Тема: Подуяне

comment 0
visibility 493
есе за Левски

От "Подуяне" и спортен клуб "Левски" предизвикват децата с есе за Апостола

Районна администрация „Подуяне“, Обединен спортен клуб „Левски“ и дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община обявяват конкурс за есе на тема „Ако Левски беше жив…“.    В конкурса могат да участват всички деца от 6-и и 7-и клас на 11-те училища в „Подуяне“. След вътрешно оценяване, всяко училище ще излъчи до три най-добри есета. Специално жури от журналисти и учители по български език и литература ще определи победителите, които ще бъдат наградени на 19 февруари 2020 г. по време на церемония пред паметника на Васил Левски в парк „Герена“.    Обединен спортен клуб “Левски” ще обяви най-добрите си състезатели за 2019 г. в традиционната “Синя звездна класация” на 16 януари (четвъртък). Церемонията по награждаването ще е от 11,30 ч в Музея на спорта на Националния стадион “Васил Левски”. Водещ на събитието по традиция ще е отявленият левскар, актьор и режисьор Владислав Карамфилов - Влади Въргала. “Синият” клуб продължава съвместната инициатива с община “Подуяне”, като заслужилите спортисти ще бъдат наградени и с книги.   В 11.30 часа на 15 януари (сряда) пък 166-о Спортно училище „Васил Левски“ ще отличи най-добрите си спортисти за 2019 г.  

comment 0
visibility 5197
премахване на гаражни клетки в Подуяне

Премахват незаконните гаражи в район „Подуяне“

Продължава премахването на незаконните гаражи в район „Подуяне", споделят от администрацията в социалната мрежа. Днес са отстранени 6 такива клетки от квартал „Хаджи Димитър“. Те са повредили дори прилежащите тротоари. През изминалите 4 години 400 незаконни гаражни клетки са били премахнати в „Подуяне“, както и 200 изоставени автомобила. Предвижда се да бъдат демонтирани 500 незаконни гаража. Така ще се осигурят повече паркоместа в района.

comment 0
visibility 2419
слухове

От "Подуяне" успокояват гражданите

Районната администрация на "Подуяне" пусна съобщение в социалната мрежа заради слухове, които от известно време циркулират в целия квартал. Хората са притеснени, че на мястото на заведение, което е на улица "Клисура" срещу 24 училище, ще се строи общежитие.    Площта е предвидена за озеленяване и детска площадка, категорични са от "Подуяне".    

Реклама
comment 0
visibility 765
Църквата Св. Богородица Живоприемни Източник" в Подуяне

Богородична служба в църквата в "Подуяне"

Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит ще отслужи света богослужба в църквата "Св. Богородица Живоприемни Източник" в столичния квартал "Подуяне". Службата започва в 18 часа. Продължава Богородичният пост вечерта във всички епархии на Българската православна църква. На днешния ден се отслужва Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. На 11 август в неделя от 18:00 ч. ще се отслужи Вечерня с молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" на пл. Ручей в кв. Хиподрума. На 12 август в понеделник от 18:00 ч. Вечерня с молебен ще има в храм "Рождество Богородично" на столичната ул. "Балканджи Йово".

comment 0
visibility 907
програмиране

130 деца от "Подуяне" се запознават с професиите на бъдещето

Интересни и познавателни мероприятия са подготвили от "Подуяне" за децата от района това лято. Близо 130 подрастващи от 4 и 5 клас от четири училища ще се запознаят с професиите на бъдещето. Децата ще пробват и новите технологии, ще научат важни неща за сигурността в интернет. Събитията са част от инициативата "Програмирай {Бъдеще} 3.0" на Народно читалище "Иван Вазов - 2014", съобщават от администрацията на района. Те се правят за трета поредна година.  Този път фокусът е обърнат към използване на иновациите за устойчиви решения, насочени към местната общност и хората. С този проект "Подуяне" се включва в Европейската седмица на програмирането. Кампанията се реализира с подкрепата на районната администрация и Обществения съвет.

comment 0
visibility 1198
детски площадки

От "Подуяне" се отчитат пред гражданите

Администрацията на "Подуяне" се отчете пред гражданите какво и колко е свършено до този момент по важни за хората въпроси. В социалната мрежа се появи информация за ремонти и предстоящи строителни дейности. Ето и малко повече конкретика: Стартира градежът на нови 8 площадки за игра: ж.к „Хаджи Димитър“ , при читалище „Стефан Караджа“ж.к „Сухата река“, бл.28ж.к „Хаджи Димитър“, бл.121локална градинка, ул. „Никола Войновски“, до 42 ОУж.к „Сухата река“, бл.217,218,219 Аж.к „Хаджи Димитър“, бл.27, бл.28ж.к „Левски В“, кв.14 В процес на изграждане са 3 нови паркинга:ж.к “ Левски Г “ бл 14 ж.к “ Левски Г “ бл 15ж.к “Сухата река” бл 18 Санират се две детски градини:-74 ДГ-103 ДГ Започва разширяването на 20 ДГ с още 4 групи. До този момент са махнати 70 броя незаконни гаражи на територията на район „Подуяне“.                

comment 0
visibility 804
Чакъл на Ботевградско шосе

Голямо количество чакъл покри бул.''Ботевградско шосе''

Голямо количество чакъл покри пътното платно при моста на ''Подуяне'' на бул.''Ботевградско шосе'' в посока център. Той е бил изсипан от необезопасен камион. Столица.bg се свърза със Столичен инспекторат от където обясниха, че вече е изпратен екип и на място е установен камиона. Към момента от фирмата собственик на машината са изпратили хора и пътното платно се почиства. Все още не ясно дали ще бъде наложена глоба на водача на тежката машина. За кратко заради почистване, движението в района ще бъде затруднено.

comment 0
visibility 688
Роми пазаруват от контейнер за дрехи

Роми си ''напазаруваха'' от контейнер за дрехи в Подуяне (ВИДЕО)

Група роми си ''напазаруваха'' от препълнен контейнер за дрехи на столичната ул. Тодорини кукли 55 в квартал Подуяне. За наглото посегателство над общинска собственост разказа столичанин в социалната мрежа. На публикувано видео се вижда как ромите си избират дрехи и обувки, извадени от контейнера. В специалните съдове всеки може да остави стари дрехи и обувки. Контейнерите за тестилни отпадъци се обслужват и подъдржат от фирми, който ги извозват за преработка. Днес следобяд инспектори са направили проверка и не са установени проблеми. Минути след това ромите са атакували събраните дрехи и обувки. Те първо изваждат, а след това си избират и остават пространстовот около съдовете мръсно. След сигнал на Столица.bg от Столичен инспекторат предприеха незабавни действия и изпратиха екип, за да предотвратят разграбването на дрехи и обувки от контейнера. Мястото бе почистено от фирмата и са предприети мерки.    

comment 0
visibility 861
Пожарна

Възрастна жена е жертва на пожар в „Подуяне“

Възрастна жена е загубила живота си в пожар в столичния квартал „Подуяне“, информират от пресцентъра на Пожарната. Пожарът е възникнал в ранните часове на 11 май. Сигнал за инцидента на ул. ул. „Бричебор“ 34, ет. 3. е подаден около 4.00 ч. Веднага на мястото са пристигнали екипи на пожарната и спешна помощ. Намерена е мъртва 71-годишна жена. Опожарени са 40 кв.м. домашно имущество, покривна конструкция и са опушени 60 кв.м. стени.

comment 0
visibility 979
Обновяване на детски площадки

Ремонтират три детски площадки в район “Подуяне”

Основен ремонт предстои на три детски площадки в район “Подуяне”. Ремонтирани ще бъдат площадки в ж.к “Хаджи Димитър” и ж.к “ Сухата река”. Повечето места са в междублокови пространства.  Те ще бъдат обновени по-всички стандарти за безопасност, ще бъдат поставени модерни катерушки и пространството около тях ще бъде почистено и облагородено. Първо ще започне ремонта на площадката в ж.к “Хаджи Димитър” до блок 106, след което ще стартира и този на площадката до блок 57. Предвиден е и ремонт на зоната за игра до блок 32 в .ж.к “ Сухата река”, съобщават от районната администрация. След ремонта децата вече ще има къде да играят напълнобезопасно.

comment 0
visibility 514
Гара Подуяне

3 милиона лева ще отидат за ремонта на гара Подуяне

Малко под 3 милиона лева ще струва пълното обновяване на гара Подуяне в столицата. Реконструкцията ѝ започва до дни, съобщи БНТ. Гарата е част от жп линията София-Пловдив - едно от най-натоварените трасета у нас. Само за 2017 година броят на пристигащите и заминаващите по това направление е 1 400 000 души. Реновирането става възможно с  европейско съфинансиране. Предстои да се направи пълно ремонтиране на чакалните, прекарването на нови модерни инсталации и цялостно укрепване и обновяване на сградите. Ремонтът на гара Подуяне ще прави фирма „Инфраструктурно строителство“ АД. Предстои реновиране и на гарите Искър и Казичене.

comment 0
visibility 664
Детски площадки в района

Изграждат нови детски площадки в район "Подуяне" (СНИМКИ)

Много нови площадки ще бъдат изградени в район "Подуяне". Първите две ще бъдат при бл.2 в близост до бул."Ботевградско шосе" и при бл.84 в ж.к"Сухата река".Площадките ще бъдат изградени по всички изисквания за безопасност и ще бъдат снабдени с модерни катерушки и пързалки. Очаква се ремонта на първите две да стартира през следващия месец. Те ще бъдат изключително добра придобивка всички живущи и техните деца.

comment 0
visibility 1146
Обсъждане на еднопосочни улици

Питаха хората в "Подуяне" искат ли еднопосочни улици (СНИМКИ)

Проведено бе обществено обсъждане на проект за промяна в движението на улиците в карето между ул. “Александър Екзарх”, ул. “Тодорини кукли”, ул.”Витиня” и бул.”Ботевградско шосе“. В разговора участваха хора от Институт по пътна безопасност, участие взе и общинският съветник от района Силвия Христова, която е и председател на постоянната комисия по устройството на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика. По време на обсъждането бе дискутирана идеята дали да се направи еднопосочно движение на улиците, заключени между "Александър Екзарх", улица "Тодорини кукли" и бул. "Ботевградско шосе".Бяха събрани множество идеи и мнения на граждани. След като бъдат събрани всички писмени становища и препоръки по темата, на 23 април ще има обществено обсъждане от 18 часа в сградата на 49 ОУ "Бенито Хуарес" на улица "Гаврил Кръстевич". Гражданите могат да изпращат своите предложения и мнения и онлайн на адрес raion@poduiane.info.

comment 0
visibility 1139
Проект за ремонт на гара Подуяне

В началото на май започва ремонт на столичните гари Подуяне и Искър (СНИМКИ)

В началото на месец май ще започне ремонта на софийските гари Подуяне и Искър. Те се нуждаят от спешен ремонт. Гара Подуяне не е ремонтирана от самото й създаване, мебелите вътре са стари и износени, осветлението липсва и е лошо, при всеки дъжд тавана протича. Там работи и само едно гише. Ремонтните дейности на Подуяне и гара Искър трябва да започнат в началото на месец май. За гара Подуяне срока е 15 месеца, а за гара Искър - 1 година. За Казичене ще има забавяне, тъй като процедурата се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията, разясни инженер Ивайло Дженев - Националната компания "Железопътна инфраструктура", пред БНТ. Гарата Подуяне няма да спира работа по време на ремонтните дейности. Цялостната сума за обновяването на трите гари е 5,4 милиона лева - 2,9 милиона за Подуяне, 1,2 милиона за Искър и 1,1 милиона за Казичене. Проектът за модернизация на гарите се финансира по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура"2014-2020 и е на стойност близо 7.4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6.3 млн. лева. Гарите Подуяне, Искър и Казичене са част от жп линията София – Пловдив, която е безспорно най-натоварената линия в страната.

comment 0
visibility 1066
МВР

Задържаха 30-годишен, блудствал в подлеза на жп гара „Подуяне“

30-годишен, блудствал в подлеза на жп гара „Подуяне“, е задържан, информират от пресцентъра на Прокуратурата. На 11 август 2018 г. към 20 ч. в подлеза на жп гара „Подуяне“ Н. Гаврилов е блудствал с жена, целейки удовлетворяване на половото си желание. Той употребил сила, обгръщайки жената с ръце. Такова престъпление се наказва с „лишаване от свобода“ за период 2-8 години. Наблюдаващият прокурор е постановил задържане до 72 часа, заради високата обществена опасност на извършеното. На 14 март извършителят ще бъде приведен в сградата на СРС, НО. Там ше бъде разгледано искането за неотклонение „Задържане под стража“ за Гаврилов.

comment 0
visibility 941
Полицейска кола

Катастрофа на моста на "Подуяне"

Катастрофа между два автомобила е станала на моста на Подуяне. За произшествието съобщиха от пресцентъра на МВР. Инцидента е станал малко след 15 часа на моста на Подуяне посока центъра. Няма информация за пострадали. На място е пристигнал патрул на Пътна полиция. Движението в района не е затруднено.

comment 0
visibility 709
Спиране на водата

Спират водата в Подуяне, Манастирски ливади и Красно село

Заради монтаж на спирателен кран на ул.“Проф. Джовани Горини“ кв. „Подуяне“  на 28 февруари, четвъртък , от 09:00 до 17:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Джовани Горини“ от ул. „Русалка“ до ул. „Оборище“ ул. „Русалка“ от ул. „Алеко Константинов“ до ул. „Мърфи“ ул. „Мърфи“ от ул. „Русалка“ до ул. „Оборище“ Ако ремонтните дейности продължат над  12 часа, ще се достви вода с водоноска на ул. „Русалка“ №10. Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Фердинанд Урбих“ кв. „Манастирски ливади - запад“, от 10:00  до 18:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Иван Сусанин“ от ул. „Ген. Стефан Тошев“ до ул. „Родопски извор“ ул. „Родопски извор“, ул.“Мур“, ул. „Ралевица“, ул. „Българска легия“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа , ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Родопски извор“ ъгъла с ул. „Фердинанд Урбих“. Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Без име“ жк. „Западен парк“, от 09:00  до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в: бл. 90, бл. 92, бл. 93, бл. 94, бл. 95 цех пред бл. 93   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска пред бл. 93. Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Ген. Едуард Тотлебен“ кв. „Крива река“, от 09:00  до 19:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на бул. „Ген. Едуард Тотлебен“ (южен локал) от бул. „Академик Иван Гешов“ до бул. „Пенчо Славейков“. Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще се достави вода с водоноска пред Министерство на отбраната. Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Св. Иван Рилски“ и бул. „Пенчо Славейков“ в кв. „Център“ Красно село, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Св. Иван Рилски“ от бул. „Пенчо Славейков“ до бул. „Ген. Скобелев“ и бул. „Пенчо Славейков“ от бул. „Прага“ до ул. „Люлин планина“. Заради монтаж на спирателен кран на ул.“Сава Михайлов“ жк. „Гевгелийски“, от 10:00 до 20:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Сава Михайлов“ №57, бл. 8 вх. В, вх. Г, вх. Е, вх. Д, вх. Ж. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул.“Каменоделска“ НПЗ „Хаджи Димитър“, от 10:00 до 15:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Каменоделска“ от ул. „Първа Българска армия“ до ул. „Кожарска“, ул. „Малашевска“, ул. „Кожарска“.

comment 0
visibility 1736
Ремонт на гарите Искър, Подуяне, Казичене

Ясни са фирмите за ремонта на гарите Искър, Казичене и Подуяне (СНИМКИ)

Днес в Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ), бе обявено решението за класирането на участниците по проект "Реконструкция на гарови комплекси Искър, Подуяне и Казичене по три обособени позиции, съобщиха от НКЖИ. Инфраструктурно строителство АД е избрана за изпълнител на проекта по реконструкция на гара Подуяне" с цена близо 3 млн. лв. без ДДС. За модернизацията на Гара Искър е избран Консорциум Гара Искър 2018, участници в в него са фирмите Среги" ООД и ТИТ Инженеринг ЕООД. Предложената цена е около 1.2 млн. лв. без ДДС. "Сдружение Интерполис 2018" с участници "Интерполис" ЕООД и "Инфра Роудс" ЕООД пък спечели проекта за модернизацията на гарата в Казичане на цена от около 1.1 млн. лв. без ДДС. Проектът за модернизация на гарите се финансира по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура"2014-2020 и е на стойност близо 7.4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6.3 млн. лева. Гарите Подуяне, Искър и Казичене са част от жп линията София – Пловдив, която е безспорно най-натоварената линия в страната. Очаква се строително ремонтните дейности и на трите гари да започне веднага след сключване на договорите и приключи през 2020 г.

comment 1
visibility 1796
МВР

Меле с ранени и барикадирал се мъж в столичния кв. Подуяне

Според данни от пресцентъра на МВР, младеж на 24 години е нанесъл наранявания с хладно оръжие на три жени и дете, след което се е барикадирал в къщата.  Пристигналите полицейски екипи от СДВР, Първо РУ и Специализираните полицейски сили са успели да го изведат от къщата. Той е задържан в Първо РУ.  Преди малко от Блиц съобщиха за случая в къща, разположена близо до пресечката на улиците „Саранци“ и „Източна тангента“ в квартал „Подуяне“. Съсед споделил, че е пълно с линейки и полиция. В съседна къща се разразил скандал, който преминал в саморазправа и използване на хладно оръжие. Навсякъде имало кръв. Четирима били откарани в болница. Съседите не знаят колко още са пострадали и какво е състоянието на хората, откарани в болницата. Линейки са откарали пострадалите за прегледи и оказване на медицинска помощ, като сред тях евентуално по-сериозно е състоянието на най-възрастната жена. На мястото на инцидента се извършват огледи, предстоят процесуално-следствени действия.  

comment 0
visibility 946

Данъчното в „Подуяне“ ще е затворено на 3 декември

Данъчната служба в район „Подуяне“ информира гражданите, че отдел "Общински приходи" ще е затворен на 3 декември . Това се налага заради спиране на електрозахранването  в сградата от 9 до 13 ч заради планиран ремонт на съоръженията. Желаещите да си платят таксите и данъците столичани, ще могат да го направят във всяка една друга данъчна служба на територията на столицата.

comment 0
visibility 1436

Графити от 300 кв.м са почистени в столицата

Над 300 кв.м. графити в София са почистени от Столичния инспекторат от началото на годината досега.  Все още обаче има доста места за почистване, тъй като непрекъснато има драскачи. "На някои места сме чистили по два и по три пъти", коментираха пред Столица.bg от инспектората. За да се спре тази вандалска порява, нарушителите трябва да бъдат хванати на място и санкционирани, надяват се от Столичния инспекторат. Драсканици, графити и знаци, призоваващи към насилие са почистени от фасадите на сгради с машината по екологичен способ, така че да не се навреди на мазилка и изобщо на стените. С нея могат да се почистват каменни повърхности. Проблем обаче си остават графитите по сградите, които са частна собственост, защото не могат да бъдат чистени от Столична община. Столичани подкрепят инициативата „Да изчистим омразата от улиците“. Тя съдейства за премахване на надписи, призоваващи към омраза и с неприлично съдържание. Така бе изчистена и фасадата на „Св. Седмочисленици“ през септември месец. Графитите, появили се на ул.“Г.С.Раквоски“, ул. „Бачо Киро“ и бул. „Дондуков“ също бяха заличени по линия на тази кампания, подкрепена от Израелското посолство. Столична община и район „Подуяне“ инициираха изрисуването с графити  на фасади на блокове, а изображението на дядо Добри стана особено популярно.

comment 0
visibility 505

Изчезнала е юрисконсултката от „Подуяне“, която беше заловена с подкуп

Лилия Геринска, юрисконсултката от „Подуяне“, която беше хаваната с 10 000 лв подкуп, се издирва.   Геринска излезе от ареста снощи срещу 1000 лв парична гаранция. Така решил Софийски градски съд и се обосновал с това, че жената има малко дете, за което трябва да се грижи, пише 24 часа.   Тази сутрин била потърсена от разследващите за допълнителни процесуално-следствени действия, но не била намерена на възможните адреси.   Разследващият полицай е изразил надежда, че Геринска ще се появи по някое време през деня.

comment 0
visibility 1137

Юристконсулт от Столична община хваната с 10 000 лева подкуп

Арестувана е Лилия Геринска, главен юристконсулт на район „Подуяне“. Дамата е била заловена с 10 000 лева подкуп вчера. Парите са дадени в замяна на нагласена обществена поръчка. Геринска остава в ареста за 72 часа. Още вчера е била осъществена операцията, с участието на ГДБОП. Образувано е досъдебно производство за получаване на подкуп от 15 000 лева срещу директор на дирекция от Столична община. Обвиняемата е получила 5 000 лева предварително, а вчера – 10 000 лева. Парите са дадени от лицето, което е спечелило конкретна обществена поръчка, споделя novini.bg. [caption id="attachment_19464" align="alignnone" width="960"] източник: Днес[/caption] Има доказателства и за други уредени обществени поръчки, за които въпросната дама е получавала подкуп. ГДБОП има информация за корупционните действия на Геринска още от октомври 2017 г. Сделката се е наблюдавала без никой да знае. [caption id="attachment_19465" align="alignnone" width="960"] източник: Днес[/caption] Въпреки, че Геринска е служителка на район Подуяне, сделката се е осъществила в кв.“Овча купел“. Използвани са СРС-та. Сега предстои да се разгледат фактите. [caption id="attachment_19467" align="alignnone" width="960"] източник: Днес[/caption]