Препис на История славянобългарска е изложен в Националната библиотека

Препис на История славянобългарска в изложен днес в Националната библиотека

Снимка: Столица.bg

Жителите и гостите на София ще могат да видят днес – 11 март, оригиналът на Котленския препис на "История славянобългарска", който ще бъде изложен само за ден в сградата на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Освен това от днес ще бъде открита и виртуална галерия на преписите на "История славянобългарска", съобщават от библиотеката.

Денят не е избран случайно, тъй като на днешната дата почитаме паметта на св. Софроний Врачански, направил първия препис на труда на Паисий Хилендарски.

Всеки делничен ден до 15 април 2022 година посетителите в сайта на библиотеката ще имат възможност да се запознаят последователно с 26-те ръкописа, съхранили и разпространили текста на българската история.

Галерията е част от националната културна програма, посветена на отбелязването на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Под купола на Ларгото в София ще гледаме спектакъла "Италия танцу......

Националният хореографски център Aterballetto ще представи второто издание на спектакъла "Италия танцува" в София на 27 ...

Прочети още keyboard_arrow_right