Спектакъл посветен на Миряна Башева с премиера в "Сфумато"

-

Снимка: ТР "Сфумато", Яна Лозева

На днешния 11 февруари Миряна Башева щеше да навърши 75 години. В памет на поетесата, която ни напусна през 2020г., в Театрална работилница „Сфумато” в столицата ще бъде представен спектакъла "Мислещите тръстики". Представленията ще се играят на 12 и 19 февруари.

Идеята за спектакъла „Мислещите тръстики“, композицията и постановката са на проф. Маргарита Младенова. На сцената ще видим студентите второкурсници от нейния клас по актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Музиката за спектакъла е на Стефан Димитров, сценографията и костюмите – на Ивайло Николов, звуков дизайн – Кристиян Алексиев.

Стихотворенията, включени в постановката, са писани в различни години, но събрани, извадени от контекста и обединени от Маргарита Младенова, те звучат с нова сила и по нов начин. "Целта ми е хората да преоткрият тези стихове. Даже тези, които са ги чели, да не си мислят, че, чели ги навремето, това е ресурсът, това е съкровищницата на нейната поезия", казва тя.

Марина Алексиева, дъщеря на поетесата, разказа пред БНР: "Първият спомен, за който се сетих днес сутринта – била съм към 4 години, майка ми донесе първата ми котка в живота. Каза, че я е намерила на гроба на Иван Вазов и я кръсти баба Илийца. Майка ми обожаваше животни. С нея ходехме много по книжарници, когато бях малка. Любима ми беше руската книжарница на ъгъла на "Раковска" и бул. "Руски" тогава. Спомените, свързани с майка ми, са с купища книги и котки покрай нея и много веселие."

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right