Инж. Кристиян Христов: Искам да видя реализиран огромния потенциал на Подуяне

photo_library
 • Инж. Кристиян Христов: Искам да видя реализиран огромния потенциал на Подуя

  Снимка: Столица.bg

 • Инж. Кристиян Христов: Искам да видя реализиран огромния потенциал на Подуя

  Снимка: Столица.bg

 • Инж. Кристиян Христов: Искам да видя реализиран огромния потенциал на Подуя

  Снимка: Столица.bg

Инж. Христов от "Спаси София" е кандидат за кмет на столичния район „Подуяне“

Инж. Кристиян Христов е на 31 години, роден е в София и е израснал в Подуяне, по-конкретно в ж.к. “Левски В”. Завършва транспортно строителство в Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София, но професионалният му път и образование го отвеждат в Испания, където стартира неговата практика в областта на проектирането на пътища и транспортни съоръжения и реализиране на транспортни проучвания.

Инж. Христов е дългогодишен активен член на “Спаси София”. Той участва в разработването на предложения за прилагането на добри европейски практики за развитието на градския транспорт и подобряването на пътната безопасност в града. Негови предложения са: внедряването на нова билетна система на София, с акцент въвеждането на билет за време, единна карта за всички младежи до 26 години и годишна карта за всички линии за всички категории, включително ученици и младежи; реорганизация на движението на кръстовището при Софийския университет; внедряване на мерки за повишаване на пътната безопасност на пл. ”Ручей”; нова автобусна линия 194, която да свързва ж.к. “Левски Г” и “Студентски град”; спиркови навеси при МС “Хаджи Димитър”.

Натрупаните и игнорирани през годините проблеми в район “Подуяне” са причината, която го мотивира да сформира местната структура на „Спаси София“. Фактът, че това е районът, в който е израснал, го амбицира да работи за реализирането на големия потенциал на северната част на София.

Пред Столица.bg споделя, че вярва, че с професионалния си опит и умения ще подобри управлението на района, за да го превърне в чист и уреден, без мръсен въздух и кал.


- Инж. Христов, защо приехте да се кандидатирате за кмет на район “Подуяне”?
- Като активен гражданин и експерт от екипа на “Спаси София” добре познавам проблемите на района, с които всички ние се сблъскваме ежедневно. За жалост, тук говорим за системни проблеми, които са нерешени от години и заради които хората чувстват, че районът е изоставен от управляващите. Точно тук ми помага моят професионален опит като строителен инженер да намирам точни решения на поставените проблеми. С екипа ми разработихме амбициозен план за развитието на Подуяне. Искрено вярвам, че възможностите за развитие тук са наистина големи и заедно, в постоянен диалог с хората, можем да придадем нов облик на кварталите в района.

- Не сте ли твърде млад да влизате в политиката и да се кандидатирате за кмет на район в столицата?
- Вярвам, че моята младост, енергия и упоритост ще бъдат от полза за развитието на “Подуяне”, особено заради дългогодишния застой тук. Успях да натрупам безценен професионален опит в работата си по стратегически общински документи като “Визия за София” и Плана за устойчива градска мобилност на гр. Пловдив, а също и многобройните доклади и предложения, които сме представяли с екипа на “Спаси София”. Всичко това ми дава и необходимата увереност да вляза в битката ни за по-модерна, по-подредена и по-зелена София.

- Какво Ви свързва с района?
- Израснал съм в района и последните години живея в ж.к. “Левски В”. Прекарвам цялото си свободно време тук. Това е моето място, което безкрайно обичам и искам да видя реализиран огромния му потенциал. 

- Какви са проблемите на района?
- За съжаление тази тема е изключително дълга. Проблемите са много, натрупали са се с годините и до голяма степен са били игнорирани от районната администрация. Един от най-очевидните проблеми е ужасното състояние на улиците и тротоарите. Цялата инфраструктура е изключително амортизирана и в резултат на това ежедневно можете да видите майки с детски колички, възрастни хора и още по-лошо - болни и инвалиди да се движат по средата на улицата. При междублоковите пространства ситуацията е почти същата - зелените площи са се превърнали буквално в кални точки, затрупани от автомобили, с изоставени и изпочупени детски площадки. Изключително голям проблем за всички квартали в района е и темата с чистота и работата по сметосъбирането. Получавам постоянно сигнали от граждани за мръсотията, която блика буквално навсякъде около домовете им. Мога, обаче отговорно да заявя, че за всички тези проблеми имаме и решения.

- Оправдаха ли се очакванията Ви и доволен ли сте от работата на сегашния кмет?
- Категорично не. Но, ако трябва да бъда честен, не съм и имал високи очаквания, тъй като това беше пореден мандат на сегашния кмет, а както споменах по-рано, проблемите през годините си останаха същите. Характерна и много притеснителна черта на настоящото управление на района е липсата  на диалог на ръководството й с гражданите от района. Изцяло липсва разговор за проблемите и не се обсъждат с жителите какви са възможните решения. Затова важна част от моята програма включва отчет на кмета и провеждането на редовни срещи с гражданите на място в отделните квартали. Сигурен съм, че в постоянен диалог с жителите могат да бъдат намерени най-добрите решения за развитието на район “Подуяне”.

-Кой е най-належащият проблем, който трябва да се реши светкавично?
- Проблемът с чистотата и състоянието на зелените площи. Не мога да приема, че общината е оставила мръсотията да превзема улици и междублокови пространства, и не на последно място резултатът да е мръсният въздух, който всички ние дишаме.

- Защо досега не е решен?
- Защото нищо не се променя по тази тема през годините и  получаваме още от същото. Като започнем от контейнерите за сметосъбиране и стигнем до начините за метене и миене, които се използват. Всичко сякаш е застинало в миналия век, без каквато и да е мисъл за прилагане на добрите и по-важното доказано работещи световни практики.

- Не се ли притеснявате от политическото обвързване с партиите в коалицията "Обединени за София"?
- Няма място за притеснения. Изборът за кмет е мажоритарен вот, който изважда на преден план личните качества и умения. Като член на екипа на “Спаси София”, представлявам всички идеи и предложения, за които сме се борили през годините. И най-важното, с нашите партньори успяхме да сформираме изключително силен екип, който да успее да ги реализира.

- Какво бихте обещали на живеещите в район “Подуяне”?
- Активна работа в полза на хората от района и 100% честност и прозрачност. Вярвам, че с постоянен диалог с гражданите и отчет на дейността на кмета можем да ги спечелим като наши най-добри съюзници в развитието на “Подуяне”.

- Ако бъдете избран за кмет на район “Подуяне”, ще бъдете ли диалогичен с другите политически групи в СОС в името на гражданите?
- Разбира се, осигуряването на по-добър живот за гражданите от района е задача с най-висок приоритет за мен. Сигурен съм, че предлагайки най-добрите политики и решения за Подуене ще имаме единодушна подкрепа от страна на СОС.

- Имате ли програма и какво включва тя?
- Имам, да. Тя включва конкретни мерки за разрешаване на проблемите в района. За инфраструктурата залагаме на цялостно справедливо преосмисляне на наличните пространства от фасада до фасада по ключовите улици в района, а именно улиците “Летоструй”, “Панайот Хитов”, “Васил Петлешков” и “Поп Грую”. За решаване на проблема с липсата на паркоместа сме предвидили изграждането на  нови паркинги, включително и буферен паркинг до бъдещата метростанция в ж.к. “Левски Г”, така че да подсигурим бъдещото развитие на района. Ще работим за облагородяване на междублоковите пространства чрез възстановяване на зелените площи и осигуряване на нормална градска среда около домовете на хората. Значително подобряване чистотата на района и качеството на въздуха, като започнем от строг контрол върху работата по сметосъбиране. Заложили сме и конкретни мерки за най-малките с изграждането на нови детски ясли и градини, за които има отредени терени в кварталите “Сухата река” и “Левски В”, и задължително осъвременяване на детски площадки и спортни съоръжения.

- Необходимо ли е да се привличат инвестиции в район Подуяне и къде?
- Интересът за инвестиции в района ще продължи да расте с настоящото строителство на трета линия на софийското метро, но и Столична общината трябва да има водеща роля в осигуряването на обществена инфраструктура. И тук не говоря само за уличната мрежа, а за осигуряването на нормална градската среда, като един от приоритетите, за които ще работя е и реализирането на парк “Могилите” в ж.к. “Левски Г”, който да бъде новото любимо място на хората в района.

- Какво бихте ни казали за финал?
- С най-голямо удоволствие мога да ви поканя утре (19.09.) от 18:00 часа в парк Герена. Заедно с Васил Терзиев и Борис Бонев, ще се представя и ще поставя моите приоритети за район “Подуяне”. Ще се радвам да си поговорим за проблемите, но и за решенията, които имаме за развитието на района.

Калина Иванова

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ВМРО без откриването на предизборната кампания в София, дарява па......

ВМРО - София няма да открива предизборната си кампания за местните избори в София със специално организирано мероприятие...

Прочети още keyboard_arrow_right