Изложба "Исторически паркове и градини на София" (ВИДЕО)

-

Снимка: Столица.bg

Музеят за история на София представя изложбата "Исторически паркове и градини на София". Изложбата се реализира в партньорство със Столична община, Национален природонаучен музей и Софияплан.

Историческите паркове и градини на София включват територии от градската структура, благоустроени и озеленени с ценни растителни видове след Освобождението 1878 г. - до 1943 г.

Към тях спадат резерватът "Борисова градина", парка "Врана", Градската градина (пред Двореца и Народния театър), площад "Бански" (пред Централна минерална баня), градините около храм "Александър Невски", градините Докторски паметник и тези пред Народната библиотека "Св.Св.Кирил и Методи", Софийски университет, Военния клуб, пл. "Възраждане", историческите залесявания по Владайската и Перловската реки, по бул. "Македония" "Руски паметник" и бул. Ген. Тотлебен", квартални градини в кв. "Лозенец", кв. "Изгрев", част от "Ловен парк".

Изложбата е създадена от архитекти в чест на първите паркостроители на София - чуждестранни специалисти, поканени от княз Фердинанд I, с опит в градинското и парково изкуство на европейските градове.

Всички представени паркове, градини и исторически озеленявания са със статут на недвижими културни ценности на градинското и парково изкуство и са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

Експозицията ще може за бъде разгледана до 25 септември 2022 г. в залата за временни изложби на Музея на пл. „Бански“ 1.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Националната библиотека получи дарение от съвременна научна литер......

По повод честването на 30 години от създаването на Нов български университет Центърът на книгата към НБУ дари 85 издания...

Прочети още keyboard_arrow_right