Премиерни спектакли на "Орфей" предстоят в Народния театър

-

Снимка: Столица.bg

В Народния театър "Иван Вазов" в столицата предстоят премиерните представления на спектакъла "Орфей" на Йерней Лоренци - носител на европейската театрална награда "Премио" за 2017г., съобщават от трупата.

Авторският спектакъл на големия словенски режисьор ще бъде поставен на голяма сцена на 11 и 12 октомври.

В ролите ще видим актьорите Деян Донков, Дарин Ангелов, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Александра Василева, Василена Винченцо, Биляна Петринска, Гергана Змийчарова, Радена Вълканова, Ева Данаилова, Жорета Николова, Стелиан Радев, Ненчо Костов и Димитър Николов.

В основата на спектакъла лежи древният мит за Орфей и Евридика, естествено пресъздаден и пресътворен чрез чувствителността и рефлексията на съвременния човек, изправен пред няколко екзистенциални проблема - войната като постоянно състояние на човечеството, мобилизиращо, но и размиващо креативната му енергия; забравата и самозаблудите, на които се поддаваме доброволно, бягайки от истината; самотата на твореца като негова търсена и отстоявана привилегия; силата на любовта в метафизичните и мистичните ѝ измерения, разказват от Народния театър.

Йерней Лоренци е роден през 1973 г. в Марибор. Още като гимназист прави първите си постановки в културния дом „Мъртъв театър Марибор“. Следва режисура за драматичен театър в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна в класа на професорите Миле Корун и Матяж Зупанчич. През 1999 г. се дипломира със спектакъла „Антигона“ по Софокъл. За кратко е художествен ръководител на театъра в Птуй. От 2006 г. преподава в Люблянската академия. Професор е по театрална режисура. Носител е на европейската театрална награда „Премио“ за 2017 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Руси Чанев получава "Аскеер" за цялостно творчество за 24 май в С......

Руси Чанев получава наградата за цялостен принос към театралното изкуство на „Академия Аскеер“ за 2024 годин...

Прочети още keyboard_arrow_right