Георги Бърдаров: Ролята на артиста е да буди съзнанието и да бъде коректив на всяка една власт

-

Снимка: Facebook

Писателят разказа пред Столица.bg за фестивала MUSAGENA NEW VIBES FESTIVAL, който се открива днес, 27 септември

За втора година MUSAGENA NEW VIBES FESTIVAL представя на софийската публика едни от най-актуалните и предизвикващи вниманието на публиката български издателства и артисти от различни жанрове на изкуството – писатели, художници, музиканти, приложници, визуални артисти и други. На столичния площад Славейков от днес, 27 септември, до 1 октомври публиката ще може да се срещне наживо с любимците си, да получи автограф, да зададе въпроси или просто да се наслади на изкуството. Сред участниците тази година са Георги Бърдаров, Иван Шишиев, Жюстин Томс, Виктория Бешлийска, Георги Милков, Георги Блажев, Теньо Гогов, Мария Донева и др. Водещи на първия по рода си Book bar са Албена Танева и Илиян Любомиров. Организатор е издателство Musagena и Столична библиотека. Събитието е част от календара за културни събития на Столична община, а входът е свободен.

За днес програмата предвижда церемония по официално откриване на фестивала от 18,00 часа, прожекция на късометражната документална поредица „5 минути София“ от 19,00 и прожекция на „Щрих и стих – поезия в анимация“ - анимационен омнибус на COMPOT COLLECTIVE. Повече за петте фестивални дни, които предстоят в сърцето на София, разказа пред Столица.bg писателят Георги Бърдаров:

Каква е целта на фестивала? Какво да очакват зрителите и читателите?

Целта на фестивала е даде възможност за изява на млади и не до там млади креативни хора от различни изкуства, които искат да стигнат до своята публика. Със сигурност целта е да е нещо различно, съвременно, смислено и да представлява интерес за широк кръг от хора. За първи път в България ще направим инициативата Book Bar, един страхотен формат, в който самият аз участвах тази година на Панаира на книгата в Лайпицг и в който по един атрактивен, динамичен начин се представят известни писатели и техните книги на по чаша хубаво питие. Тази инициатива я организираме заедно с нашите приятели и партньори от бар галерия KaRe Arte.

Фестивалът дава възможност за изява на автори, „актуални и популярни сред младото поколение“. Какви са Вашите впечатления, какво вълнува младите хора днес?

Младите хора са много любопитни според мен и се вълнуват от всички процеси, които засягат както техния живот, така и живота на обществото ни. Те са едновременно глобално настроени и си обичат България по един изконен, чист начин, далеч от ксенофобията на националната епоха. Те са много по-адаптивни и гъвкави към промените в света.

Смятате ли, че София има нужда от още места за култура, или по-скоро от различен подход към културата?

Със сигурност има нужда от още места за култура, които да са в крак с нуждите и потребонстите на съвременните хора. Според мен в това отношение София има много неразкрит потенциал.

Как виждате Вие ролята на писателя, артиста, човека на изкуството в живота на град като столицата?

Независимо в кой град и в коя епоха живее, ролята на писателя и артиста е да буди съзнанието на хората, да бъде коректив на всяка една власт, да стимулира хората да задават въпроси и да ги вади от състоянието на мълчание и летаргия. В същото време да им показва красивата страна на живота, на града,в който живеят и да отваря съзнанието им към мечтите.

Кои са любимите Ви места в София?

Те са в централната част на града, Докторската грaдина, улица „Шипка“ и СУ, малките тихи улички в центъра, особено около ул. „Любен Карвелов“ и „Васил Левски“, района на Орлов мост и разбира се двете ми най-любими заведения, в които пиша “Timeless” и KaRe Arte.

Роден сте в София, каква е тя във Вашите спомени?

Детството почти винаги е свързано с романтика и хубави спомени, дори и да не е било съвсем хубаво, така е и за мен. Тогава София бе по-спокойна и децата масово играехме навън до късно вечер.

Какво бихте променили в столицата, какво не ѝ достига според Вас?

О, много неща, но това е свързано с политика и дълги разговори. Но на първо място бих посочил нерешения все още проблем с местата в детските градини, проблема с училищата, трафика, агресията, безхаберието и хаоса, примерно електрическите тротинетки, които създават много опасности по улиците на града.

Има ли разлика между хората в провинцията и тези в София? До колко битът определя съзнанието?

Не обичам да деля хората на такива от София и от провинцията, а и както е казал Хемингуей „Всичко, което е далеч от морето, е провинция“. Разликата е в спокойствието, при хората в другите части на страната, динамиката на живота не е толкова забързана и те са по-спокойни, иначе не виждам някакви съществени разлики, все пак живеем в глобален свят, в който всеки има достъп до информация, не е както едно време, когато разликите бяха много по-отчетливи.

Как си представяте идеалният град на бъдещето? Има ли според Вас София шанс да се превърне в такъв?

С модерно, атрактивно за младите образование, много зелени площи и места за култура, с транспорт, който да не предизвиква затруднения за хората, а и според мен урбанизацията скоро ще достигне точката си на насищане и все повече хора, особено в активна възраст ще искат да живеят в по-малки и спокойни населени места, в близост до природата. Разбира се, София има шанс да се превърне в модерен град на бъдещето, макар че това ще стане много трудно!

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Агенция "Архиви" с фотоизложба "Модата в огледалото на едно столе......

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." е най-новата фотографска изложба...

Прочети още keyboard_arrow_right