Тема: избори

comment 0
visibility 484
Мая Манолова

Бюлетините от кметските избори няма да броят ръчно

Бюлетините от втория тур на местните избори за кмет на София няма да се броят ръчно, съобщава БНР.   Такова е решението на Административния съд – София. На 2 декември ще е следващото съдебно заседание. Припомняме, че щабът на Мая Манолова обжалва изборните резултати. Бяха внесени 14 тома доказателствен материал за манипулации на резултатите на изборите. Посочени са около 900 протокола и книжа със закононарушения и факти, доказващи компроментиране на вота.  

comment 0
visibility 282
избори

956 агитационни материали от изборите в София още не са махнати (СНИМКИ)

Срокът за премахване на предизборните плакати след проведените на 3 ноември местни избори в столицата изтече. 14 политически партии, коалиции от партии и инициативни комитети пресрочиха задължението да премахнат навреме агитационните си материали, сочи проверка на Столичния инспекторат в изпълнение на чл. 186 от Изборния кодекс. За всички установени нарушения са съставени констативни протоколи. Предстои да бъдат съставени актове за административни нарушения.  Предвидените в изборния кодекс санкции са от 1000 до 5000  лв.    А каква е равносметката: 956 броя афиши, плакати, листовки и други видове агитационни материали, все още стоят непремахнати.  Най- голям брой  предизборни плакати са оставили ПП „Атака“ – 358 бр. в районите „Младост“, „Студентски“, Слатина“, „Красна поляна“ и „Надежда“. Втори по брой нарушения са от БСП за България със 184 бр. Следват ПП ВМРО със 76 броя, ПП Демократична България-59 бр., коалицията ГЕРБ /СДС-32 бр, ПП МИР-19 и други.    От  инициативния комитет за издигане на  Георги Миланов за кандидат за кмет на район „Красна поляна“ все още не са почистили  89 броя плакати, а от комитета издигнал  Мая Манолова за кмет на Столична  община - 75 бр. на територията на районите „Връбница“, „Красна поляна“ , „Надежда и „Овча купел“.   Най-много налични агитационни материали на различни участници в изборите  има в районите „Красна поляна“ /226 бр./, „Студентски“ /175 бр./, „Младост“ /152 бр./ и „Връбница“ – 110.   Има и приятни изключения: Успехът на избрания нов кмет на район Панчарево Николай Гюров накара инициативния комитет, издигнал кандидатурата му, бързо да поеме отговорност. Дни след радостта от поразяващия успех на Гюров, от щаба изпълниха докрай ангажиментите си. Хората тръгнаха из десетте села на Панчарево и навсякъде изчистиха и премахнаха предизборните плакати.  

comment 0
visibility 776
Мая Манолова

Жалба за касиране на изборите в София внася Манолова

Мая Манолова и инициативния комитет за издигането ѝ внасят в понеделник, 11 ноември, в 15 ч. жалба в ОИК София на „Московска“33, съобщава Днес. Посочени са редица доказателства за недопустими нарушения на изборния процес на изборите за кмет на столицата.  Изявление по повод жалбата за касиране на изборите пред медиите ще направи Мая Манолова. В  14.30 ч. инициативния комитет стартира петиция за оспорване на резултатите в столицата. Ще има и предложения за промени в правилата за изборите, между които въвеждане на електронно и машинно гласуване.

Реклама
comment 0
visibility 265
гласуване

Най-активните избиратели в София са били жените с висше образование

На приключилите преди дни избори за местна власт най-активните избиратели и специално в София се оказват жените с висше образование. Съотношението между половете на балотажа е било 58 % жени на 41 на сто мъже, показват данните на социологическа агенция "Тренд", цитирани от Bulgaria ON AIR.      Сред хората между 18 и 29 години се е отчела най-ниска избирателна активност- само 11 процента.  Най-много са гласували мъжете и жените на средна възраст- близо 20 на сто.     

comment 0
visibility 559
Мая Манолова

Манолова и щабът й ще искат касиране на вота в столицата

Никола Вапцаров, председател на Инициативния комитет, който издигна Мая Манолова като граждански кандидат, съобщи, че ще поискат касиране на изборите за кмет в София след като свърши преброяването, съобщава Вести. След 100% обработени протоколи става ясно, че за Йорданка Фандъкова своя глас са дали 209 542 души /49.98%/, а за Мая Манолова – 189 176 човека/45.13%/. Квадратчето „не подкрепям никого” са избрали 20 493 избиратели. Според Вапцаров, Полина Витанова - председател на общинската избирателна комисия – е внесла съмнения в честността на изборите. Когато поискал да влезе в зала „Арена Армеец“, където течеше преброяването на бюлетините, достъп му бил отказан под предлог, че е представляващ, а не представител. Заедно с множеството сигнали за манипулации и купуване на гласове, разликата при данните на екзит половете и паралелното преброяване, му дава основание да смята, че има манипулация на изборния процес. Той допълва, че непрекъснатото изтъкване през изборния ден за значителна разлика от 15 – 18 % е оказала влияние върху решенията на хората, които са гласували към края на деня. Вапцаров е категоричен, че ще направят всичко възможно да докажат твърдението за манипулация на вота в съда и пред обществото.

comment 0
visibility 522
Елен Герджиков

Общинският съветник Елен Герджиков: Ще покажем, че сме разбрали посланието на столичани

Резултатите са ясни, Фандъкова победи. Особено важно е оттук насетне да покажем, че сме чули хората и сме разбрали тяхното послание. Това призна общинският съветник от ГЕРБ и председател на стария СОС Елен Герджиков пред bTV. "Основното е, че успехите в миналото не са достатъчни, те искат още повече резултати, защото и гражданската активност се увеличава. Местната власт трябва да има предвид това и да работи заедно и открито с гражданите за реализирането на проектите", коментира Герджиков. Той коментира и аргументите на загубилият балотажа кандидат за кмет на София Мая Манолова за несъстоятелни. "По законността на едни вот се произнася съдът. Те днес използваха откровенни лъжи. На брифинг показваха протоколи, които били празни и после дописвани. Влязохме в ЦИК и проверихме протоколите от посочената от тях секция - нормална секция. Твърдението им, че екзит пола объзсърчавал хората и това била социологически заговор срещу Манолова също е несериозно. Това са серизони агнеции, за какъв заговор става въпрос", каза Герджиков. Общинският съветник, който бе председател на местния парламент в изминалия мандат заяви, че резултатите са добри като се има предвид 12-годишното управление в местната власт. "Мисля, че това е добър резултат. ГЕРБ има 163 кмета от общо 265 общини в България. БСП са на трето място с 40, а ДПС са втори с 54. През 2015 г. имахме 130 кмета. При районните кметове в София имаме 13. Броят на общинските съветници също се покачва, това показва статистиката", коментира общинският съветник. В четвъртък ще има Изпълнителна комисия, която ще се направи анализ и ще се вземат мерки по всяка конкретна причина за провала на Местни избори 2019. За новия състав на Столичния общински съвет Герджиков коментира, че вече са показали, че могат да работият със силни личности, да спорят и да говорят с тях, за да се стигне до разбирателство. "Предстоят ни разговори с всички политически групи в СОС през тази седмица. Важно е да се видят принципните основи върху, които да стъпят споразуменията", сигурен е Елен Герджиков.  

comment 0
visibility 644
Манолова

Манолова: Благодаря на всички, които се изправиха в битка за достойнството си

Загубилата изборите за кмет на столицата Мая Манолова коментира пред журналисти изборните резултати. "Благодаря на хората, които гласуваха за мен. Благодаря на всички, които гласуваха по съвест. Останалите знаят колко струва съвестта им. Благодаря на всички, които се изправиха в битка за достойнството си. Ще коментирам изборите след обявяване на окончателните резултати", каза още Манолова.   Тя допълни, че е дала всичко от себе си в една трудна, жестока и нечестна кампания. Не е отговорила на агресията с агресия, на лъжата-с лъжа, на вандалските актове- с вандализъм. Защото подкрепата на хората и вдъхновението на хората са били по-важни от манипулациите и черната кампания.    Манолова каза, че не я е страх от загубата, от принудата, от директните заплахи, от силовото постигане на резултати.    Тя допълни, че ще намери начина и формата гражданската енергия да не бъде пропиляна.   

comment 0
visibility 615
избори за кмет

Избирателната активност в София расте

Към 13.00 ч. избирателната активност на балотажа в столицата вече е 15.06%, което означава, че 163 540 столичани са гласували от началото на деня до 13.00ч, според ОИК - София. В район Панчарево и Нови Искър е най-висока избирателната активност, където процентите са съответно 20.14 и 19.74. Най-ниска е избирателната активност в Подуяне /12.20%/ и Кремиковци /12.31%/. Столичани избират днес кмет на София и районни кметове за 22 района.

comment 0
visibility 445
изборна урна

Ниска избирателна активност в София към 10 ч.

Едва 54 974 избиратели от 1 064 772 са посетили избирателните секции в София до 10 ч., съобщават от ЦИК. В страната активността е 7.14%, а в София е 5.16%. Най-голяма е избирателната активност е в с. Самуил, Разградско. Най-ниска е избирателната активност в Пловдив и Варна – 2.96%/ До 10 ч. на първия тур активността в страната беше 10.27%.

comment 0
visibility 915
забранено паркирането

Променят движението в столицата за балотажа

Промени в движението в София са въведени заради балотажа, който се провежда днес,  3 ноември, съобщават от Столична община. Забраняват се престоя и паркирането на коли по бул. „Асен Йорданов“ между Площад на авиацията и бул. „Шипченски проход“ от 18.00 ч. в неделя, 3 ноември, до приключване на предаването на изборните книжа. Ограничава се движението по бул. „Асен Йорданов“ между Площад на авиацията и бул. „Шипченски проход“ от 20.00 ч. в неделя, 3 ноември, до приключване на предаване на изборните материали.

comment 0
visibility 347
избори

Без коли по бул. "Асен Йорданов" заради втория тур на изборите

  Вторият тур от местните избори в неделя ще промени значително движението на автомобилите по бул. "Асен Йорданов", съобщават от Столична община. Ето и конкретните изменения заради балотажите:   От 18.00 часа на 03.11.2019 г. до приключване на предаването на изборните материали ще се забрани престоят и паркирането на пътни превозни средства по бул. „Асен Йорданов“ между Площад на авиацията и бул. „Шипченски проход“   От 20.00 часа на 03.11.2019 г. до приключване на предаването на изборните материали ще се ограничи движението по бул. „Асен Йорданов“ между Площад на авиацията и бул. „Шипченски проход“    

comment 0
visibility 6873
училище

Децата в София на училище в деня след балотажа

  Децата от София ще бъдат в класните стаи в деня след втория тур  от местните избори. Директорите на школата, където ще има балотажи, са решили масово да не се губи още един понеделник и са обявили деня 4 ноември за учебен, съобщава "Монитор". Така практически  няма да има вариант за четири последователни почивни дни с децата- есенната ваканция от първи до 3 ноември плюс ден след вота.    Директорът на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров обясни пред медията как те са процедирали на първия тур от изборите. На 28 октомври учениците са били на излет в планината, но следващият понеделник всички ще са в клас, за да не се изпуска  материал. Има 18 секции, но с помощта на учители и родители ще може да бъдат пренаредени. Занятията започват в 9 часа, а часовете за първа смяна ще са намалени.     На училище ще бъдат и в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“. „Избирателните секции са само на първия етаж и имаме достатъчно класни стаи в по-горните етажи и ще учим“, каза директорът на гимназията Звезда Пеева.   Във Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ пък за част от децата понеделникът ще бъде неучебен, но присъствен. „Осмокласниците ще посетят Столична библиотека, но всички от 9-ти до 12-ти клас ще имат редовни часове“, обясни  директорът на школото Емилия Лазарова.      

comment 0
visibility 460
Бойко Борисов

Премиерът гласува за построилите метрото и Околовръстното в София

Премиерът Бойко Борисов пусна гласа си в избирателна секция в 78-о училище "Христо Смирненски" в Банкя, съобщава Bgonair. Той изтъкна, че е гласувал за всички, които са изградили метрото, парковете в столицата, фонтаните, както и за строителите на южната дъга. Борисов каза, че президентът е подвел избирателите като е изрекъл неистини. Премиерът сподели също, че се надява на голяма избирателна активност днес.

comment 0
visibility 176
Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки ще се дистанцира от социологията

Кандидатът на ВМРО за кмет на София Ангел Джамбазки пусна своя глас за чиста и подредена столица, съобщава Нюз.бг. Джамбазки упражни правото на глас в изборите за местна власт в избирателна секция в „Овча купел“. Той провокира журналистите с въпрос за начина, по който са стигнали до квартала. Джамбазки подчерта, че със своя глас се е обявил и срещу незаконното строителство в София. В днешния ден няма да се интересува от социология. Ще стане това, което искат софиянци, коментира той.  

comment 0
visibility 331
Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова гласува за града, който обича

Йорданка Фандъкова, настоящ кмет на София и кандидат за следващ мандат, упражни правото си на глас. Тя сподели, че е дала гласа си за града, който обича. Фандъкова изрази задоволството си от факта, че много столичани използват хубавото време и излизат да гласуват. Сега трябва придесионализъм за продължаване на големите проекти в София. Никому не са нужни експерименти. Трябва последователен опит и упорита работа, каза Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 220
Пирогов

Избирателни секции има в 23 столични болници

В 23 болници в столицата функционират избирателни секции, съобщава БНР. Това позволява не само пациенти, но и лекари, които са на работа, да упражнят правото си на глас днес. В Александровска болница има 4 избирателни секции. В „Пирогов“ има 1 секция. Професор Асен Балтов, директор на „Пирогов“, споделя, че той ще даде своя глас в секцията на работното му място. Впечатление му прави увеличаващата се активност на хората с всяка година. Избирателни секции са открити и в домовете за стари хора в Горна баня и Студентски град. Три санаториума в Банкя и в хоспис в „Младост“ също ще може да се гласува.

comment 0
visibility 247
Съдебна палата

От 10 обвиняеми 5 са от Софийска градска и Софийска районна прокуратура

От общо 10 обвинени лица от прокуратурата за изборни нарушения, 5 са в столицата. На три е повдигнато обвинение от СГП и на 2 от СРП, това каза главният прокурор Сотир Цацаров след като пусна своята бюлетина тази сутрин. "ДАНС и ГДБОП работят и аз отивам и се присъединявам. данните, които имаме са към 18 часа на 26 октомври т. г.", каза Цацаров. Образувани са 57 досъдебни производства за престъпления свързани с изборния процес. 39 са против политическите права на гражданите, а 18 са други, но свързани с изборния процес, като например лица с имунитет - кандидати за кмет и общински съветници, за държане на наркотични вещества. От разследваните 57 производство 9 са бързи. В Дупница са 3, Плевен 3, Пловдив 3, СГП 3, СРП 2, общо 10 обвиняеми лица. Има дежурни прокурори в районните прокуратури. Има свалени имунитети на 9 лица с разрешение от ЦИК и още 5 предложения чакат в Съдебната палата, каза Цацаров. Ако сравним с предишните местни избори през 2015 сега има 57 досъдебни производства, а тогава са били 101, 1255 преписки и 813 с отказ, припомни главният прокурор.

comment 0
visibility 454
Ограничение в движението

Заради изборите променят движението в София

В София се въвеждат временни ограничения в движението заради провеждането на изборите за местна власт в неделя, 27 октомври, съобщават от Столична община. Още от 19 часа в събота до края на извозването и предаването на изборните книжа и материали от РИК в ЦИК, поетапно ще се спира движението по бул. "Цар Освободител" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Княз Дондуков". В неделя, 27 октомври, от 7 часа приключване предаването на изборните документи са забранени престоят и паркирането на автомобили на ул."Княз Александър I" между ул. "Московска" и бул. "Цар Освободител".

comment 0
visibility 335
избори Фандъкова

Фандъкова получи подкрепа от КРИБ за изборите

Имаме готовност да въведем електронни обществени поръчки, за да гарантираме прозрачност и да улесним бизнеса. Електронните услуги дават не само удобство на гражданите и бизнеса, но и осигуряват прозрачност на процедурите. Това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София, по време на среща с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съобщиха от "ГЕРБ". На срещата присъстваха и кандидатите за общински съветници Николай Стойнев, Владимир Данаилов и Зафир Зарков и Ирина Йорданова, както и Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ и зам.-председателят на организацията Боряна Манолова.   Фандъкова допълни, че вече се работи и за електронни разрешения за строеж от 2020 г. Това ще даде повече механизми за публичност и контрол. „За мен е много важна работата с компаниите в града. Моето разбиране е, че за да бъде успешен градът трябва да развива икономиката. През последните няколко години София се развива бързо, а сега имаме шанс да привлечем и стратегически инвеститор, който да бъде мотор и за развитие на местната икономика“, обясни Фандъкова.   Тя каза, че приносът на общината е с инвестициите в инфраструктурата и в образованието, както и в стабилната финансова политика. „В програмата ми предлагам да продължим инвестициите в големите инфраструктурни проекти. По разширението на Южната дъга вече се работи, работим по проекта от бул. „България“ към „Люлин“, завършването на вътрешните рингове и връзките към северните територии“, каза Фандъкова. Тя обясни, че се предвижда и развитието на 4 индустриални зони.    

comment 0
visibility 5090
резултати от проучване

Фандъкова води на Манолова 6 дни преди изборите

Настоящият кмет на столицата и кандидат за следващ мандат Йорданка Фандъкова за момента води с 3,5% на Мая Манолова само 6 дена преди датата на местните избори. Според социолозите, изходът от кметските избори в столицата ще стане ясен на балотаж на 3 ноември. Проучване показва, че 47% от запитаните желаят столицата да има нов кмет. 28% от участвалите в проучването ще подкрепят Йорданка Фандъкова, а 25% заявяват, че им е все едно кой ще е на кметския стол. Тъй като желаещите промяна заявяват предпочитания за различни кандидати, шансовете за сегашния кмет се увеличават. Симпатизантите на ГЕРБ са 100% консолидирани за кандидатурата на Фандъкова. Към 20 октомври се отчита превес за Фандъкова(27.8%) пред Манолова(24.3%). На трето място се нарежда Борислав Игнатов, който е получил 9.4% от одобрението на избирателите. Четвърти и пети са Ангел Джамбазки (5.1%)  и Волен Сидеров (4.3%). Интересното е, че почти 2% от симпатизантите на БСП се доверяват на Георги Кадиев. 22.7% от участниците в запитването не искат да гласуват. По отношение на общинския съвет, съставът му ще е доста разнообразен. Според запитаните, 25.8% ще е за групата на ГЕРБ. БСП се нареждат с 20.3 %, следвани от 9.6% за Демократична България и 5.2% за ВМРО. Атака е с 3.5%, всички останали са под 2%. Не може да се направи прогноза за крайния резултат от надпреварата, тъй като не се знае къде ще насочат гласовете си привържениците на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите при балотажа. Ясно е, че избирателната активност ще е голяма. Според очакванията, поне 60% от имащите право да гласуват ще дадат своя глас. 30.4% от участниците в проучването са споделили задоволство от работата на Йорданка Фандъкова, а 34.7% не са доволни. Проучването е проведено сред 551 човека, живеещи в столицата в периода 14 – 19 октомври.

comment 0
visibility 245
Ангел Джамбазки

Джамбазки предложи психиатрично изследване за кандидат-кметовете

Ангел Джамбазки предложи да бъде направено психиатрично изследване на кандидатите в кметските избори. Според него в една кампания вместо да се говори за проблемите на града да каниш някого да се биеш с него, е меко казано странно. Тези думи бяха казани пред камерите на Bulgaria ON AIR заради поканата за физически двубой от страна на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Джамбазки обясни,че е възпитан да не посяга на по-възрастните от него и заради това поканата за двубой отпада автоматично.    Кандидатът на ВМРО допълни, че има забележки по отношение настоящото управление на столицата. Според него основните му конкуренти няма да съборят циганските гета. А северните квартали за много хора са задния двор на столицата. Там близо 30 години нямат канализация, нито добър транспорт.   Според Джамбазки въздухът на столичния град ще се оправи, когато спре горенето на битови отпадъци и пернишкият ТЕЦ спре да гори боклуци. Защото въздушните маси носят към София тази воня.       

comment 0
visibility 802
Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Манолова се прави на жертва, а не е честно

Ученическата любов на Йорданка и Юри Фандъкови е прераснала в здраво семейство, което успява да издържи вече десетилетия, въпреки огромната заетост и на двамата. Това сподели кандидатът за кмет на ГЕРБ и СДС за София Йорданка Фандъкова в интервю по bTV. Тя каза, че не съществува точна рецепта за успешен брак. Всеки има личен живот и служебни ангажименти, но късметът при избора на партньор, както и обичта и компромиса са от голямо значение. Всичко се нарежда, когато има обич в семейството, е категорична Фандъкова. Съпругът ѝ, Юри Фандъков, е детски лекар в столична болница. Той е избрал лекарската професия заради сестра си. Йорданка и Юри вече са баба и дядо на двама внуци, децата на единствената им дъщеря. Юри признава, че се е отнасял доста строго към дъщеря си, но за сметка на това глези внуците си. Йорданка Фандъкова завършва руска филология и в началото е учителка, а преди 8 години, когато става кмет на столицата, напуска директорския стол. Признава, че е била строга учителка и учениците ѝ вече са успешно реализирани хора. Настоящият кмет бе първият директор на родно училище, който още през 2004 г. създаде първия ученически модел на Европеейския парламент. Обучението по Бизнес администрация много ѝ е помогнало в кметската дейност. Сега работи по 12 часа дневно, споделя съпругът ѝ. И двамата са много заети. Настоящият кмет не спести черните краски за периода, в който се бори с рака. Съпругът ѝ насила я завел на лекар. Точно заради това сега инициира скрининговата програма за профилактика на рака на гърдата, през която преминават средно 5000 жени годишно. Не бе подмината и темата за предизборната битка. Йорданка Фандъкова заяви, че обвиненията на Мая Манолова в ефира на bTV, че ГЕРБ я дискредитира, са напълно безпочвени. Тя се прави на жертва, за да спечели повече гласове, а това не е честно, смята Фандъкова. Тя подчерта, че е станала омбудсман с подкрепата на част от групата на ГЕРБ.  Десислава Михалева    

comment 0
visibility 280
избори

Новост: Избирателните комисии ще броят гласовете с помощта на мобилно приложение

На предстоящите избори за местна власт на 27 октомври ще има една новост. Това е мобилно приложение, което ще помага на комисиите да броят гласовете. Това обясни пред камерите на Нова телевизия проф. Михаил Константинов.   Техническата придобивка ще позволи на комисиите, още преди да поемат към ОИК, да проверят дали са им изпълнени контролите. С две думи- или числовото равенството, или неравенство, което трябва да е налице, за да бъде признат за валиден един протокол.     Проф. Константинов обясни и защо се е стигнало до проблемите при предаването на протоколите преди 4 години в "Арена Армеец". Фаловете са се получили, защото екипите са били връщани много пъти. Имало е и комисия, връщана 45 пъти.