Общинският театър "София" празнува представление 150 на спектакъла "Ревизор"

-

Снимка: Театър "София"

Класическата комедия на Гогол „Ревизор“ вече 14 години се играе на сцената на общинския театър "София". На 1 март театърът ще отбележи юбилейно за спектакъла представление 150.

Ярки образи в спектакъла изграждат Сава Пиперов, Невена Калудова, Пламен Манасиев, Михаил Милчев, Николай Антонов, Росен Белов, Николай Върбанов, Йорданка Любенова, Милена Живкова, Неда Спасова, Владимир Матеев, Николай Димитров, Юлиян Рачков и Мария Сапунджиева.

В ролята на Хлестаков ще влезе Калин Врачански. Със замах и неподправеност той става център на настаналата суматоха, а неговият Хлестаков не е измамник и манипулатор - той е просто симпатичен развейпрах, върху когото обществото проектира собствените си страхове и пороци.

За спектакъла е използван преводът на Христо Радевски. Художник, костюмограф и сценограф на постановката е Петя Стойкова.

Режисьорът Бойко Богданов не напразно смята “Ревизор” за един от най-актуалните текстове за театрална работа, който би могъл да бъде намерен в днешно време. "Плаши ме мълчанието и дори инициативността, с която уж затваряйки очи легализираме, утвърждаваме, бетонираме моделите на манипулацията, на хамелеонщината, на корупцията, на раболепието и в крайна сметка безнаказаността на злото…То е наше общо дело и като не му се опълчваме, няма защо да се вайкаме, че животът ни е станал несправедлив и отвратителен - ние сме авторите му. Вплетени в обща паяжина, ние се създаваме взаимно", казва той за спектакъла.

Думите “Не стига, че ще станеш за смях - ще се намери някой съчинител, драскач, ще те изтъпанчи в някоя комедия. Ето кое е обидното!… и всички ще се хилят и ще пляскат с ръце. На какво се смеете?… На себе си се смеете!… Ех, вие!” ще прзвучат горчиво-истерично за 150-ти път. Публиката със сигурност ще се забавлява и ще следи развръзката на тази трагикомична история, така актуална и днес, въпреки, че е написана от 27-годишния Гогол през далечната 1836г.

На 1 март в Театър "София" ще можете да се убедите, че една класика не е задължително да е скучна. Актьорите за пореден път ще изиграят вечното, повторяемото, смешното и тъжното, които и днес съпътстват живота ни.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right