътрешно отделение, възникнал миналия месец. Ремонтът на отделението е приключил и то функционира с пълния си капацитет, само една стая все още не се изолзва.

comment 0
visibility 266
Линейка

Пострадалото в петък момиче е в стабилно състояние

Момичето, което пострада в петък на бул. „Никола Вапцаров” в столицата, е в стабилно състояние, съобщава Нова ТВ. То е настанено в Детската травматология на „Пирогов”. Лекарите споделят, че 14-годишното момиче е стабилизирано и в нормален пост-оперативно състояние. Припомняме, че то бе оперирано спешно в петък срещу събота. Лечението му продължава.

comment 0
visibility 472
Пирогов

Лекуват в "Пирогов" дете, паднало в изкоп с вряла вода

Дете от Велинград, което падна в изкоп с вряла вода и получи тежки изгаряния, е прието за лечение в "Пирогов", съобщи Нова телевизия.    На мястото на инцидента е преминавала тръба, по която тече вода с температура 90 градуса, разказаха пред камерите родителите на пострадалото момиченце.    „Детето е сравнително добре за състоянието, в което се намира. Изгарянията са доста дълбоки. Мястото на инцидента не е обезопасено по никакъв начин”, обясни майката на пострадалото дете Димка Захова.    Пространството около дупката е парк, където има няколко чешми. Преди инцидента нямало дупка, а малък процеп, от който бликала вода, разказва майката. Момиченцето успяло да излезе сравнително бързо, с помощта на приятелите си.   „Това, което разбрах е, че има подпочвени води от аварирал водопровод. Водата е бликала, а детето не е видяло. Проверката трябва да констатира кой стопанисва и управлява тази тръба. Предстои проверка по случая”, каза кметът на Велинград Костадин Коев.  

comment 0
visibility 425
Краси

АПП и 6 доброволци чистили в "Пирогов" няма и час след взрива (СНИМКИ)

Екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" и 6 човека доброволци първи влезли и започнали да чистят в "Пирогов" няма и час след взрива. "Заедно с тези 6 човека почистихме стаите, залите и едно отделение, което трябваше веднага да започне да функционира. Много е важно местната власт заедно с пожарните и екипите на полицията да бъде едни добър смазан механизъм". Това каза пред журналисти Красимир Димитров- директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" по време на събитие в Панчарево.   На него бе проверена готовността за работа на доброволното формирование и екипите на АПП при тежки метеорологични условия. В Панчарево присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.Проявата отбеляза и Международния ден на доброволеца.        "Радвам се, че нашите доброволци са обучени. Нашата дирекция е 39 души- единствената дирекция в България. Нашата работа е работа в екип с пожарната. Огнеборците рискуват живота си, спасявайки хора, но нашата работа е след това да ги подпомогнем в евакуацията. Настаняването на хората, изкарване на водоноски, хора, техника. Работата на доброволеца е да преодолява последствията след дадените инциденти", каза още Димитров.  И припомни,че Пожарна безопасност и защита на населението се борят, спасяват, а след това идва дейността по ликвидиране на пожара, подобно на случая в "Пирогов".    

comment 0
visibility 2253
Пирогов

От първо лице: Лекар от "Пирогов" за нощта на взрива

Д-р Дениза Алексиева е акушер-гинеколог от "Пирогов". В нощта срещу сряда тя е на работа. В кабинета си преглежда родилка с висока температура. Малко след 3.35 се чува алармата. И се оказва,че взрив е разтърсил Института за спешна помощ. Локацията е Второ вътрешно отделение. След взрива идва и пожар. Двама пациенти загинаха, а десетки бяха евакуирани по спешност. Лекари, полицаи и пожарникари - всички рамо до рамо са спасявали десетките пациенти от взривеното отделение в „Пирогов”. Пред камерите на Нова телевизия д-р Алексиева разказа детайли за нощта на инцидента.   Чула само алармата, но не и самият взрив. Но излязла да види какво става. Паника обаче не усетила, но всички изтичали навън, за да разберат какво се случва. Заедно с нейни колеги – лекари, санитари, акушерки – всички се втурнали към Второ вътрешно отделение. Дошли полицаите, пожарната. Всичко станало много бързо, много страшно. Качила се пожарната, изгасила огъня. Започнала евакуацията.    Санитарите стояли с колички и лекарите казвали: „Този е добре, кара се в хирургия. Този изглежда обгазен – в противошокова зала”, допълва още Дениза Алексиева. Според нея шокът у лекари и пациенти е почти преминал.     

comment 0
visibility 423
седмица

АПП съдействаха на КАТ за "Черния петък", помагаха след взрива в "Пирогов" (СНИМКИ)

Екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" помагаха активно след инцидента в "Пирогов", съдействаха на КАТ в предизвикателството "Черен петък", засадиха дръвчета в "Новата гора на София". Ето и малко повече за това, което от дирекцията направиха през изминалата вече седмица:    Екипите продължиха с обичайните обходи и огледи. Те откриха  много нередности и част от тях бързо бяха отстранени. Под моста на Сточна гара бездомници бяха събрали отпадъци и едрогабаритни боклуци и лесно запалими материали.Така можеше да се стигне до нежелани инциденти. Точно заради това бързо беше почистено  пространството. А на бездомника беше предложено настаняване в социален дом. Поставени бяха липсващи капаци на няколко места и обезопасено пропадане на част от пътното платно в жк.“ Христо Смирненски“ и на пътна настилка в жк „Манастирски ливади“- на ул. Мур.    АПП активно се включи в преодоляване на последствията от инцидента в "Пирогов". Екипи на ДАПП заедно с няколко доброволци от ДФ на СО, почистиха засегнатите от пожара помещения. В края на седмицата заедно с ПП-СДВР от дирекцията се справиха перфектно с предизвикателството "Черен петък“. Екипи на дирекцията съдействаха на КАТ –София  за организацията на движение по булевардите на възловите големи търговски вериги.   Бяха разположени електрони информационни табла на бул. "Черни връх“ до мол „Парадайз“, локалното на Цариградско до "THE MALL", и до мол "София".   В съботния ден  дирекция „Аварийна помощ и превенция“ се включи е засаждането на дръвчета за „Новата гора на София“.

comment 0
visibility 1391
катастрофа

Катастрофа между линейка и такси в София, лекарка и сестра са приети в "Пирогов"

Катастрофа между такси и линейка в София е станала тази нощ около 2 часа, съобщава Bulgaria ON AIR. Лекарка и медицинска сестра са приети в "Пирогов". Шофьорите на двете машини са само с леки наранявания.     Линейката е пътувала от Перник към София, за да откара пациент за спешно лечение в "Александровска болница". Тепърва ще се изясняват причините за ПТП-то.  

comment 0
visibility 1036
Пирогов

Директорът на пожарната: Взрив на запалима смес е причинил инцидента в "Пирогов"

Взрив на запалима смес е най-вероятната причина за инцидента в Институт "Пирогов" от преди ден. Коментарът бе даден пред журналисти от директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  главен комисар Николай Николов.    Той побърза да подчертае, че конкретните причини ще станат ясни след експертизите на място. Хубавото в цялата ситуация е, че не се е потвърдило, че има гръмнала кислородна бутилка. А първото съобщение, което са получили огнеборците, е било именно такова. Очакванията на пожарникарите са били за десетки, направо стотици жертви. Слава Богу, това не се е оказало вярно.    Всичко води към гръмнала запалителна смес. Дали в резултат на непълното горене, ако е имало такова, някой запален дюшек, след което допълнително обогатен с кислород и се е получило това. Експертите ще кажат категорично, обясни комисар Николов.