Изложба "Исторически паркове и градини на София" (ВИДЕО)

-

Снимка: Столица.bg

Музеят за история на София представя изложбата "Исторически паркове и градини на София". Изложбата се реализира в партньорство със Столична община, Национален природонаучен музей и Софияплан.

Историческите паркове и градини на София включват територии от градската структура, благоустроени и озеленени с ценни растителни видове след Освобождението 1878 г. - до 1943 г.

Към тях спадат резерватът "Борисова градина", парка "Врана", Градската градина (пред Двореца и Народния театър), площад "Бански" (пред Централна минерална баня), градините около храм "Александър Невски", градините Докторски паметник и тези пред Народната библиотека "Св.Св.Кирил и Методи", Софийски университет, Военния клуб, пл. "Възраждане", историческите залесявания по Владайската и Перловската реки, по бул. "Македония" "Руски паметник" и бул. Ген. Тотлебен", квартални градини в кв. "Лозенец", кв. "Изгрев", част от "Ловен парк".

Изложбата е създадена от архитекти в чест на първите паркостроители на София - чуждестранни специалисти, поканени от княз Фердинанд I, с опит в градинското и парково изкуство на европейските градове.

Всички представени паркове, градини и исторически озеленявания са със статут на недвижими културни ценности на градинското и парково изкуство и са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

Експозицията ще може за бъде разгледана до 25 септември 2022 г. в залата за временни изложби на Музея на пл. „Бански“ 1.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right