Националният исторически музей представя реквизити от 4 исторически филма

-

Снимка: НИМ

Изложбата "Блясък и величие. Средновековна България в българските исторически филми" беше открита в Националния исторически музей. Поводът за изложбата е 50-годишнината от създаването на музея.

Филмите са създадени по повод честването на 1300 години от създаването на Българската държава. Изложбата представя проекти от „средновековния цикъл” – „Сватбите на Йоан Асен“ (1975), трилогията „Хан Аспарух“ (1981), „Боянският майстор“ (1981), „Златният век“ (1984), „Борис I“ (1985), които отразяват величието и блясъка на българските победи и духовното израстване през времето на Първото и Второто българско царство и стават популярни и любими на няколко поколения зрители.

Автентичните костюми, мебели и оръжия от филмите са създадени въз основа на археологически и исторически сведения за времето и събитията, с които са свързани. Тяхното техническо изпълнение е изцяло съобразено с традициите на съответната епоха, което ги прави максимално близки до първообразите им. Изработени са ръчно, от естествени материали.

"Ние не за първи път показваме костюмите, под различни форми и различни комбинации, тъй като притежаваме една много голяма колекция на Киноцентъра „Бояна“. Реквизитът беше дарен на музея през 2003-а, и до 2006-а изложбата „Киноцентърът представя“ обикаляше всички музеи в страната", разказа пред БНР Ива Стоянова, куратор на експозицията.

Временната изложба може да се разгледа в централното фоайе на Националния исторически музей в столицата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Академичен хор „Гусла“ отбелязва 100 години с празничен концерт...

С тържествен концерт Академичен мъжки хор „Гусла“ ще отбележи своята 100-годишнина. Събитието ще се състои н...

Прочети още keyboard_arrow_right