Художникът Владимир Пенев представи живописни „Пътеки на времето“ в София (СНИМКИ)

photo_library
  • Художникът Владимир Пенев представи „Пътеки на времето“ в София

    Снимка: Ани Петрова

  • Художникът Владимир Пенев представи „Пътеки на времето“ в София

    Снимка: Ани Петрова

  • Художникът Владимир Пенев представи „Пътеки на времето“ в София

    Снимка: Ани Петрова

  • Художникът Владимир Пенев представи „Пътеки на времето“ в София

    Снимка: Ани Петрова

Художникът Владимир Пенев откри снощи самостоятелна изложба "Пътеки на времето" в музей-галерия „Анел“.

На събитието присъстваха президентът Румен Радев, министърът на културата Кръстю Кръстев, експремиерът Симеон Сакскобургготски, както и много други гости.

Ценителите на изкуството ще могат да видят над 60 живописни платна на твореца.  

Изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева – куратор на изложбата, вниква в неговия визуален свят и спецификата на изобразителния му почерк, за тематичните линии, маркиращи сюжетите и въздействието на произведенията му в жанровете на пейзажа, фигуралната композиция, натюрморта и портрета и пише:

"Владимир Пенев е художникът на имагинерните реалности, на съзерцанието и на живописната поезия. По-точно, той е ловецът на смисъла на думите, който улавя цвета на тяхната аура и образно го превръща във веществено състояние на духа. Той е талантлив и мечтателен пътешественик по пътеката на времето, живеещ в паралелни реалности и многопластови духовни и културни пластове. Между пустинята на усамотението и пътуването по течението на живота той следва вертикалната пътека на себепознанието, която го отвежда до истините за съществуванието и до житейската мъдрост. В изобразителните пространства на картините му реалността е разпознаваема, но е поетично римувана в цвят и форми, трансформирана в техните безкрайни пластични проявления, понякога смесени с натурални природни материали, но винаги облечени в аристократично овладяна емоция".

Самата изложба "Пътеки на времето" на Владимир Пенев философски пренася идеи и теми, свързани с различни житейски и творчески етапи в развитието на изкуството му. Картините му впечатляват с преплетените в тях материални и духовни реалности, с осезаемото единение на поетичното и символичното, на въображаемото и вещественото видимо.

Енигматични, защото могат да бъдат тълкувани, те повеждат въображението по пътеките на времето през пустини, острови, брегове на реки и морета, планини, гори, градове, домове от първосътворението към настоящо преживяното. Живописните платна, създавани последователно дълго в годините на различни точки на света, следват установените тематични линии и крачка по крачка го водят към творческата му зрелост и житейска мъдрост. Това са опуси на многопластовата реалност, в която образите асоциативно и метафорично преминават през виденията и преживяното по съдбовната пътека на времето. Идейният ключ е в поезията на баща му, Пеньо Пенев – „Всеки своя пътека си има / Всеки бърза и търси човека“.

В тази съизмеримост на време и пространство е убежището, в което творческият дух на художника е свободен да живее и да изрази себе си в изкуството.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right