Седмият конкурс за нова пиеса на театър "София" не излъчи победител

-

Снимка: Столица.bg

 

Седмото издание на конкурсът за нова българска пиеса, организиран от общинския театър "София“, приключи. Победител в тазгодишното съревнование не беше излъчен, съобщиха от театъра.

Текстове се приемаха до края на месец май, а според условията на конкурса те трябваше да бъдат непубликувани, непоставяни на сцена и неучаствали в други конкурси. Всеки автор можеше да участва с една творба, а наградата беше три хиляди лева и реализация на сцената на театъра. В журито, оценяващо текстовете, влязоха директора на театър „София“ Ириней Константинов, писателката Теодора Димова, режисьора проф. Пламен Марков и театралния критик Димитър Стайков.

Тази година журито е трябвало да прочете през лятото 67 пиеси. "Това е много нещо, което означава, че много хора биха искали да пишат за театър. За съжаление, някои от тях не са влизали в театъра и това веднага си личи – по ремарките, предложенията, и някакви телевизионни и анимационни принципи, които са много трудно постижими от театъра. Но имаше и доста смислени текстове. Текстове от хора, които са писали преди това пиеси. Аз също не познавам нито един от авторите, които, в крайна сметка, с единодушие, решихме да отличим" каза проф. Пламен Марков.

„Много ми се щеше да намерим някой хубав текст, който да порази зрителите, пък и критиците. Направи ми впечатление, че една и съща тема се мотаеше в тези текстове – темата за липсата на живот и перспективи на днешния българин“, отбеляза Димитър Стайков.

Ето и петте текста, които бяха отличени в конкурса:

„Животът на сърцето“ - Светослав Димитров
„Кой запали вятъра?“ - Десислав Вълканов
„Момичето с огледалните очи“ - Русана Велчева
„Смърт. Любов. Убийство.“ - Мария Николова
„SPAM“ - Галина Петкова

Един от тях ще бъде поставен на сцената от трупата на театъра.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right