"Авантюриста" спечели голямата награда на "Златен ритон" в София

-

Снимка: НФЦ

Голямата награда на 26-ия фестивал „Златен ритон“ за документален филм печели лентата „Авантюриста“ на режисьорката Анна Петкова, съобщават от Националния филмов център.

"Наградата се дава пост мортем на Анна Петкова, която за сетен път ни накара да се замислим за проблемите на нашия безкраен преход", отбелязват журито и организаторите на фестивала.

„Златен Ритон” за най-добър анимационен филм беше присъден на „Любовни черупки“ на Свилен Димитров - за оригиналната еклектична форма и умелото владеене на разнообразни изразни средства.

Специална награда на журито за документален филм получи филмът „Тихо наследство” по сценарий на Огнян Стателов, Петя Накова, която е и режисьор на продукцията.

Призът за режисура на документален филм заслужи Стефан Командарев за лентата му „Живот от живота” - за позицията и решителността, с които превръща остроактуалния проблем за донорството в обществена кауза.

Наградата на гилдия „Критика“ към Съюза на българските филмови дейци си поделиха два филма - „Гео Милев в лабиринта на времето“ и „Второто освобождение“.

За дебют в анимационното кино журито отличи заглавието „Зимни вечери“, продуцирано от Анри Кулев. За документалнонаградата получи лентата „Родени от огъня” с продуцент, сценарист и режисьор Саша Хаджиева.

Официалното закриване на кинофестивалът беше снощи, 23 февруари, в Дома на киното. Режисьорката Адела Пеева, кинокритичката Ирина Иванова и аниматора Явор Калъчев оценяваха филмите. Тази година по изключение кинофестивалът се проведе в София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right