Тема: Подуяне

comment 0
visibility 948
В "Подуяне" ремонтират детски площадки и чистят пясъчници

В "Подуяне" ремонтират детски площадки и чистят пясъчници

На територията на район "Подуяне" е започнало поетапно ремонтиране на вече съществуващите детски площадки. Заедно с реновирането на уредите се прави и почистване и запълване на пясъчниците.Това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.    Площадката между  бл. 112 и бл. 113 в „Хаджи Димитър“ вече среща малчуганите с поставена удароустойчива настилка и подменени съоръжения.

comment 0
visibility 565
коронавирус

Стартира „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания- Компонент 3“ в район По...

Районна администрация „Подуяне“ приема документи от кандидати за потребители и персонал на услугата „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания- Компонент 3“ по ОП Развитие на човешките ресурси 2014-2020. От услугата могат да се възползват над 65-годишна възраст с ограничения или в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания и техните семейства, служители на доставчици на социални услуги, възрастни хора в риск, самотни родители на деца под 12 години в невъзможност да оставят децата си сами и хора под карантина. За тях напълно ще бъдат осигурени безплатно: доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства /закупени със средства на потребителите/; заплащане на битови сметки; заявяване на неотложни административни услуги /със средства на потребителите/.   Необходимите документи за кандидатстване са: Заявление- декларация по образец; Медицински документи, удостоверяващи здравословното състояние на кандидата/ копие от ЛКК, ТЕЛК, НЕЛК, други медицински документи, ако има такива/. Набира се и персонал - един координатор и двадесет работника, които да извършват доставката по домовете. Документите както на потребителите, така и на персонала се подават в СО район “Подуяне“, адрес: гр.София, ж.к. Суха река, ул.Плакалница 51, ет.1 - Деловодство или по електронен път на следния адрес: raion@poduiane.info Проектът ще обхване 135 нуждаещи се от район „Подуяне“ и ще продължи до края на 2020 г.

comment 0
visibility 1096
Неизмита техника докара акт на строители от "Подуяне"

Неизмита техника докара акт на строители от "Подуяне" (СНИМКИ)

Липсата на устройство, с което да се мие ходовата част на техниката, докара акт на строителна фирма, която работи на ул. "Проф. Х.Г.Данов" в "Подуяне". При проверки за замърсяване от строителството екипите на Столичен инспекторат са установили нарушението.    Актът е съставен на техническия ръководител на фирма "Корект ООД".  

Реклама
comment 0
visibility 1073
Ремонт и външна топлоизолация за читалище "Стефан Караджа 1990" в "Подуяне"

Ремонт и външна топлоизолация за читалище "Стефан Караджа 1990" в "Подуяне"

  Спечелен е проект за реновиране на Народно читалище „Стефан Караджа 1990“ в „Подуяне“. С това се похвалиха от администрацията на района в социалната мрежа. Проектът е продължение на работата на района за обновяване сградите на читалищата.    Реновирането по програма „Красива България“ на Министерство на труда и социалната политика включва поставянето на външна топлоизолация, съпътстващ ремонт и облагородяване на околните пространства. Стойността е 114 000 лв., като 50% от сумата е съфинансиране от Столична община. На Народно читалище „Стефан Караджа 1990“ вече беше сменена дограмата и ремонтиран покрива.   На територията на "Подуяне" в момента върви ремонт на западния тротоар на ул. „Баба Вида“ в участъка от ул. „Спас Гинев“ до ул. „Дончо Ватах“, както и на тротоара на ул. „Лясковец“ да бл. 29 в жк „Хаджи Димитър“, където ще бъде направен и паркинг.    

comment 0
visibility 1068
Измиха 11 улици и булеварди в Подуяне, по които се разтече битум

Измиха 11 улици и булеварди в Подуяне, по които се разтече битум (СНИМКИ)

В район Подуяне бяха измити 11 улици и булеварди тази нощ, съобщиха от Столична община. Те бяха засипани с пясък, след като от високите температури се втечни битум и полепна по гумите на автомобилите. За да се предотвратят инциденти трасетата бяха засипани с пясък. Тази нощ те бяха основно почистени и измити. Дейностите стартираха в 22 часа снощи, 13 май т. г., когато трафикът е по-слаб. Миенето се извърши с цистерни. Организацията, съдействието и контрола за извърши от екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, ръководени от Красимир Димитрон. Измити са улиците: ул. „Тодорини кукли“ от ул.“Александър Екзарх“ до ул. “Витиня“; ул. „Макгахан“; ул. „Васил Кънчев“; участък от ул. “Резбарска“; ул. “Поп Грую“; ул. “Поручик Георги Кюмюрджиев“ и др. Тази вечер почистването и измиването продължава по ул. “Ангел войвода“.

comment 0
visibility 1403
Премахване на стари коли

Премахват изоставени коли в „Подуяне“(СНИМКИ)

В район „Подуяне“ започна почистване на тревните площи и паркинги от изоставени коли, става ясно от публикация в социалната мрежа. Идеята е до четвъртък да бъдат премахнати 15 коли. 20 заповеди за принудително преместване на автомобили са издадени от началото на годината, а на 42 автомобила са поставени стикери с предписания за отстраняването им. През 2019 г. са премахнати 51 изоставени коли. За следващата седмица се планира демонтиране на незаконни гаражни клетки.

comment 0
visibility 626
есе за Левски

От "Подуяне" и спортен клуб "Левски" предизвикват децата с есе за Апостола

Районна администрация „Подуяне“, Обединен спортен клуб „Левски“ и дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община обявяват конкурс за есе на тема „Ако Левски беше жив…“.    В конкурса могат да участват всички деца от 6-и и 7-и клас на 11-те училища в „Подуяне“. След вътрешно оценяване, всяко училище ще излъчи до три най-добри есета. Специално жури от журналисти и учители по български език и литература ще определи победителите, които ще бъдат наградени на 19 февруари 2020 г. по време на церемония пред паметника на Васил Левски в парк „Герена“.    Обединен спортен клуб “Левски” ще обяви най-добрите си състезатели за 2019 г. в традиционната “Синя звездна класация” на 16 януари (четвъртък). Церемонията по награждаването ще е от 11,30 ч в Музея на спорта на Националния стадион “Васил Левски”. Водещ на събитието по традиция ще е отявленият левскар, актьор и режисьор Владислав Карамфилов - Влади Въргала. “Синият” клуб продължава съвместната инициатива с община “Подуяне”, като заслужилите спортисти ще бъдат наградени и с книги.   В 11.30 часа на 15 януари (сряда) пък 166-о Спортно училище „Васил Левски“ ще отличи най-добрите си спортисти за 2019 г.  

comment 0
visibility 5961
премахване на гаражни клетки в Подуяне

Премахват незаконните гаражи в район „Подуяне“

Продължава премахването на незаконните гаражи в район „Подуяне", споделят от администрацията в социалната мрежа. Днес са отстранени 6 такива клетки от квартал „Хаджи Димитър“. Те са повредили дори прилежащите тротоари. През изминалите 4 години 400 незаконни гаражни клетки са били премахнати в „Подуяне“, както и 200 изоставени автомобила. Предвижда се да бъдат демонтирани 500 незаконни гаража. Така ще се осигурят повече паркоместа в района.

comment 0
visibility 3210
слухове

От "Подуяне" успокояват гражданите

Районната администрация на "Подуяне" пусна съобщение в социалната мрежа заради слухове, които от известно време циркулират в целия квартал. Хората са притеснени, че на мястото на заведение, което е на улица "Клисура" срещу 24 училище, ще се строи общежитие.    Площта е предвидена за озеленяване и детска площадка, категорични са от "Подуяне".    

comment 0
visibility 1542
Църквата Св. Богородица Живоприемни Източник" в Подуяне

Богородична служба в църквата в "Подуяне"

Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит ще отслужи света богослужба в църквата "Св. Богородица Живоприемни Източник" в столичния квартал "Подуяне". Службата започва в 18 часа. Продължава Богородичният пост вечерта във всички епархии на Българската православна църква. На днешния ден се отслужва Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. На 11 август в неделя от 18:00 ч. ще се отслужи Вечерня с молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" на пл. Ручей в кв. Хиподрума. На 12 август в понеделник от 18:00 ч. Вечерня с молебен ще има в храм "Рождество Богородично" на столичната ул. "Балканджи Йово".

comment 0
visibility 1173
програмиране

130 деца от "Подуяне" се запознават с професиите на бъдещето

Интересни и познавателни мероприятия са подготвили от "Подуяне" за децата от района това лято. Близо 130 подрастващи от 4 и 5 клас от четири училища ще се запознаят с професиите на бъдещето. Децата ще пробват и новите технологии, ще научат важни неща за сигурността в интернет. Събитията са част от инициативата "Програмирай {Бъдеще} 3.0" на Народно читалище "Иван Вазов - 2014", съобщават от администрацията на района. Те се правят за трета поредна година.  Този път фокусът е обърнат към използване на иновациите за устойчиви решения, насочени към местната общност и хората. С този проект "Подуяне" се включва в Европейската седмица на програмирането. Кампанията се реализира с подкрепата на районната администрация и Обществения съвет.

comment 0
visibility 1425
детски площадки

От "Подуяне" се отчитат пред гражданите

Администрацията на "Подуяне" се отчете пред гражданите какво и колко е свършено до този момент по важни за хората въпроси. В социалната мрежа се появи информация за ремонти и предстоящи строителни дейности. Ето и малко повече конкретика: Стартира градежът на нови 8 площадки за игра: ж.к „Хаджи Димитър“ , при читалище „Стефан Караджа“ж.к „Сухата река“, бл.28ж.к „Хаджи Димитър“, бл.121локална градинка, ул. „Никола Войновски“, до 42 ОУж.к „Сухата река“, бл.217,218,219 Аж.к „Хаджи Димитър“, бл.27, бл.28ж.к „Левски В“, кв.14 В процес на изграждане са 3 нови паркинга:ж.к “ Левски Г “ бл 14 ж.к “ Левски Г “ бл 15ж.к “Сухата река” бл 18 Санират се две детски градини:-74 ДГ-103 ДГ Започва разширяването на 20 ДГ с още 4 групи. До този момент са махнати 70 броя незаконни гаражи на територията на район „Подуяне“.                

comment 0
visibility 853
Чакъл на Ботевградско шосе

Голямо количество чакъл покри бул.''Ботевградско шосе''

Голямо количество чакъл покри пътното платно при моста на ''Подуяне'' на бул.''Ботевградско шосе'' в посока център. Той е бил изсипан от необезопасен камион. Столица.bg се свърза със Столичен инспекторат от където обясниха, че вече е изпратен екип и на място е установен камиона. Към момента от фирмата собственик на машината са изпратили хора и пътното платно се почиства. Все още не ясно дали ще бъде наложена глоба на водача на тежката машина. За кратко заради почистване, движението в района ще бъде затруднено.

comment 0
visibility 755
Роми пазаруват от контейнер за дрехи

Роми си ''напазаруваха'' от контейнер за дрехи в Подуяне (ВИДЕО)

Група роми си ''напазаруваха'' от препълнен контейнер за дрехи на столичната ул. Тодорини кукли 55 в квартал Подуяне. За наглото посегателство над общинска собственост разказа столичанин в социалната мрежа. На публикувано видео се вижда как ромите си избират дрехи и обувки, извадени от контейнера. В специалните съдове всеки може да остави стари дрехи и обувки. Контейнерите за тестилни отпадъци се обслужват и подъдржат от фирми, който ги извозват за преработка. Днес следобяд инспектори са направили проверка и не са установени проблеми. Минути след това ромите са атакували събраните дрехи и обувки. Те първо изваждат, а след това си избират и остават пространстовот около съдовете мръсно. След сигнал на Столица.bg от Столичен инспекторат предприеха незабавни действия и изпратиха екип, за да предотвратят разграбването на дрехи и обувки от контейнера. Мястото бе почистено от фирмата и са предприети мерки.    

comment 0
visibility 911
Пожарна

Възрастна жена е жертва на пожар в „Подуяне“

Възрастна жена е загубила живота си в пожар в столичния квартал „Подуяне“, информират от пресцентъра на Пожарната. Пожарът е възникнал в ранните часове на 11 май. Сигнал за инцидента на ул. ул. „Бричебор“ 34, ет. 3. е подаден около 4.00 ч. Веднага на мястото са пристигнали екипи на пожарната и спешна помощ. Намерена е мъртва 71-годишна жена. Опожарени са 40 кв.м. домашно имущество, покривна конструкция и са опушени 60 кв.м. стени.

comment 0
visibility 1287
Обновяване на детски площадки

Ремонтират три детски площадки в район “Подуяне”

Основен ремонт предстои на три детски площадки в район “Подуяне”. Ремонтирани ще бъдат площадки в ж.к “Хаджи Димитър” и ж.к “ Сухата река”. Повечето места са в междублокови пространства.  Те ще бъдат обновени по-всички стандарти за безопасност, ще бъдат поставени модерни катерушки и пространството около тях ще бъде почистено и облагородено. Първо ще започне ремонта на площадката в ж.к “Хаджи Димитър” до блок 106, след което ще стартира и този на площадката до блок 57. Предвиден е и ремонт на зоната за игра до блок 32 в .ж.к “ Сухата река”, съобщават от районната администрация. След ремонта децата вече ще има къде да играят напълнобезопасно.

comment 0
visibility 574
Гара Подуяне

3 милиона лева ще отидат за ремонта на гара Подуяне

Малко под 3 милиона лева ще струва пълното обновяване на гара Подуяне в столицата. Реконструкцията ѝ започва до дни, съобщи БНТ. Гарата е част от жп линията София-Пловдив - едно от най-натоварените трасета у нас. Само за 2017 година броят на пристигащите и заминаващите по това направление е 1 400 000 души. Реновирането става възможно с  европейско съфинансиране. Предстои да се направи пълно ремонтиране на чакалните, прекарването на нови модерни инсталации и цялостно укрепване и обновяване на сградите. Ремонтът на гара Подуяне ще прави фирма „Инфраструктурно строителство“ АД. Предстои реновиране и на гарите Искър и Казичене.

comment 0
visibility 794
Детски площадки в района

Изграждат нови детски площадки в район "Подуяне" (СНИМКИ)

Много нови площадки ще бъдат изградени в район "Подуяне". Първите две ще бъдат при бл.2 в близост до бул."Ботевградско шосе" и при бл.84 в ж.к"Сухата река".Площадките ще бъдат изградени по всички изисквания за безопасност и ще бъдат снабдени с модерни катерушки и пързалки. Очаква се ремонта на първите две да стартира през следващия месец. Те ще бъдат изключително добра придобивка всички живущи и техните деца.

comment 0
visibility 1293
Обсъждане на еднопосочни улици

Питаха хората в "Подуяне" искат ли еднопосочни улици (СНИМКИ)

Проведено бе обществено обсъждане на проект за промяна в движението на улиците в карето между ул. “Александър Екзарх”, ул. “Тодорини кукли”, ул.”Витиня” и бул.”Ботевградско шосе“. В разговора участваха хора от Институт по пътна безопасност, участие взе и общинският съветник от района Силвия Христова, която е и председател на постоянната комисия по устройството на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика. По време на обсъждането бе дискутирана идеята дали да се направи еднопосочно движение на улиците, заключени между "Александър Екзарх", улица "Тодорини кукли" и бул. "Ботевградско шосе".Бяха събрани множество идеи и мнения на граждани. След като бъдат събрани всички писмени становища и препоръки по темата, на 23 април ще има обществено обсъждане от 18 часа в сградата на 49 ОУ "Бенито Хуарес" на улица "Гаврил Кръстевич". Гражданите могат да изпращат своите предложения и мнения и онлайн на адрес raion@poduiane.info.

comment 0
visibility 1259
Проект за ремонт на гара Подуяне

В началото на май започва ремонт на столичните гари Подуяне и Искър (СНИМКИ)

В началото на месец май ще започне ремонта на софийските гари Подуяне и Искър. Те се нуждаят от спешен ремонт. Гара Подуяне не е ремонтирана от самото й създаване, мебелите вътре са стари и износени, осветлението липсва и е лошо, при всеки дъжд тавана протича. Там работи и само едно гише. Ремонтните дейности на Подуяне и гара Искър трябва да започнат в началото на месец май. За гара Подуяне срока е 15 месеца, а за гара Искър - 1 година. За Казичене ще има забавяне, тъй като процедурата се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията, разясни инженер Ивайло Дженев - Националната компания "Железопътна инфраструктура", пред БНТ. Гарата Подуяне няма да спира работа по време на ремонтните дейности. Цялостната сума за обновяването на трите гари е 5,4 милиона лева - 2,9 милиона за Подуяне, 1,2 милиона за Искър и 1,1 милиона за Казичене. Проектът за модернизация на гарите се финансира по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура"2014-2020 и е на стойност близо 7.4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6.3 млн. лева. Гарите Подуяне, Искър и Казичене са част от жп линията София – Пловдив, която е безспорно най-натоварената линия в страната.

comment 0
visibility 1109
МВР

Задържаха 30-годишен, блудствал в подлеза на жп гара „Подуяне“

30-годишен, блудствал в подлеза на жп гара „Подуяне“, е задържан, информират от пресцентъра на Прокуратурата. На 11 август 2018 г. към 20 ч. в подлеза на жп гара „Подуяне“ Н. Гаврилов е блудствал с жена, целейки удовлетворяване на половото си желание. Той употребил сила, обгръщайки жената с ръце. Такова престъпление се наказва с „лишаване от свобода“ за период 2-8 години. Наблюдаващият прокурор е постановил задържане до 72 часа, заради високата обществена опасност на извършеното. На 14 март извършителят ще бъде приведен в сградата на СРС, НО. Там ше бъде разгледано искането за неотклонение „Задържане под стража“ за Гаврилов.

comment 0
visibility 1046
Полицейска кола

Катастрофа на моста на "Подуяне"

Катастрофа между два автомобила е станала на моста на Подуяне. За произшествието съобщиха от пресцентъра на МВР. Инцидента е станал малко след 15 часа на моста на Подуяне посока центъра. Няма информация за пострадали. На място е пристигнал патрул на Пътна полиция. Движението в района не е затруднено.

comment 0
visibility 751
Спиране на водата

Спират водата в Подуяне, Манастирски ливади и Красно село

Заради монтаж на спирателен кран на ул.“Проф. Джовани Горини“ кв. „Подуяне“  на 28 февруари, четвъртък , от 09:00 до 17:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Джовани Горини“ от ул. „Русалка“ до ул. „Оборище“ ул. „Русалка“ от ул. „Алеко Константинов“ до ул. „Мърфи“ ул. „Мърфи“ от ул. „Русалка“ до ул. „Оборище“ Ако ремонтните дейности продължат над  12 часа, ще се достви вода с водоноска на ул. „Русалка“ №10. Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Фердинанд Урбих“ кв. „Манастирски ливади - запад“, от 10:00  до 18:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Иван Сусанин“ от ул. „Ген. Стефан Тошев“ до ул. „Родопски извор“ ул. „Родопски извор“, ул.“Мур“, ул. „Ралевица“, ул. „Българска легия“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа , ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Родопски извор“ ъгъла с ул. „Фердинанд Урбих“. Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Без име“ жк. „Западен парк“, от 09:00  до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в: бл. 90, бл. 92, бл. 93, бл. 94, бл. 95 цех пред бл. 93   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска пред бл. 93. Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Ген. Едуард Тотлебен“ кв. „Крива река“, от 09:00  до 19:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на бул. „Ген. Едуард Тотлебен“ (южен локал) от бул. „Академик Иван Гешов“ до бул. „Пенчо Славейков“. Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще се достави вода с водоноска пред Министерство на отбраната. Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Св. Иван Рилски“ и бул. „Пенчо Славейков“ в кв. „Център“ Красно село, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Св. Иван Рилски“ от бул. „Пенчо Славейков“ до бул. „Ген. Скобелев“ и бул. „Пенчо Славейков“ от бул. „Прага“ до ул. „Люлин планина“. Заради монтаж на спирателен кран на ул.“Сава Михайлов“ жк. „Гевгелийски“, от 10:00 до 20:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Сава Михайлов“ №57, бл. 8 вх. В, вх. Г, вх. Е, вх. Д, вх. Ж. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул.“Каменоделска“ НПЗ „Хаджи Димитър“, от 10:00 до 15:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Каменоделска“ от ул. „Първа Българска армия“ до ул. „Кожарска“, ул. „Малашевска“, ул. „Кожарска“.