Огромни кукерски маски от Ямбол гостуват в София

Кукерски маски

Снимка: Кибик

Столичното "Ларго" впечатлява граждани и гости на столицата със страховити и огромни кукерски маски. Те се превърнаха в истинска атракция за посетителите, които не пропускат да си направят снимка с тях за спомен, съобщават от Община Ямбол. 

Експонираните под купола на Античния комплекс „Сердика“ артистичните инсталации, са запазена марка на ямболския Международен маскараден фестивал „Кукерландия“, който тази година чества своя 20-ти юбилей. Съоръженията са три метра и представят типичните за тази част от държавата кукерски маски. Районът е наричан още „Кукерландия“ заради традициите, които са запазени до днес. От там идва и името на фестивала, който се провежда всяка година и се организира от Община Ямбол. 

Началото на кукерските игри е поставено в далечните езически времена и се свързват с културата на древна Тракия и тогавашните Дионисиеви празници твърдят изследователи. 

Столичани и гости на столицата могат да видят гигантските маски в столичния музея на открито под „триъгълника на властта“ до 1 февруари (петък) тази година. След това те ще отпътуват за Пловдив, като ще посетят и Стара Загора, Хасково, Бургас и Сливен. 

Прибират се в Ямбол на 28 февруари, защото започва карнавалното шествие, което дава началото на фестивала „Кукерландия“.

Те ще се включат и в традиционната „Алея на гигантските маски“, като ще останат там четири дни. Общо 20 артистични инсталации ще има на изданието тази година, което е юбилейно. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right