Пернишкият фестивал "Сурва" гостува в Борисовата градина в София

-

Снимка: Facebook

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ е един от символите на Перник. Карнавалът има зад гърба си вече 28 осъществени издания, а тази година ще има и гостуване в София, за да подпомогне столицата в изгонването на злите духове. На 9 януари кукерите ще гостуват в Парк-театър Борисова градина.

Сурвакари, кукери, джамалари и бабугери ще дефилират в Перник, но по необичаен за досегашните издания на най-големия маскараден фестивал начин, поясняват от община Перник. 

В Перник тази година „Сурва“ ще се проведе от 13-и до 30-и януари. Тържествата ще започнат с народния празник Сурова, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Дефилетата, които са най-атрактивната и очаквана част от фестивала, ще бъдат разделени в три уикенда през януари /15-16.01, 22-23.01, 29-30.01 /. През всички делнични дни ще бъдат организирани съпътстващи изяви.

„Сурва“ в София обещава да бъде специално 5-часово събитие, с изключително динамична, богата и пъстра програма. Поводи за приятно изкарване на неделния следобед няма да лисват нито за най-малките, нито за по-големите, нито за най-големите, обещават организаторите на фестивала.

Независимо, че вероятно времето в София на 9 януари ще бъде мразовито, на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще става все по-горещо с напредването на деня и с наближаването на централното събитие за деня – дефилето на сурвакарски групи от гр. Батановци, Община Перник; село Лобош, Община Ковачевци; село Лесковец, Община Перник; село Банище, Община Брезник; село Селищен дол, Община Перник и село Люлин, Община Перник.

На сцената зрителите ще се насладят на представянето на близо 200 участници, които ще покажат магията на „Сурва“ в София и за пореден път ще ни докажат защо този фестивал е толкова специален, различен и е част от Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Постижение, което трябва да ни изпълва с гордост и щастие.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 150 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Под купола на Ларгото в София ще гледаме спектакъла "Италия танцу......

Националният хореографски център Aterballetto ще представи второто издание на спектакъла "Италия танцува" в София на 27 ...

Прочети още keyboard_arrow_right