Представиха книгата "Антарктическият стопаджия" на проф. Христо Пимпирев

-

Снимка: Facebook/Bulgarian Antarctic Institute

В Националния дворец на културата в столицата беше представена биографичната книга на проф. Христо Пимпирев "Антарктическият стопаджия". Книгата излиза по повод неговият 70-годишен юбилей, съобщиха от издателство "Книгомания".

„Пожелавам на всички да вървим напред и да усвояваме този континент Антарктида, който е вратата към космоса. Той е земният път към космоса“, каза професорът по време на премиерата.

Проф. Пимпирев работи по книгата в съавторство с Иглика Трифонова, която участва в пет експедиции до Антарктида, а от 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука. "„Тази книга е моя сбъдната мечта. Идеята за нея се роди преди 20 години, когато се срещнах за първи път с проф. Пимпирев и тази среща промени живота ми напълно", сподели тя.

"Антарктическият стопаджия" съдържа освен текстове, и над 230 цветни фотографии. В книгата са събрани още спомени и впечатления от познанството с Христо Пимпирев на още над 80 души – негови приятели, съмишленици, дипломати и др.

Събитието в НДК уважиха посланикът на Испания в България Алехандро Поланко, президентът на България в периода 1997 г.-2002 г. Петър Стоянов, Соломон Паси, Михаил Вешим, проф. Иван Илчев и др. Водещ на премиерата в препълнената зала на ресторанта, бе актрисата Яна Кузова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Академичен хор „Гусла“ отбелязва 100 години с празничен концерт...

С тържествен концерт Академичен мъжки хор „Гусла“ ще отбележи своята 100-годишнина. Събитието ще се състои н...

Прочети още keyboard_arrow_right